Liverpool-Arsenal

Søn 28.11.04 kl 17:05 (Premier League) - C+/Sky Sports1 / Tilskuere: 43.730 / Dommer: Alan Wiley / Anfield / Skrevet av: Trym Oust Sonstad
Spillervurdering/rapporter: Torbjørn Flatin

Neil Mellor sørget for fortjent seier til Liverpool to sekunder før slutt. Antonio Nunez fikk sin debut da Florent Sinama-Pongolle ble skadd (nok en spiss!).

Thierry Henry (83.)

Harry Kewell og Liverpool ledet 1-0 og storspilte mot Arsenal i 1.omgang i tilsvarende kamp forrige sesong, før det glapp etter pause.  Nå venter en ny og vanskelig kamp mot de regjerende mesterne.

Rafael Benitez har valgt å starte med den urutinerte spissduoen Neil Mellor og Florent Sinama-Pongolle, mens midtbanen har en sterk kvartett i Steven Gerrard, Dietmar Hamann, Xabi Alonso og Harry Kewell.  Det er liten tvil om de røde må vinne slaget på midtbanen dersom dette skal bli tre poeng.

Kampen er i gang! Liverpool stormer i angrep fra start, og sikrer seg en corner, som blir skuslet bort.

2 min.: Liverpool blir muligens snytt for et straffespark da Steven Gerrard snubler i Kolo Toures bein på vei gjennom. Reprisen viser at Toure antakelig hindrer Gerrard bevisst. Uansett flott spill av de røde.

5 min.: John Arne Riise er på etterskudd og må bruke ulovlige midler for å stoppe Lauren på venstrekanten. Arsenal klarer ikke å utnytte frisparket fra skummel posisjon.

10 min.: Liverpool har vært nødt til å slå en del langt unna i åpninga. Dessverre er det ingen til å ta imot oppspillene og holde ballen oppe. Trøsten får være at også Arsenal virker tamme.

12 min.: Steve Finnan gjør en flott inngripen i sin første duell med Thierry Henry på høyre side.

13 min.: Xabi Alonso skyter utenfor fra 25 meter etter en god ballvinning av Dietmar Hamann.

18 min.: Kampen har roet seg litt ned nå. Ganske jevnt på Anfield, men Liverpool har vært flest ganger i nærheten av motstanderens mål.

19 min.: Harry Kewell blir felt av Patrick Vieira omtrent 20 meter fra mål. Steven Gerrard treffer muren i forsøket. Corner.

22 min.: Spillet bølger mer nå. Både Thierry Henry og Steven Gerrard forsøker seg på soloraid uten å lykkes helt.

25 min.: Liverpool spiller godt på de to bakerste tredjedelene av banen. Derimot skorter det mer på giftigheten og kreativiteten i sonen foran mål.

26 min.: Steven Gerrard starter et nytt soloraid, og bare en tilfeldighet gjør at Sol Campell får stoppet Liverpools kaptein før han kommer gjennom. Stevie G er tilbake i slag!

28 min.: Neil Mellor blir feilaktig avblåst for offside i en situasjon hvor han skyter i tverrliggeren. Hjemmelaget har definitivt ikke dommeren med seg så langt i denne kampen - heller.

30 min.: Liverpool jobber hardt høyt på banen og klarer å stresse forrige sesongs seriemestre. Dette resulterer i flere halvsjanser, som nå nettopp, da Harry Kewell fikk headet en ball på mål. Jens Lehmann reddet.

35 min.: 3-0 i både cornere og sjanser. Med skadde Milan Baros på banen kunne det kanskje stått det samme i mål, også?

40 min.: Kampen har roet seg litt ned igjen, men merseysiderne har fortsatt initiativet.

MÅL! Xabi Alonso dundrer ballen i krysset fra 16 meter etter fantastisk forspill i det 41. minutt. Steve Finnan spiller langt opp til Harry Kewell, som header ned til Steven Gerrard. Han gjør en glimrende frispilling med utsiden av høyrefoten. Glem "The French Connection", nå er det "The Anglospanish Connection" som gjelder.

45 min.: Ett minutt tilleggstid.

