Liverpool-Everton

Søn 22.12.02 kl 17:05 (PL) - Canal+ / Tilskuere: 44.025 / Dommer: Graham Poll / Anfield / Skrevet av: Torbjørn Flatin

Målløst og skuffende for Liverpool i derbyet mot de blå.

David Weir

Steven Gerrard & Co er klare til et av de mest spennende Merseyside derby på mange år.  Gérard Houllier setter lit til det mannskapet som slo ut Aston Villa i Worthington Cup tidligere i uka, men unntak av Markus Babbel.  På andre siden av banen er det verdt å merke seg at man har satt Mark Pembridge rett inn på midtbanen etter skade, og satt ut den mer finspillende Le Tie som har spilt samtlige ligakamper tidligere i denne sesongen.

1.omgang:

Liverpool har vunnet loddtrekningen og angriper mot Anfield Road End i 1.omgang.  Lite har skjedd i åpningsminuttene på den kjølige ettermiddagen på Merseyside.

John Arne Riise har den første avslutningen på mål  etter syv minutter da en volley fra hjørnet av 16-meteren går nokså rett på keeper.  Det var Baros som skaffet hjørnesparket etter å ha utfordret Pistone på Evertons venstrekant.

Egentlig et nokså slapt første kvarter, selv om Evertons supportere lot seg høre da Henchoz handset inne i straffefeltet.  Dommeren hadde imidlertid allerede blåst for frispark.

Liverpool har ikke fått kontroll på midtbanen i det hele tatt, hvor Gerrard og Murphy har vært overraskende anonyme så langt.  Det er spilt i 20 minutter uten en eneste skikkelig sjanse å snakke om.

Akkurat da vi snakker om det våkner Stevie G til liv på midten.  Et raid gir frispark og gult til Gravesen, men Owen header overlegget fra Murphy langt utenfor.

Evertons spillere har falt som fluer i luftduellene i denne omgangen som har blitt mer intens etterhvert, men hvor sjansene og de dramatiske situasjonene fortsatt uteblir.

35 minutter viser kampuret da Radzinski får mulighet til å skyte på direkten fra omlag straffemerket etter at et innkast var blitt flikket videre.  Canadieren bommer imidlertid på ballen.  Kampens eneste mulighet av særlig størrelse så langt.

Etter to røde cornere i rask rekkefølge er det John Arne Riise som regelrett bommer på ballen i brukbar posisjon ved 16-meter streken.

Et brukbart skudd av Steven Gerrard fra 20 meter med innsiden av foten etter 41 minutter, uten at Wright har for store problemer.

Everton går nesten direkte i angrep og Kirkland må fiste et hardt skudd fra spiss vinkel fra Carsley over.  Kampen livner litt til i sluttminuttene av 1.omgang.

Radzinski og Riise har gode sjanser i sluttsekundene.

Pauserapport:  Det tok godt over en halvtime før halvsjansene begynte å komme på Anfield.  Riktignok har tempoet vært høyt, men det har uansett vært skuffende at Liverpool ikke greide å ta mer kommandoen enn hva tilfellet var i de første 45 minuttene.  Etterhvert fikk Steven Gerrard litt mer hjelp av Murphy og Riise, og man greide å skape tendenser til et trykk mot det blå målet, men totalt sett har det aldri vært veldig nærme en scoring.  Everton er forsiktige og godt organisert, men har likevel vært like mye inne i motstanderens straffefelt som det hjemmelaget har vært.  Litt bekymringsfullt er det også at forsvarerne Henchoz og Traore allerede har gult kort.  Liverpool angriper mot The Kop etter pause, og må løfte seg flere hakk dersom dette skal bli en hyggelig søndag.

2.omgang

Et par nesten muligheter tidlig i 2.omgang, en i hver ende.  Ved første anledning fikk man ikke tredd ballen fram til Liverpools spisser, mens en feil fra Traore er nære ved å gi Everton en stor sjanse.

Gérard Houllier åpner kortstokken ved å bytte ut Traore og den svake Diao med Vladimir Smicer og Emile Heskey.  Et klart offensivt bytte, og Heskey gjør neste inntrykk umiddelbart ved å heade et overlegg fra Murphy en meter utenfor.  Everton svarer med å sette inn supertalentet Wayne Rooney.

Timen er spilt da dette endelig begynner å ligne et Merseyside derby.  En feil fra Kirkland gir nesten Everton en mulighet, mens Wright greier å ta igjen sin egen retur i den andre enden.  Rett etterpå gjør Heskey en puslete avslutning på et langt fremspill.  Liverpools innbyttere synes uansett å ha skapt mer fart framover.

Murphy får en brukbar skuddmulighet fra drøyt tyve meter midtveis i 2.omgang, men kampen går via et blått ben og utenfor.  Liverpool sliter med å komme seg til de store sjansene selv om kampen har åpnet seg mer opp.

73 minutter og nesten hele Anfield har hjertet i halsen.  Rooney får ladet fra 16-meteren og ballen går via Henchoz og i tverrliggeren!

