Leeds - Liverpool

Lør 19.10.02 kl 13.00 (PL) - Canal+ / Tilskuere: 40.197 / Dommer: Steve Dunn / Elland Road / Skrevet av: Torbjørn Flatin

LeedsLiverpool
Mål
0-1 (0-0 til pause)
0-1: Diao (66)
Lagoppstilling
Paul Robinson
Danny Mills
Jonathan Woodgate
Teddy Lucic
Ian Harte
Nick Barmby
Lee Bowyer
Eirik Bakke
Stephen McPhail
(Olivier Dacourt 75)
Harry Kewell
Alan Smith
(Mark Viduka 56)
Jerzy Dudek
Jamie Carragher
Sami Hyypiä
Djimi Traore
John Arne Riise
Danny Murphy
Dietmar Hamann
Salif Diao
Bruno Cheyrou
Milan Baros
(Michael Owen 69)
El-Hadji Diouf
Innbyttere
Nigel Martyn
Gary Kelly
Michael Duberry
Pegguy Arphexad
Markus Babbel
Igor Biscan
Vladimir Smicer
Gule kort
Ian HarteJamie Carragher
El-Hadji Diouf

Liverpool vil ta over ligaledelsen dersom man greier å vinne i dagens tidlige kamp mot Leeds. Steven Gerrard og Stephane Henchoz er ute med skader, men Sami Hyypiä er heldigvis spilleklar etter å ha fått seg en smell i landskamp sist onsdag. Emile Heskey blir heller ikke risikert, mens Michael Owen starter på benken etter to harde landskamper sist uke. Det er dermed duket for å se El-Hadji Diouf og Milan Baros for første gang sammen på topp.

1.omgang:

Kampen er i gang i solskinnet på Elland Road. Leeds med et lite overtak i åpningsekundene, og Jamie Carragher har allerede "markert seg" ved å sende Ian Harte i bakken med en tøff tackling. Det er tydelig at Liverpool starter med to tette firere for å dempe en ventet entusiastisk åpning fra hjemmelaget, og satse på hurtige kontringer med Diouf og Baros.

Liverpool har begynt å yppe seg litt mer og får kampens første sjanse etter syv minutter. Diouf får lagt inn fra høyre, Baros kjemper ballen tilbake til Murphy som fra god posisjon får skuddet blokkert av Woodgate til en resultatløs corner.

Liverpool har tatt kontrollen på midtbanen og etter fem litt forsiktige minutter er det de røde som har styrt mesteparten av kampen med kvikke kombinasjoner og resolutt defensivt spill. Bra åpning ute på banen, på tribunene har Liverpool knust Leeds så langt.

Phuuu! Alan Smith får lov til å gå fram til nesten 16-meteren før han løsner skudd. Ballen går via Hyypiä og hårfint utenfor Dudek's venstre stolpe. Ytterst nære på.

Kampen har jevnet seg ut da halvtimen passeres. Høyt tempo og en del fine kombinasjoner på midten, men uten alt for mange sjanser. Kewell er imidlertid ikke så langt unna med en fin heading fra 16-meter, men Dudek redder godt til corner.

Djimi Traore laget neste selvmål da han prøver å klarere et hardt overlegg dypt inne i feltet. Jerzy er imidlertid igjen patent i målet. Leeds har lagt et større trykk nå, og har vært farligere framover enn Liverpool under siste halvdel av omgangen.

Harry Kewell med en ny fin heading etter 43 minutter, denne gang går kula i tverrliggeren! Leeds har hatt de farligste sjansene etterhvert, ingen tvil om det.

Pauserapport: En jevn og fartsfylt omgang, uten at det kan bli kalt en klassiker. Liverpool var gode i tyve minutter, da man bevegelig og fint pasningsspill kom til en del halvsjanser framover. På midten hadde dessuten Hamann og Diao god kontroll. Leeds kjempet seg imidlertid inn i kampen igjen og gjennom to headinger fra Kewell og et skudd fra Smith har de helhvite vært nærmest en ledelse totalt sett. En våken og god Jerzy Dudek hindret også Traore å sette ballen i eget nett. Hos gjestene ble det stadig mer sporadisk forsøk offensivt, og Baros og El Hadji ble for isolerte på topp. Gérard Houllier vil være fornøyd over at man greide å holde inn til pause med nullen i behold, og at man kan starte på ny frisk etter pause i en kamp hvor man etterhvert mistet initiativet.

2.omgang:

Leeds har fortsatt med det overtaket man hadde mot slutten 1.omgang, men har ikke kommet nærmere enn et par situasjoner etter frispark og cornere.

Sami Hyypiä har en god sjanse etter 55 minutter, da han får en bredside på ballen ved nærmeste stolpe etter Liverpools andre corner i rask rekkefølge. Finnen greier imidlertid ikke å presse ballen nedenfor tverrliggeren.

Liverpool har hatt tendenser til å komme helt igjennom når det nærmer seg halvspilt 2.omgang, og hjemmelaget har mistet mye av det grepet de hadde selv om de har noen offensive fremstøt. Oppgjøret balanserer på en knivsegg for øyeblikket.

MÅL: 0-1 Diao!

Det var Hamann som spilte fram El-Hadji Diouf på venstresiden. Innlegget forandret retning, men Salif Diao fikk likevel mulighet til å flikke ballen over keeper Robinson ved den første stolpen, etter å ha gått på et langt løp.