Pauserapport:  En bortimot perfekt taktisk omgang av Liverpool.  De tre sentrale midtbanespillerne i 4-5-1 opplegget til Benitez har fullstendig vunnet midtbanekrigen i en omgang hvor de røde har hatt ballen mer enn 70% av kampen.  Mellor i midten, og Kewell og Sinama-Pongolle på kantene, har skapt lite mot et robust forsvar hos gjestene, og en spillesugen Steven Gerrard har vært den største offensive trusselen.  Lenge trodde en likevel at denne skulle bli en omgang hvor marginene ikke gikk vertenes vei.  Steven Gerrard ble snytt for et straffespark etter bare et par minutters spill, mens Neil Mellor ble feilaktig blåst av for offside da han klinket ballen i tverrliggeren.  Det beste gjenstod imidlertid.  I periode hvor Liverpool var kommet stadig nærmere målet til Jens Lehmann sender Steve Finnan en lang ball ut til Harry Kewell.  Australieren demper ballen med hodet ned til Steven Gerrard, som er like følsom da han setter opp Xabi Alonso.  Fra 16-meter kontrollerer nærmest spanjolen ballen opp i venstre kryss.  Vakkert!  Arsenal har ikke skapt en eneste sjanse mot et våket forsvar hos de røde, og Thierry Henry virker ikke å være hundre prosent etter å ha blitt vurdert som tvilsom før kampen.  Fortsatt kreves det uansett at man er hundre prosent konsentrert i begge straffefelt etter pause.  En har ikke råd til å la Arsenal komme inn i en kamp hvor fortsatt bare halve jobben er gjort.  Den ble uansett gjort uten plett og lyte.

Andre omgang er underveis! Liverpool spiller nå mot The Kop.

48 min.: Kaptein Steven Gerrard går igjen foran, med en glimrende takling av Kolo Toure.

51 min.: Ingen tegn til at Arsenal skal løfte seg, Liverpool står fortsatt utrolig høyt på banen. En gestikulerende Rafael Benitez synes likevel ikke å være fornøyd.

55 min.: Etter et par minutter der Liverpool-spillerne svermet rundt Arsenal-målet, avsluttet Dietmar Hamann med et hardt skudd fra 25 meter. Ballen gikk via en Arsenal-forsvarer og i klypene til Jens Lehmann.

MÅL! Patrick Vieria scorer i det 57. minutt, etter kjapt entouch-spill. Arsenals første sjanse i kampen ...

58 min.: Patrick Vieira får gult kort for en sein takling på kampens andre målscorer, Xabi Alonso.

60 min.: Arsenal-spillerne har fått mer selvtillit, og spiller bedre nå.

64 min.: Dårlige oppspill hindrer Liverpool-overganger i en kamp som har åpnet seg helt opp.

65 min.: Steven Gerrard er nære ved å komme gjennom etter en tabbe av Kolo Toure. Forsvareren retter imidlertid opp sin egen feil, for fåglarne vet hvilken gang.

65 min.: Sinama-Pongolle ligger nede med skade. Kommer seg opp igjen.

67 min: Robin van Persie kommer inn for Jose Antonio Reyes.

69 min.: Debutant Antonio Nunez kommer inn for skadde (nok en spiss!) Florent Sinama-Pongolle.

71 min.: Toure er igjen ute og kjører etter et innlegg fra Liverpools høyre kant. Med nød og neppe får han brassesparket ballen unna foran Neil Mellor.

73 min.: Steven Gerrard kommer inn i 16-meteren, finter seg fri og skyter til corner via en forsvarer.

76 min.: Arsenal forsøker å holde mest mulig på ballen i øyeblikket.

77 min.: Nunez får kranglet seg fri på hjørnet av 16-meteren. Gerrard får ballen og fyrer avgårde et skudd, som framtvinger en god redning av Arsenals keeper.

81 min.: Thierry Henry skyter fra midtbanen fordi Chris Kirkland står langt ute. Ballen går fem meter utenfor mål.

83 min.: Henry får gult for å sparke Alonso langt unna ballen.

85 min.: Nok et tilfelle av kjapt Arsenal-spill på entouch. Henry er nære ved å få skutt, men Liverpool-forsvarne får ryddet opp i fellesskap.