Everton kjemper heroisk og Weir og Campbell pådrar seg gule kort og frispark på hver side av straffefeltet.  Liverpool sliter imidlertid med å finne åpningene når de nå prøver å sette inn en sluttspurt.  Det er kun fem minutter igjen av ordinær tid...

Det begynner å koke i hodene da Steven Gerrard "legger igjen" knottene i låret på Naysmith.  Campbell starter en liten fight mellom mange spillere ved unødvendig å dytte til scouseren.

Sluttrapport:  Det skjedde igjen.  Liverpool syntes aldri å komme ut av startblokkene, og med flere nøkkelspillere under pari og lite trykk lengst framme ble det målløst mot Everton.  Det ble noe mer fart og driv etter at Houllier byttet inn Heskey og Smicer tidlig i 2.omgang, men en satt likevel med følelsen at dersom Rooney's skudd hadde gitt inn via tverrliggeren istedenfor over ville de røde greid å gire opp ytterligere et hakk.  Steven Gerrard prøvde på midten, men Murphy og Diao var begge under pari i en kamp hvor det krevdes bevegelse og intensitet mot en heltent nabo.  Michael Owen sendte et skudd en halvmeter utenfor venstre vinkel foran The Kop, men da var det gått 89 minutter og ved siden av en tam heading det eneste toppscoreren hadde fått til av avslutninger.  Gerrard burde hatt rødt for en stempling på Naysmith etterhvert som frustrasjonen bredde seg, og kan få seg et oppgjør med Premier League og påfølgende karantene.  Det kunne altså ikke gått særlig verre, det måtte da være om 17-årige Wayne Rooney hadde truffet med sitt skudd.  To poeng på syv kamper er skrekkelig lesning.  Nå kreves det at de røde vinner på Highbury om en uke dersom gullambisjonene skal ha noe realitet over seg.

Spillervurdering:

Chris Kirkland 6 - Gjorde en grei jobb i heksegryta, selv om han fort kunne blitt syndebukk da han ble blokkert og ikke nådde fram på en høy ball inne i feltet.  Har pondus og gir ikke returer.

Jamie Carragher 7 - Carra trives i slike kamper.  Gir alt i alle dueller, og vinner da også de aller fleste av dem.  Slapp ingen til på sin side.

Djimi Traore 5 - Unggutten unngår de store feilene, men blander susende tacklinger med utrygge valg og dårlige løsninger.  Det var neppe tilfeldig at Everton la inn mye av sitt skyts mot hans side.  Hvem er det, bortsett da kanskje fra Houllier, er det som mener han er en venstreback?

Sami Hyypiä 7 -  Ble lekende lett rundet av Rooney før ballen smalt i tverrliggeren,  men var en del av et midtforsvar som stort sett holdt greit stand.  Hadde et bra tak på sterke Campbell i lufta.

Stephane Henchoz 7 - Solid kamp av sveitseren.  Vinner mange viktige dueller i og rundt feltet, og er iskald når andre begynner å koke i hodet.

Danny Murphy 6 - Løfter seg noe etter pause, hvor han viser en del fikse ting og gjør noen bra initiativ, men har likevel en tam kamp i forhold til hva vi er blitt vant til fra Danny.

Steven Gerrard 7 - Ujevn, men likevel en av dem som virkelig vil noe i dag.  Hadde perioder både før og etter pause hvor han var i ferd med å styre kampen slik han kan på sitt beste.  Mistet til slutt hodet og kan få seg en lei smekk i form av karantene på nyåret etter stemplingen av Naysmith.

Salif Diao 5 - Store Salif gjorde sin svakeste kamp på Liverpools midtbane nettopp da vi hadde trengt noe rå afrikansk kraft mot hissige naboer.  Syntes å ha problemer med tempoet, og ble stillestående og uten initiativ.

John Arne Riise 7 - En av de få i 1.omgang som var villig til å prøve noe framover.  Nordmannen var ikke alltid like heldig, men gir i hvert fall tegn på at formen ikke er så langt unna.

Milan Baros 6 - Krummer nakken noen ganger, men det beste han fikk var som regel corner.  Hadde ingen lett jobb i et trangt forsvar, men rotet seg litt for ofte inn i blindveier og var i overkant ego.

Michael Owen 5 - En heading, et skuddforsøk, og det var det.  Virker frustrert og helt ute av form.

Emile Heskey 6 - Bidro til bokstavelig talt å skape litt mer tyngde framover, men gir et bevis på hvorfor mange supportere begynner å miste tålmodigheten med hans manglende egenskaper som avslutter da han hjelpeløst puffet ballen inn til keeper på et langt fremspill fra Carra.  Gir det han har, illustrert bl.a. ved en glimrende blokkering av et skudd i eget straffefelt, men er for sjelden en trussel fremover.

Vladimir Smicer 6 - Det ble mer fart og bevegelse framover da Vladi fikk en drøyt halvtime på høyrekanten.  Sluttproduktet står imidlertid sjelden i stil med hva tsjekkeren legger opp til.