Liverpool - Ipswich

Ons 04.12.02 kl 21:00 (WC) - / Tilskuere: 26305 / Dommer: Dermot Gallagher / Anfield / Skrevet av: Tore Hansen/Torbjørn Flatin

Liverpool vant 5-4 på straffer og er videre! Diouf ble kveldens helt med to straffemål! Kommentar fra Houllier og spillervurdering lagt inn.

Pullen

I 12.time ombestemte Houllier seg, og lar Jerzy Dudek få nok en mulighet mellom stengene. Men på lørdag vokter Chris Kirkland målet.

20-årige Neil Mellor, reservelagets toppscorer, vil få sin debut i kveldens 4. runde kamp.

Houllier har gjort åtte endringer på laget som startet mot United søndag. Bare Dudek, Gerrard og Smicer "beholder" plassen sin. Jerzy vil naturligvis bli fulgt med ekstra nøye - etter hans overraskende inntreden på laget. Foran seg har han er helt nykomponert forsvar. De fire på midtbanen vet vi stort sett hva står for - Stevie G. er utvilsomt den som har størst grunn til å stå frem. På topp burde den høye og litt hengslete Mellor stå godt til Diouf. Men man vet aldri helt hva man kan forvente av debutanter.

Avspark: Ipswich tok avspark mot The Kop i første omgang. Det regner kraftig på Anfield. Steven Gerrard er kaptein i kveld, akkurat som han var det i forrige runde.

Som forventet spiller Smicer i "hullet" bak de to spissene. Babbel er midtstopper ved siden av Biscan.

4. min: Smicer finner Mellor inne i feltet, men unggutten blir overrasket av farten i ballen, og klarer ikke å styre ballen mellom stengene.

7. min: På Ipswichs andre corner for kvelden kommer Counago høyest, men er heldigvis ikke nøyaktig nok i avleveringen.

MÅL: Etter en svak start av de røde, er det en ny forsvarstabbe som ødelegger. Markus Babbel ser ut til å ha full kontroll på Bents ikke altfor gode innlegg. Tyskeren klarer imidlertid altfor svakt, og Miller kan enkelt bredside ballen i mål. Dudek uten en sjanse.

15. min: Diouf kommer på skuddhold, men skrur ballen utenfor.

18. min: Elendig start av Liverpools forsvar som igjen holdt på å rote det til for seg selv. En misforståelse mellom Biscan og Dudek endre med en corner. Bare en god takling fra Babbel forhindrer Bent fra å score med et skudd inne i feltet etter hjørnesparket.

Houllier ser et hjemmelag som delvis blir utspilt av Ipswich og har justert til 4-4-2.

27. min: Riise tar frispark fra god posisjon, men skyter i muren.

Den første halvtimen har vært meget svak av de røde. Ipswich har store og sterke folk på midtbanen som foreløpig har klart å stoppe et Liverpool som alle alle trodde skulle gå i ut i hundre. Foreløpig har forsvaret vært for nervøst, og midtbanen for lite konstruktiv til at vi har klart å presse 1. divisjonslaget bakover på banen.

34. min: Dudek gjør en kjemperedning alene med Counago. Polakken "gjør seg stor" alene med spissen, og tvinger ham til å avslutte. "Jeeeeerzy Dudek", runger fra The Kop.

PAUSE: Anfield-publikummet tror knapt nok det de ser i første omgang. Ipswich leder helt fortjent ved pause, og har vært nærmere 2-0 enn Liverpool redusering. Til tross for at det har vært svakt over hele linjen, er det likevel forsvaret som virker mest rustent. Bare en god Jerzy Dudek har holdt oss inne i kampen. Polakken gjorde en kjemperedning da offsidefella sprakk og Counago stormet helt alene mot mål. Midtveis i første omgang justerte Houllier tilbake til en tradisjonell 4-4-2 formasjon, og Liverpool har løftet seg litt de siste 20, men har enda ikke skapt annet enn halvsjanser foran Marshall. Uten fart på ballen og flyt i spillet, blir det tungt også for de to på topp. Diouf har imidlertid jobbet hardt og forsøkt å skape sjanser for makkeren sin. Han har ikke alltid lyktes, men er en av de få i kveld virker spillesugen.
Hva velger Houllier å gjøre i pausen ?

