Birmingham-Liverpool

Søn 23.02.03 kl 17:05 (Premier League) - Canal+ / Tilskuere: 29.449 / Dommer: Clive Wilkes / St. Andrews / Skrevet av: Torbjørn Flatin

Et tap på St.Andrews betyr forsatt 7.plass i Premier League, og at håpet om spill i mesterligaen svinner.

Salif Diao

Liverpool stiller uten Gerrard og Diouf, som begge soner karantene, og Henchoz er også ute med skade.  Det betyr at John Arne Riise spiller på venstrebacken, Bruno Cheyrou er tilbake på midtbanen sammen med Salif Diao, mens Houllier også har erstattet Michael Owen med Milan Baros.

1.omgang:

5 min - Birmingham har den første halvsjansen allerede etter 30 sekunder, men Lazaridis får ikke dreis på headingen inne i feltet.  De røde starter med Murphy, Hamann og Diao sentralt på midtbanen, mens Bruno Cheyrou har en rolle bak de to spissene.  Jamie Carragher er først frempå for Liverpool etter snaut fem minutter, da han sender en avslutning over etter corner.

10 min - Liverpool ble trolig snytt for et straffspark da Stephen Clemence (sønn til Ray) tar både ballen og Danny Murphy etter at et angrep fra Cheyrou og Heskey har gitt midtbanespilleren en stor mulighet omtrent fra straffemerket.  Murphy har også hatt et svakt forsøk på frispark fra god posisjon like utenfor 16-meteren.

20 min - Bortelaget har et lite overtak, uten å skape alt for mye.  John Arne Riise var fint inne og forstyrret Dugarry da han avsluttet over, før nordmannen etter 18 minutter var i det andre straffefeltet men skjøt svakt utenfor.

30 min - Birmingham har kjempet seg til et visst initiativ, og Jeff Kenna hadde kampens foreløpig største sjanse da han skjøt over fra 6 meter etter et kjapt tatt frispark hadde åpnet opp på Liverpools høyreside.  De helrøde skaper ingenting for øyeblikket.

1-0  Clemence header inn ledermålet etter frispark.

Det var et langt frispark fra venstrekanten til Birmingham, og hvor Stephen Clemence vinner en hodeduell med Jamie Carragher fra seks meter.  Dudek kan ikke gjøre noe med hodestøtet som går ned mot høyre hjørne.

43 min - Liverpool har prøvd å løfte spillet sitt, men kun greid å presse fram noen cornere.

Pauserapport:  Liverpool ble snytt for et straffespark tidlig i omgangen, men lot seg etterhvert kjempe ut av stilen av et aggressivt hjemmelaget.  Samtidig har man skapt veldig lite framover og trekket med å spille tre sentralt på midten med Cheyrou i en fremskutt rolle har ikke gitt resultater så langt.  Laget mangler bredde, og det gir Birmingham muligheter til å kunne slå inn fra sidene.  De blå skaper også minimalt med sjanser etter åpent spill, men er farlige med sin entusiasme og energi på crossballer foran Dudek.  Offensivt får Baros og Heskey lite støtte, og Houllier vil nok vurdere å sette inn jokeren Michael Owen hvis man ikke greier å sette inn et høyere gir i de første minuttene etter pause.  Dette har vært for tamt.

2.omgang:

Liverpool har gått tilbake til et mer tradisjonelt 4-4-2 med Cheyrou på venstrekanten og Murphy på motsatt side.

48 min - Liverpool og Cheyrou blir snytt for et klart straffespark da Lazaridis klønete feller franskmannen nede ved dødlinja.  Kommer det til å bli "one of these days"?

50 min - Bruno Cheyrou har trukket mer inn i midten igjen etterhvert som Liverpool prøver å presse hjemmelaget over på defensiven.

60 min - Intensiteten i kampen har øket, men Liverpool greier fortsatt ikke å tilrive seg noe markert overtak og man har nå en trippende Michael Owen på sidelinja.

65 min - Houllier gjør et offensivt bytte ved å sette Owen inn for Carragher, og kjøre med tre mann bakerst.

2-0  Morrison scorer for Birmingham.

68 - Sami Hyypiä misser i en duell høyt oppe på venstrekanten og et Liverpool uten fasong blir håpløst utspilt da Lazaridis legger inn fra dødlinjen og Clinton Morrison kan sette ballen i nettet fra kort hold.

