Everton - Liverpool

Lør 30.08.03 kl 13.30 (Premier League) - Canal+/Sky / Tilskuere: 40.200 / Dommer: Mike Riley / Goodison Park / Skrevet av: Torbjørn Flatin

Endelig løsnet det da scoringer fra Michael Owen 2 og Harry Kewell skaffet sesongens første seier.

Milan Baros

Sami Hyypiä spiller sin kamp nummer 150 i Premier League når de røde og de blå braker sammen på Goodison Park.  Kapteinen håper at hans mannskap skal kunne innkassere sesongens første seier mot naboen.  Midtstopperkollega Stephane Henchoz ble ikke friskmeldt i tide, samtidig som at Milan Baros får fornyet tillit framfor en Emile Heskey som er på benken.  Startoppstillingen er dermed identisk med det laget som spilte 0-0 mot Tottenham i siste kamp.

1.omgang:

Everton tar avsparket i solskinnet på Goodison.  Det går halvannet minutt før det smeller da Gary Naysmith meier med El-Hadji Diouf.  El-Hadji er imidlertid snart oppe.  Vi er i gang!

Liverpool får nesten en sjanse da Diofy slår tunnel på Unsworth, men innlegget kommer ikke fram.  Minuttet etter skyter Rooney over, hardt presset av Biscan,  Hardt og hektisk i åpningsminuttene, som ventet.

8 minutter og Everton får kampens første sjanse.  Radzinski lurer offsiden, men skyter en snau meter utenfor bortre stolpe.

Liverpools mer fintspillende midtbane har ikke kommet i gang og det er Everton som har et overtak når det nærmer seg kvarteret.

20 minutter spilt og Liverpool har kommet noe mer med.  Spesielt Diouf på høyrekanten har vist tendenser.  Etter først å ha fått et par cornere har Kewell en halvsjanse, men Harry setter ballen over.  En hands fra Watson inne i feltet er heller ikke langt unna et straffespark..

Glitrende tackling fra Igor Biscan etter 22 minutter, da hurtige Radzinski igjen skaper trøbbel med farten sin.

En feil av Steve Finnan gjør at Naysmith får en skuddmulighet.  Dudek redder imidlertid greit det svake skuddet.  I andre enden skyter en presset Harry Kewell høyt over fra 20 meter.

Liverpool har en brukbar periode etter drøyt 30 minutter, men det ender som regel i frispark som blir sløst bort.

0-1 OWEN!!

Etter litt om og men får Kewell tredd ballen igjennom til Michael Owen, som litt skrått alene med keeper sender ballen i bortre stolperot og inn.  Stadionuret viser 39 minutter.

Kampen har åpnet seg drastisk opp etter åpningsmålet, og Rooney greier ikke å utnytte en kjempesjanse etter et meget bra angrep.  Owen og Kewell er også frempå foran i motsatt ende.

Pauserapport:  Everton greide å få lettvekterne på Liverpools midtbane ut av stilen det første kvarteret, og det ble til dels hektisk foran Jerzy Dudek i perioder.  De røde gjestene kom gradvis mer med, men uten å kunne legge særlig press på vikarierende Simonsen i Evertons mål.  El-Hadji Diouf var den eneste som turte, og greide, å holde litt på kula i den sedvanlige heksegryta kalt Merseyside derby.  Forsøkene til Diouf endte imidlertid som regel i frispark som ble sløst bort, eller så rotet afrikaneren det selv til ved svake innlegg.  Harry Kewell hadde riktignok noen skuddforsøk som endte i andre eller tredje etasje, før australieren litt ut av det blå stod bak ledermålet.  Med Milan Baros som partner har Michael stort sett fungert som møtene spiss i de første førtifem, men denne gangen fikk han startet perfekt rettvendt på pasningen til Harry.  Alene med keeper satte han ballen kaldt inn med venstra, via stolpen.  Etter goalen åpnet det seg hele opp, og det var sjanser i begge ender.  Den desidert største til Wayne Rooney, men tenåringen brente muligheten.  Tett og hektisk som det pleier å være, men det bør passe et mer spillende Liverpool bra at man greide å komme i føringen før teen ble fortært.

2.omgang:

Kjempesjanse for hjemmelaget etter 47 minutter da en knallhardt frispark fra Pembridge først får Dudek til å gi en liten retur.  Polakken får imidlertid henda på ballen, og burde hatt frispark, før ballen havner ut av mølja og ut til en resultatløs corner.

0-2: OWEN!

Et glimrende forarbeid av Baros, da tsjekkeren snurrer rundt med Yobo på venstrekanten.  Ballen legges tilbake til St. Michael, som enkelt kan legge ballen nede til høyre for Simonsen.

Det har skjedd mye på Goodison det første kvarteret.  Hjemmelaget har definitivt ikke gitt opp, og Dudek måtte redde glimrende på en heading fra Rooney.  De to samme spillerne var også i aksjon da ballen havnet i nettet, men korrekt annulert for angrep på keeper.

60 minutter og Owen fullfører nesten sitt hattrick.  Simonsen fister imidlertid det gode skuddet like over, og Biscan header corneren utenfor.  I andre enden har Jamie Carragher stått fram med et par gnistrende tacklinger.

