Aston Villa - Liverpool

Søn 18.08.02 kl 15:00 (PL) - Canal+ / Tilskuere: 41183 / Dommer: Andy D'Urso / Villa Park / Skrevet av: Tore Hansen

Murphy

Liverpool åpner sesongen med kamp på Villa Park. De røde har ikke tapt i seriestarten på ti år, og jakter alle tre poengene mot Aston Villa.
Houllier råder over en tropp uten nye skader. Det betyr at Litmanen fortsatt ikke er klar. Babbel og Carragher regnes enda ikke for 100% kampklare, men en av dem kan være aktuelle for benken. Det er heller ikke ventet at nyinnkjøpte Diao vil være aktuell for seriestarten.

El-Hadji Diouf (bildet) får sin ligadebut på Villa Park i seriestarten. Den store overraskelsen er at Houllier har valgt å spare musklene til Heskey. Den storvokste spissen har tidligere vært en av managerens favoritter i alle viktige kamper, men må nå vike plassen. Murphy er ny i startoppstillingen i forhold til laget som tapte mot Arsenal i Community Shield forrige søndag. Med andre ord en mer klassisk 4-4-2 oppstilling. Dette trolig i et forsøk på å tette bedre igjen bakover/på kantene.
John Arne Riise starter igjen på midtbanen, mens Traore får en ny sjanse til å spille seg inn på laget etter et års exit i franske fotball. Det er ventet at Villas vingbacker som vanlig vil slå langer baller inn mot først og fremst Crouch.

Liverpool godt i gang, men ingen stor sjanser på de fem første minuttene.

Når det første kvarteret passeres er det fortsatt ingen av lagene som har skapt store sjanser foran noen av keeperne. Det er likevel ingen dårlig kamp. Vekslende spill og brukbart tempo foreløpig. Liverpool styrer spillet og har kommet til en del corner og dødballer.

Diouf snakker på seg et gult kort etter 18 minutter. Veldig hardt dømt av dommeren ovenfor debutanten.

Villa ha kommet mer inn i kampen når vi nærmer oss 20 minutter. De får blant annet en kjempesjanse etter corner da forsvaret vårt ikke klarer å få unna ballen og Dudek slår et skudd i tverrligger.

Etter 10 minutter med sterkt press av hjemmelaget, skulle og burde Diouf ha sørget for ledelse. Senegaleseren har hatt en variabel start, og blir pepet på hver gang han er borti ballen av Villa-fansen. I det 27 minutt kommer Gerrard seg løs på høyre og sender en god ball inn på Owen og Diouf som står helt umarkert på lengste stolpe. Michael rekker den ikke, men det gjør til gjengjeld El-Hadji. Dessverre er han ikke konsentrert nok og sleiver ballen høyt over mål.

Både tempo og kvalitet har sunket når en halvtime passeres. Villa får stå bak og bruke god tid av et Liverpoollag som ikke lenger er så interessert i å jage ballen.

Etter 37 minutter finner Hamann Owen med en lang ball. St. Michael får kjempet seg forbi oppasseren sin, et par meter innenfor 16-meteren, og forsøker fra litt skrå vinkel å plassere ballen rundt keeper med høyrefoten. Keeper får såvidt to fingre på ballen, og slår til corner. Den største sjansen hittil i matchen.

Pause: Liverpool kom brukbart i gang, men etter halvspilt omgang tok Villa fullstendig over, og hadde blant annet en trippelsjanse hvor Dudek til slutt fikk slått ballen i tverrligger. Liverpool, i sine nye bortedrakter, gikk ut i en tradisjonell 4-4-2, hvor Murphy skulle tette igjen på høyrekanten, og Diouf var ny makker til Owen. Dette fungerte lenge brukbart - selv om man ikke spilte seg til de store sjansene. Diouf fikk en tøff velkomst til Premier League, og lot seg tydelig tirre av tøffe Villa forsvarere. El-Hadji snakket på seg et helt unødvendig gult kort etter å ha blitt presset ut over sidelinja. Welcome to the real world! Han beit imidlertid tenna sammen, og har totalt vært vår farligste mann fremover. "The Serial Kille" misbrukte dessverre en kjempesjanse, og Owen viste også at det var tidlig i sesongen da han kom til med favorittfoten - uten å klare å overliste keeper. Ingen av backene våre har klart å overbevise som vikarer, og heller ikke Riise har holdt det samme høye nivå vi etterhvert har blitt så bortskjemte med. Sjefen på midtbanen har utvilsomt vært Steven Gerrard. Det er godt å se Stevie tilbake - forhåpentligvis holder helsa. Ingen dårlig omgang av Liverpool, men det er uten tvil mer å gå på.

Kjempestart av Liverpool på andre omgang. 46 minutter har såvidt passert da Murphy plukker opp ballen dypt på egen halvdel og fosser fremover. Han få gå og gå, og finner til slutt John Arne Riise nesten helt umarkert på 16-meterstreken. Nordmannen holder hodet kaldt, og skyter hardt og lavt nede til høyre for keeper. Et kjempeangrep og et nytt viktig mål av ålesunderen!

Etter en time i Birmingham er stillingen uforandret. Hjemmelaget kjemper hardt for å komme inn i kampen igjen, og klarer å få forsvaret vårt til å blottlegge seg ved et par anledninger. Også tidligere i kampen har det vært ting å sette fingeren på i forsvarsarbeidet vårt.