2-1 Michael Owen reduserer.

76 - St.Michael tar maksimalt vare på et langt fremspill fra Danny Murphy, og med Birminghams midtforsvar i hælene setter han ballen forbi keeper.

84 - Gérard Houllier kaster nok et kort når han setter inn Neil Mellor for Bruno Cheyrou.  Liverpool satser alt framover for å redde i hvert fall minst et poeng.

Sluttrapport:  Liverpool kunne hatt to straffespark, og burde hatt i hvert fall et da Cheyrou ble lagt ned tidlig i 2.omgang, men konklusjonen etter denne kampen er likevel at laget nå ikke er godt nok til å kjempe helt i toppsjiktet av Premier League.  Marginene var ikke på de rødes side, men samtidig lar man seg kjempe ut av stilen av et ordinært Birmingham.  En må forundre seg når en ser et lag med så lite driv og fandeninvolskhet i en kamp som kan være forskjellen på å kunne komme seg til spill i Champions League eller ikke.  Forsvaret fikk av og til trøbbel da et aggressivt hjemmelag sendte baller inn i straffefeltet, midtbanen manglet kreativitet og kvalitet, og lengst fremme ble det for tynt og tilfeldig.  Henchoz, Gerrard og Diouf var alle savnet, men det er noe man på tåle på dette nivået og sølvvinneren fra forrige sesong virker utrolig sårbare om dagen.  Da Houllier kastet kortene et stykke ut i 2.omgang ble man snart straffet da Birmingham kontret inn 2-0 mot et lag helt i ubalanse.  Michael Owen ga de tilreisende fra Merseyside et lite håp da han utnyttet både et fint fremspill fra Murphy, og et nølende forsvar, til å sette inn en redusering alene med Vaesen. Bare et lite under kan nå redde en sesong som i det store og hele har fortonet seg som en eneste stor skuffelse.

Spillervurdering:

Jerzy Dudek 6 – Lar stort sett sine forsvarere prøve å rydde opp i baller slått inn i straffefeltet, og gjør ingen nevneverdige feil på streken.

Jamie Carragher 4 – Har en del trøbbel med Lazaridis på kanten, og taper duellen som gir 0-1.  Til dels hjelpeløs framover.

Djimi Traore 7 – Fightet godt både i lufta og på bakken, og kom bra ut av det i kampen mot Dugarry & Co.

Sami Hyypiä 6 – Mister ballen foran 0-2, og har også noen slurvefeil til.  Kapteinen greide ikke å vekke sitt lag fra tornerosesøvnen på St.Andrews.

John Arne Riise 7 – Sunnmøringen prøver da i hvert fall og har bra defensiv kontroll på sin side.  Noe ujevn med venstreslegga i dag, men likevel en av lagets bedre.

Danny Murphy 4 – Virker tung og sliten gjennom hele kampen.  Burde nok hatt straffe i 1.omgang da han kom fint fram, og spilte Owen igjen for reduseringen, men ellers husker vi best alle de gangene han viklet seg inn i problemer som igjen medførte at han mistet ballen.

Dietmar Hamann 6 – Tyskeren viser ro og har bra presisjon på pasningene, men kommer heller ikke han ut av de første girene på en uvanlig svak midtbane.

Salif Diao 4 – Salif er sterk, men det er ikke nok på en fotballbane.  Han har gjort bra kamper før, men i Birmingham lignet han mer på en elefant som hadde rotet seg inn i et glassmagasin.

Bruno Cheyrou 4 – Ok, han hadde enkelte sporadiske glimt av kreativitet, og han skulle også hatt straffe, men hvor mange dueller vant han?  Vi talte til én.  Dette er ikke bra nok, og franskmannen må igjennom en skikkelig personlighetsforandring dersom han skal kunne spille på midtbanen i Premier League.

Emile Heskey 5 – Viste noen små glimt av driv på høyrekanten, spesielt før pause.  Virker imidlertid fortsatt alt for ufarlig foran mål.

Milan Baros 5 – 21-åringen startet bra, da han vant dueller og truet straffefeltet til Birmingham.  Om han ble frustrert av manglende støtte vites ikke, men han ble stadig mindre synlig og stadig mer ego etter hvert som kampen skred frem.

Michael Owen 7 – Scoret et fint mål, og viste vilje til å utfordre med fart og avdriblinger.  Han er med fra start mot Auxerre på torsdag!