Liverpool syntes å ha ridd av det meste av stormen, da Wayne Rooney igjen får lov til å avslutte inne i straffefeltet.  Headingen etter 70 minutter går imidlertid utenfor.  Everton har kastet inn sitt kjente derbyvåpen Duncan Ferguson, mens Houllier kontrer med å ta ut tsjekkerne Baros og Smicer til fordel for Heskey og Murphy.

Duncan Ferguson knaller et fraspark i undersiden av tverrliggeren fra 18 meter.  Pheew!

Vi er inne i det siste kvarteret, men kampen lever til tross for at Liverpool har to mål å gå på.

0-3: KEWELL

Et langt fremspill spilles i retning Michael Owen.  Steve Simonsen er nesten ute i Stanley Park da Michael kommer først i duellen med keeperen.  Innlegget når Harry Kewell, som sender ballen i nettet før en ulykkelig keeper når tilbake til sin strek.  De blå tilskuerne begynner å forlate Goodison Park...

Michael Owen har en kjempesjanse til å fullføre dagen, men helt alene med Naysmith og Simonsen kommer han ikke helt forbi backen

"Fields of Anfield Road" runger utover Goodison nå!

"Hawaii" nå, hvor Rooney først får en ny sjanse etter sommel hos Liverpool, mens Diouf og Owen truer det blå forsvaret.

Sluttrapport:  Endelig løsnet det for de røde fra Anfield!  I nesten førti minutter var det like tett, intenst og sjansefattig som det ofte her i lokaloppgjør på denne kanten av verden.  Da Kewell og Owen fant en åpning, og Michael trillet ballen forbi Simonsen, åpnet også spillet seg opp.  Kombinasjonen Baros og Owen ga 2-0 tidlig i andre omgang, da St.Michael nøt godt av et utmerket forarbeid av tsjekkeren.  Det blå hjemmelaget ga imidlertid ikke opp, men heldigvis var marginene for en gangs skyld på Liverpool og Houlliers side.  Dudek reddet fantastisk fra Rooney, som hadde satt seg fore å utfordre Hyypiä & Co på egenhånd.  En håndfull av sjanser til tenåringstalentet ble imidlertid brent.  ”Liverpool dødaren” Duncan Ferguson ble rullet ut med et kvarter igjen å spille, og han greide det nesten igjen med et frispark som slo i undersiden av tverrliggeren og ned.  Et desperat Everton ga imidlertid Owen & Co rom for gode kontringer, og da Steve Simonsen feilberegnet et gjennomspill og lot Michael komme først til kula var det klart for punktum finale.  Innlegget kunne Harry Kewell bredside inn og dermed også sørge for den største seieren i et slikt derby på over tyve år.  Det var også det første scoringen til Liverpools siste nr.7.

Som en sa det ved kampslutt: -I dag er det vidunderlig å kunne være menneske!  Vi kan vel legge til at det i hvert fall er vidunderlig hvis du er helrød!!  Ha en god helg!

Spillervurdering:

Jerzy Dudek 8 – Polakken stod fram spesielt i 2.omgang, da han hadde en egen kamp mot Wayne Rooney.  Redningen på headingen fra kort hold var det klasse over.  Ga en liten retur på et frispark, men skulle hatt frispark selv da han selv fikk tak i kula igjen.  I kamp med Carra og Owen synes vi han fortjener bestemannspremien.

Steve Finnan 6 – Slet med å få ”tak” på en kamp som trolig gikk i et høyere tempo enn noe han har opplevd tidligere.  Greide å støtte opp framover ved enkelte anledninger, men har mye mer å gå på.

Sami Hyypiä 7 – Virket litt stresset i starten, og var i et midtforsvar som hadde en hektisk dag da ballen ble slått inn i luftrommet.  Stod imidlertid fram i kjent stil da Everton jaget scoringer utover i 2.omgang.

Igor Biscan 7 – Igor hadde en superb tackling da Radzinski var på vei igjennom tidlig i kampen.  Fightet ellers godt og gjorde få feil.

Jamie Carragher 8 – Lokaloppgjør på Merseyside er krig, og førstemann du vil være sammen med i skyttergrava er Carra.  Kastet seg inn i alt som var av dueller og tacklinger spesielt i 2.omgang.  En av dagens største helter.

El-Hadji Diouf 7 – Den eneste som virkelig turte å holde på ballen i trykkokeren på feil side av Stanley Park.  Glimrende teknikk, stor arbeidsmoral, og ville ha vært en kandidat til Liverpools beste hvis innleggene hans hadde vært av bedre kvalitet.

Steven Gerrard 6 – Virket overtent i starten og var veldig upresis.  Ble aldri den frontfiguren man hadde forventet på midtbanen.  Kjente fortsatt smellen han fikk mot Spurs?

Harry Kewell 7 – Australieren er fortsatt veldig ujevn, men kom seg til mange avslutninger og stod igjen med en målgivende pasning og en scoring.  Mer skal vi ikke forlange i hans første derby!

Vladimir Smicer 6 – Vladi glimtet til ved enkelte anledninger, og er nok i brukbar form, men dette ble aldri kampen for den fintspillende tsjekkeren.

Milan Baros 6 – Får et stort pluss for forarbeidet til 2-0.  Prøver mye på egenhånd, men det ble litt for ofte uten resultat.

Michael Owen 8 – Var mest møtende spiss, inntil han fikk hull på byllen med sitt første spillemål mot de blå.  Etter pause var han en konstant trussel og bidro med ytterligere en pinne samt en målgivende pasning.  Var det starten på en av hans sedvanlige scoringsperioder?