2.omgang:

46. min:  Diouf hadde nesten gitt de røde en drømmestart i 2.omgang da han litt tilfeldig fikk ballen i god posisjon, men Ipswich fikk klarert i siste sekund.  Jamie Carragher har kommet inn for Markus Babbel i midtforsvaret.

MÅL! El-Hadji scorer sikkert på straffespark etter at en pasning fra Steven Gerrard hadde spilt fram Neil Mellor.  Unggutten ble lagt ned foran The Kop, ville selv ta straffa, men Diouf fikset altså den biffen.

54. min: Bare minuttet etter scoringen løper Mellor fra det litt trege midtforsvaret til Ipswich og avslutter med et skudd i stanga.  Endelig er det blitt liv i de helrøde!

59. min: Neil Mellor skyter utenfor etter at Steven Gerrard igjen har gjort forarbeidet.  Stevie G har åpnet meget bra etter pause, og etter utligningen har også resten av hjemmelaget løftet seg adskillig.

65. min: Keeper redder i beina på Steven Gerrard, og blir liggende nede skadet.

72. min: Ny avslutning fra Neil Mellor, men på feil side av stolpen.  Det er et helt annet Liverpool etter pause, som vi har nevnt et par ganger, og de helrøde har tilsynelatende hele kontrollen nå.  Ved uavgjort vil det bli ekstraomganger og eventuelt straffespark.

75. min: Unggutten Neil Mellor blir byttet med Milan Baros.  Mellor får stående applaus på Anfield og var positiv spesielt etter pause.

82. min: Enda en debutant på Anfield!  John Welsh kommer inn for Vladimir Smicer, etter at tsjekkeren fikk en smell.

85. min: Tidligere Liverpool-spiller og innbytter Jim Magilton header i tverrliggeren fem minutter før slutt av ordinær tid!  Phew!  Det ville vært veldig urettferdig etter en 2.omgang hvor hjemmelaget har dominert fullstendig.

90. min: Baros og Riise har hver sin store sjanse til å bli matchvinnere.

1. EKSTRAOMGANG:
93. min:
Ipswich best i gang i ekstraomgagnene. Naylor skyter hardt utenfor.

94. min: Wright gjør en god jobb på kanten og får lagt inn fra høyre. Ingen Ipswich-spillere klarer imidlertid å gå foten på det gode innlegget.

95. min: Kjempesjanse for Riise etter fint forspill av Baros og Diouf. Nordmannen kommer fint inn litt skrått på høyresiden i feltet, men keeper gjør en god redning.

99. min: Kampen svinger frem og tilbake. Armstrong klarer å sette ballen utenfor nesten åpent mål etter et godt innlegg fra dødlinja.

Pause: De røde har ikke klart å dominere 1. ekstraomgang like mye som de siste 45 ordinære spilleminuttene. Begge lag har sløst med sjanser. Tilfeldigheter kan avgjøre en kamp hvor begge lag har spillere som begynner å bli trøtte. Riise halter, men Houllier har brukt alle innbytterne.

2. EKSTRAOMGANG

Vinneren av kveldens oppgjør møter Aston Villa borte i 5. runde!

110. min: Riise skyter høyt over mål.

113. min: De røde forsøker å sette inn en sluttspurt uten å være ekstremt farlige. Diouf nær når han skyter i nettveggen foran The Kop.

118. min: For andre gang i kveld misbruker Milan Baros en store sjanse i det kampen ser ut til å gå mot straffespark.

119. min: Gerrard skyter et frispark like over!