Michael Owen har kommet inn for Milan Baros.

Liverpool prøver å drepe kampen ved å holde på ballen og satse på en og annen kontring. Så langt har de lykkes bra med det etter ledermålet.

Kjempesjanse til Leeds etter 85 minutter da Riise og Hyypiä rotet det til på venstresiden og Harry Kewell etterhvert fikk stå inne i feltet foran et gapende mål. Skuddet gikk imidlertid langt over.

Sluttrapport:
Liverpool vant altså en svært viktig borteseier mot Leeds, og har overtatt tabelltoppen i Premier League. I hvert fall inntil Arsenal er ferdig med sin kamp mot Everton. Hvorvidt de tre poengene var fortjente eller ikke vil trolig bli influert av hvilken leir man kommer fra. Leeds hadde de fleste store sjansene, ingen tvil om det, og Harry Kewell kunne hatt et hat-trick med litt hell. Hans siste mulighet fem minutter før slutt var den desidert største, men etter å ha trikset seg ypperlig fri sendte han ballen over et nesten åpent mål. I tillegg var Alan Smith nære på midtveis i 1.omgang, og Djimi Traore gjorde sitt til for å sjekke om Jerzy Dudek var våken i målet!
Liverpool spilte mye god fotball de første tyve minuttene, før man ble trykket over av hjemmelaget. Etter pause tok man igjen over initiativet i minuttene før Liverpool scoret, da en pent angrep involvert Baros, Hamann og Diouf endte med at Salif Diao fra kanten av nærmeste 5-meter kunne løfte ballen over keeper Robinson. Hva gjorde afrikaneren der, han som ikke hadde scoret et klubb-mål før han kom til Anfield? Nå har han imidlertid allerede nettet to ganger for de røde, og synes å kunne bli en viktig mann framover. Etter ledermålet hadde Liverpool veldig god kontroll mot et Leeds som da ikke synes å ha helt tro på at de kunne greie å snu kampen. Sommel fra Riise og delvis Hyypiä ute på venstrekanten gjorde imidlertid at Viduka kunne spille opp sin landsmann Kewell for den nevnte sjansen i sluttminuttene. Et tilreisende publikum, som overdøvet hjemmefansen så og si gjennom hele oppgjøreet, kunne imidlertid puste lettet ut da ballen gikk over tverrliggeren. Liverpool har dermed sendt ut et klart meldesignal til Arsenal: Vi skal være med å kjempe om ligagullet!

Spillervurdering:
Jerzy Dudek 8 - Hadde en klasseredning på Kewell’s heading før pause, og fikk vist at han var våken da Traore ”testet” ham med forsøk på klareringer og tilbakespill! Sikker og god i nitti minutter.

Jamie Carragher 7 - Carra er en mann du gjerne vil ha med i skyttergravene når det blir kriging som på Elland Road. Kompromissløs i duellene og lar nesten aldri noen få slå inn fra hans side.

John Arne Riise 5 - Stiv i beina, og hadde både problemer bakover samtidig som han aldri fikk vist seg framover på banen. Hadde nær ødelagt alt med en slurvete pasning i sluttminuttene. En dårlig dag på jobben.

Sami Hyypiä 8 - Kapteinen visste at han måtte ta ansvar i dag i en vanskelig bortekamp på et skaderammet lag som kom rett fra en hektisk uke med landskamper. Gikk i bresjen i alle dueller og var også farlig på dødballer for Liverpool.

Djimi Traore 6 - Redder seg mye inn på hurtigheten og får ofte ei lang tå borti de fleste situasjoner, men skaper også hjertestans for røde tilhengere gjennom et par merkelige manøvrer.

Danny Murphy 7 - Jobber hardt, selv om han ikke alltid er like synlig i dag. Glimter til med fine detaljer og var en av dem en følte var i stand til å avgjøre kampen til Liverpools fordel.

Dietmar Hamann 8 - Didi var enorm igjen med et kolossalt arbeidsrolle, og viser samtidig stor ro og rutine. Gjør nesten ikke feil, og er mannen som sender ballen til Diouf i forkant av målet. Man of the Match etter vår mening.

Salif Diao 7 - Regnet som en defensiv midtbanespiller, men scoret altså med en avslutning på motstanderens 5-meter! Er en bjønn i duellene og har løpskapasitet. Kan bli en meget nyttig spiller for troppen framover.

Bruno Cheyrou 6 - Gjør en del fine ting og har gode pasninger, spesielt hvis han får litt tid på seg. Engasjerer seg imidlertid fortsatt litt lite og jobber ennå med å tilvenne seg tempoet i Premier League.

Milan Baros 6 - Tsjekkeren startet veldig friskt, og kom til enkelte brukbare avslutninger. Ble mindre synlig etter hvert, selv om det ikke bare var hans feil siden støtten var begrenset. Ikke unaturlig at han ble byttet ut.

El-Hadji Diouf 7 - Bevegelig og god med ballen, og Leeds hadde trøbbel med å få ordentlig tak på ham. Ble aldri særlig farlig foran målet, selv om han altså hadde en assist, men dyktig til å holde på kula og var en nyttig spiller i dag, ikke minst når man skulle ro i land ledelsen mot slutten av kampen.

Michael Owen - Utførte en litt uvanlig rolle i de minuttene han spilte, da han jobbet knallhardt bakover for å hinder hjemmelaget i å starte angrep. Starter nok tirsdagens kamp i Moskva.