Owen misbruker sin andre hundreprosentsjanse når Diouf finner han nesten umarkert foran mål etter et mønsterangrep. Alle er sikre på at goalgetteren bare skal sette ballen i nettet, men i siste sekund kommer Delaney i veien, slik at det kun blir corner.

Med 20 mnutter igjen å spille, styrer bortelaget kampen. Men kampen har skiftet karakter. Vi har sett et par lange skadeavbrekk, og Villa er enda tøffere i stilen. Det har ført til ytterligere stopp i spillet. Hamann er nær ved å skyte ballen i nettet på langskudd via en Villa-forsvarer. I motsatt ende er den svenske debutanten Allback nær ved å utnytte en ny feil hos våre defensive spillere.

Michael Owen misbruker et straffespark etter 78 minutter. Han skyter svakt nokså rett på keeper. Foranledningen var en felling av Gerrard da han var på feil igjennom på høyrekanten.
Heskey har kommet inn for Owen. Vi trenger musklene hans mot slutten.

To minuuter på overtid er banens beste, Gerrard, igjen farlig frempå - bare en god redning fra keeper forhindrer nytt Liverpool-mål!

SLUTT: Liverpool tok fortjent alle tre poengene etter en god andreomgang på Villa Park. Etter en perfekt start, med Riises ledermål etter under 2 minutters spill av andre omgang, gav de røde aldri fra seg kontrollen, og skapte også de klart største sjansene. Aston Villa hadde mye tenning og kjempet hardt for å komme inn i kamp, men bortsett fra å utnytte feilene våre bakover, var det meget få klare målsjanser hjemmelaget produserte de siste 45. Men det er unektelig ting å rette på i det defensive arbeidet. I perioder kom Villa altfor lett til. Spesielt på vår venstreside slet Traore med å leve opp til de gode rapportene fra pre-season. Det mest positive fra kampen var spillet til Gerrard og Murphy på midtbanen. Vi vet hva Stevie kan prestere når han er skadefri, og i dag var han vår bestemann. Han vant dueller, taklet og slet, samtidig som han la pasninger fremover og også var meget farlig foran mål. Det var nettopp et godt raid fra Gerrard som gav oss straffesparket Owen misbrukte. Danny var et overraskende valg i startoppstillingen, men gjorde til gjengjeld en av sine beste kamper. Vi fikk ikke minst se hvilken god fotballspiller han er! En svært klok spiller som jobber uttrettelig, og samtidig kan legge de mest presise pasningene opp mot en fremadstormede Riise, Diouf eller Owen. Før kampen var naturligvis El-Hadji Diouf hauset opp i avisene. En spennende spiller, som fikk vist litt av hva han kan. Samtidig ble dette også en "introduksjon" til hva som venter han i Premier League. I morgen kan han telle blåmerker før trening - og det er vel også et par fakter han etter råd fra Houllier bør legge av seg. I dag snakket han seg til et unødvendig kort. Talentet er likevel uomtvistelig. Vi gleder oss over tre viktige poeng - og over at fotballsesongen endelig er i gang!

Spillervurdering:

DUDEK (8)
Jerzy viser at VM forlengst er ute av kroppen, og gjør i likhet med forrige søndag, en eller to redninger som holder oss inne i kampen. Helt prikkfri kamp.

XAVIER (6)
Abel har kvaliteter. Han er god på hodet, sikker med pasningsfoten, og gjør sjeldent de helt store feilene. Men litt av tryggheten er likevel borte med portugiseren på høyreback. Blir igjen tatt på farten.

HYYPIÄ (8)
Er den sjefen vi ønsker å se bakerst, og holder forsvaret sammen på en mindre bra dag for våre bakerste.

HENCHOZ (7)
Varierer en del i prestasjonene sine. Men kommer alltid sterkt tilbake og spiller seg opp.

TRAORE (5)
Vårt svakeste punkt i forsvar. De fleste vil være enig i at den unge franskmannen er best i midten - og at han kun er vikar inntil Carra er tilbake. Ble litt for lett satt ut av spill, mangler fortsatt litt på rutinen og konsentrasjonen.

MURPHY (8)
Spilte en av sine aller beste kamper etter å ha vært et overraskende valg fra start. Glimrende forspill da Riise scoret, og leverer en nesten perfekt kamp.

HAMANN (7)
Den sterke tyskeren spiller i toppgear fra sesongstart. Gjør det man forventer av han og litt til. Ofte frempå med gode avslutninger.

GERRARD (9)
Helt klart banens beste spiller. Er tilbake etter skade, og er tydelig ute etter å vise seg frem. Det gjør han på en ypperlig måte. Vinner dueller, slår langpasninger og er farlig på raid. Han er på vei mot en farlig god form!

RIISE (7)
Nesten litt hjerterått å ikke gi nordmann mer på børsen. Men etter en førsteomgang som var under pari, viste han igjen at han alltid er en potensiell matchvinner med målet to minutter etter hvilen. Spiller seg opp, og gjør totalt sett en ny bra kamp.

DIOUF (7)
Senegaleseren har figurert i de fleste avisene før seriestart. Han fikk en varm velkomst til hva som venter i Premier League mot tøffe Villa-stoppere. Det fikk den elegante teknikkeren nesten til å miste besinnelsen, men han tok seg pent inn, og var vår farligste mann fremover i første omgang.

OWEN (6)
Spissen gjorde ingen dårlig kamp, men får trekk for straffemissen. Igjen beviser han at han ikke har full kontroll fra krittmerket. Jobber godt og kommer et til et par andre gode sjanser på en dag hvor skuddfoten ikke var helt innstilt.