SLUTTRAPPORT
Det ble en merkelig kveld på Anfield for de drøyt 26,000 som trosset været. Med åtte forandringer på laget fra siste søndag, etterhvert to debutanter, og en svært spennende straffesparkkonkurranse, klarte Liverpool å karre seg videre til 5. runde av ligacupen. El-Hadji Diouf ble kveldens store mann med et straffemål åtte minutter inn i andre omgang, da Mellor ble felt. Liverpools nummer ni tok også det femte og avgjørende straffesparket - som altså vant kampen for oss!
Men første hadde altså publikum måtte slite seg igjennom sesongen verste omgang. Ipswich ledet fortjent 1-0 da dommeren sendte lagene i pausen. Det verste var selvsagt at vi nesten ikke hadde truet gjestenes keeper, og gjorde altfor mange feil bakover. Dudek gjorde en fabelaktig redning da Counago lurte linja vår og kom alene mot mål. Polakken beviste at han forsatt er en meget god keeper - hvis noen skulle være i tvil om det.
Etter en tordentale av Houllier og en Carragher (inn for Babbel) som en stabiliserende faktor forsvarsrekka, løftet Liverpool spillet og overkjørte Ipswich i store deler av 2. omgang. Både Mellor (skudd i tverrligger), Riise og Baros hadde store sjanser til å avgjøre alt før ekstraomgangene satte inn. Mellor ble kanskje litt ufortjent tatt av banen da Houllier ønsket en rask avgjørelse ved å sette inn Milan. Målene uteble imidlertid.
Etter ordinær tid gjorde nok nervene at det til tider ble mye Hawaii foran målene. Begge lag kom i hvert fall til et par feite sjanser hver, og selv om Liverpool fortsatt lå over spillemessig, lå det litt i luften at det kom til å bli straffesparkkonkurranse.
Ipswich startet fra krittmerket, og scoret sikkert ved kaptein Holland. Steven Gerrad utlignet, før altså Clapham skjøt i treverket. Det avgjorde kampen til vår favør. Små marginer, men likevel ikke urettferdig etter en godkjent 2. omgang. Seieren ble imidlertid ikke sikret før kveldens helt - El-Hadji Diouf tok sitt andre straffespark - scoret sikkert, og sendte Liverpool videre til 5. runde !

Pressekonferanse Gérard Houllier:

Liverpools manager sa etter kampen at den mottakelsen som Jerzy Dudek fikk da han løp mot The Kop rørte ham like mye som da han selv så en mosaikk om seg selv på TV fra sykesenga.  Houllier hadde tatt avgjørelsen vedrørende sine keepere allerede søndag kveld, om at Dudek skulle spille mot Ipswich mens Kirkland vokter målet mot Charlton.  Franskmannen sammenlignet situasjonen til Jerzy med det å falle av sykkelen, nemlig at dersom du har deiset i bakken er den beste måten å tackle situasjonen på at du kommer deg opp så fort som mulig og får tråkket igang igjen.  Han understreket imidlertid sterkt at en forbedret Chris Kirkland nå var klubbens førstekeeper, og at han spiller fra start i ligakampen på The Valley.

Om kampen mente en manager i det filosofiske hjørnet at av og til kan det være bedre å vinne 5-4 på straffespark enn å knuse motstanderen 3-0.  Det begrunnet han med at det er veldig viktig å ha samhold i laget, og at hans lag igjen fikk vist dette mot Ipswich.  Med 8 utskiftninger fra siste kamp mot Man.Utd visste han at det ville bli vanskelig fra start, og man hadde ikke kommet opp på det ønskelige nivå i 1.omgang.  Flere spillere syntes også å slite med selvtilliten.  Han fant det også naturlig å berømme Jerzy Dudek for en redning på stillingen på 0-1 som var "matchvinnende".  I pausen var man blitt enig om at man måtte heve seg som et lag, og en fornøyd manager slo fast at de hadde fått vist både karakterstyrke og evnen til å skape sjanser.  Av andre enkeltspillere mente han at Neil Mellor var uheldig som ikke hadde scoret på sin debut, og at han hadde fått vist at han kan komme til sjanser på dette nivået.  Årsaken til at han ble byttet ut var ikke fordi han spilte svakt men fordi man ikke ønsket å brenne ut unggutten.

Spillervurdering:

Jerzy Dudek 7 - Har en kanonredning på et viktig tidspunkt i 1.omgang, da han er alene med en Ipswich-angriper.  Et par sleiver viste vel at han ikke helt har fått ristet av seg hendelsene i de siste kampene, men var stort sett solid og støtten han fikk fra The Kop må ha varmet hjerterøttene.