90 min.: To minutter tilleggstid. Liverpool har også begynt å holde mer på ballen, og sender ikke lenger så mange folk i angrep.

MÅL! Neil Mellor scorer to sekunder før slutt! Forspillet er et langt utspark fra Chris Kirkland. Harry Kewell vinner en duell, og Mellor klinker ballen i mål fra 25 meter på halv volley. Anfield er i ekstase.

Sluttrapport:  Et klassisk kamp, et klassisk mål, et klassisk øyeblikk.  Da Neil Mellor deljet ballen i nettet på halv volley fra 25 meter dypt inne på overtid eksploderte The Kop.  De fleste på Anfield trodde nok at et øyeblikks magi fra Arsenal etter 56 minutter hadde gitt gjestene fra London et ufortjent poeng.  Inntil da hadde Liverpool dominert banespillet og skapt flest sjanser.  Angrepet som ble avsluttet fra Vieira synes imidlertid å blåse en solid dose med luft ut av den store ballongen som Liverpool hadde hatt i omlag en time.  Fortsatt gjorde man en bra forestilling med et skadeskutt mannskap, men trusselen mot målet til Jens Lehmann begynte å minske og en satt med en ekkel følelse av at Arsenal kunne spolere alt.  Den ble med en nesten opplevelse, da Henry ikke fikk helt kontroll inne i feltet etter et sjeldent klikk-klakk angrep.  Til slutt var det altså i stedet ”The Boy Mellor” som fikk sin halvsjanse.  Det var så fortjent, så fortjent, og er et enormt løft for et Liverpool FC som ikke har hatt en heldig november måned.

SPILLERVURDERING

Chris Kirkland 7 – Hadde ikke særlig mye å henge fingrene i, men virket våken og trygg når han måtte i aksjon ute i feltet.  Kunne ikke lastes for baklengsmålet.

Steve Finnan 8  – Var kvikk og tent, og var flink til å bryte tidlig ute på sin kant.  Tok greit vare på Henry når han vandret ut mot den siden og hadde også initiativ framover.  Flott kamp.

Jamie Carragher 8 – Mannen å ta først med først ned i skyttergravene.  Stod fjellstøtt de aller fleste gangene Arsenal prøvde seg og var suveren i duellspillet.

Sami Hyypiä 7 – Bryter godt, er sterk i lufta, og spiller enkelt og fornuftig.

John Arne Riise 6 – Jobber og sliter, men slår som regel både langt og upresist.  I 2.omgang hadde han også en del trøbbel defensivt.

Florent Sinama-Pongolle 6 – Flikken hvor han sendte to Arsenal spillere opp på fjerde rad på Lower Centenary var verdt en sekser alene!  Står på uten at det totalt sett blir særlig ut av det.

Xabi Alonso 7 – Får et ekstra poeng for 1-0 scoringen!  Synes å slite med det intense tempoet og hadde en uvanlig høy feilprosent på pasningspillet i tillegg til at han mistet ballen litt for ofte.

Dietmar Hamann 8 – Etter en litt uryddig åpning viste Didi hvorfor han elsker slike kamper.  Han rev og slet I Arsenals midtbane, vant ballen, holdt på den, og sendte den videre til den nærmeste røde trøya.  En viktig spiller å ha.

Steven Gerrard 9 – I et kommende intervju i The Kopite sier Stevie G at han håper han vil være tilbake for fullt etter 3-4 kamper.  Vel, det tok halvannen!  Var lagets største trussel framover og viser enkelte initiativ av høy klasse.  Ble sliten mot slutten.

Harry Kewell 6  -  Harry var positivt involvert ved begge scoringene, men var også skremmende slapp og uinspirert i perioder.

Neil Mellor 7  -  Jobbet og slet i nitti minutter, og var et brukbart oppspillspunkt uten å være farlig.  Det mangler et rykk hos The Boy Mellor.  Før han altså ble helten…

Antonio Nunez – Fikk et kvarter mot slutten.  Virket naturlig nok rusten etter minimalt med kamptrening, men hadde et par forsøk som nesten lykkes ute på høyrekanten.