Abel Xavier 5 - Ble avslørt på farten flere ganger, og til dels valset rundt med av motstanderne.  Får inn en og annen susende tackling, men har langt igjen etter sitt sykefravær.

Markus Babbel 5 - Kostet Liverpool baklengsmålet da han sender en tilsynelatende grei pasning rett til en Ipswich-spiller.  Kommuniserte dårlig med både Dudek og Biscan før pause og det var god coaching at Houllier byttet ham ut for å få mer orden på et rufsete forsvar.

Igor Biscan 7 - Begynte svakt også han, men Igor spilte seg stort opp og vant alt som var av dueller fra og med 2.omgang.  Kroaten er også bra til å føre ballen ut av forsvaret og dannet et homogent stopperpar sammen med Carragher.

Grégory Vignal 6 - Den franske venstrebacken har noen fine forseringer, hvor han får slått bra innlegg, og kommer også til en avslutning hvor han lett kunne ha scoret.  Selger seg litt for lett bakover og er ustabil i sitt pasningsspill.

John Arne Riise 6 - Sunnmøringen spiller med hjertet utenpå skjorta i dag.  Løper mye og vinner mange dueller, men får også enkelte minus i margen.  Burde ha avgjort kampen ved to anledninger, og spesielt en kjempesjanse i 1.ekstraomgang blir nonchalant sløst bort.  Ble skadet mot slutten, men det virket ikke alvorlig, i hvert fall ikke å dømme fra gliset han satte opp etter å ha scoret i straffekonk'en.

Steven Gerrard 8 - Har en motor som få, tackler så det lukter svidd, vinner ballen, og sprer om seg med presise pasninger.  Dette var Stevie G tilbake opp mot sitt beste.  Banens dominerende spiller.

Salif Diao 7 - Spilte på høyresiden i en sentral midtbane bestående av tre spillere før pause, men kom mye mer til sin rett da han ble satt inn sentralt (Smicer byttet ut).  Har mange fine driv framover, og kombinerer bl.a. flere ganger godt med landsmannen Diouf.

Vladimir Smicer 6 - Vladi glimter til med enkelte lekre detaljer, men det blir for lite og for sjelden.  Gir også bort ballen for mye, og brenner en god sjanse alene med keeper.  Naturlig at han igjen ble byttet ut.

El-Hadji Diouf 7 - Løper i 120 minutter og utfordrer i perioder motstanderens forsvar nesten på egenhånd.  Nektet å gi fra seg ballen da de røde fikk straffe, og scoret med den største selvfølgelighet foran The Kop.  Iskald også i på de avsluttende sparkene.  Dette var i alle fall nesten den personligheten og angrepsstjernen som Liverpool håper de har fått for £10M.

Neil Mellor 7 - En glimrende debut av 20-åringen.  Slet litt med touchen og å finne de riktige løpene i starten, men da han kom inn i rytmen var han stadig en trussel.  Vinner et straffespark, og ble etterhvert den Neil Mellor vi kjenner fra junior- og reservelag.  "Boy Mellor" vil få flere sjanser!

Milan Baros 5 - Milan skulle komme inn som en joker som kunne avgjøre kampen, men bidro faktisk mer til at angrepet mistet rytme.  Fungerte ikke godt sammen med Diouf i dag, og brent i tillegg et par solide sjanser.  En dårlig dag på jobben for Baros.

Jamie Carragher 8 - Går inn og er sjef i forsvaret, etter at det behøvdes opprydding etter en svak 1.omgang.  Dirigerer i stor stil og har full kontroll, noe som var viktig for Liverpool.  Setter også inn en kopi av "superstraffen" som han hadde i finalen i denne turneringen i 2001.

John Welsh 7 - John kan også være godt fornøyd med sin debut i den røde trøya.  Har et pasningsspill på høyde med Gerrard, viser stor spilleforståelse, og greier å sette et visst preg på kampen selv i en periode hvor det begynte å bli mange slitne ben og mye oppstykket spill.

Spillervurdering: Runar H. Larsen