Liverpool - Birmingham

Lør 06.11.04 Kl 16.00 (Premier League) - C+ / Tilskuere: 42 669 / Dommer: Uriah Rennie / Anfield / Skrevet av: Tore Hansen
Rapporter og spillerbørs: Trym Oust Sonstad

Liverpool gav fra seg de første poengene i ligaen denne sesongen med et sjokknederlag mot Birmingham. De røde styrte kampen og skapte sjansene, men savnet sårt spissene sine.

Johnson (74.)

Liverpool er tilbake på Anfield og har to ligakamper på Anfield på rappen etter vanskelig Champions League-kamp i Spania. Disse bør vinnes selv i en måned Liverpool tradisjonelt ikke er i toppform. Forhåpentligvis unngår vi "Black November" denne sesongen.

Skadesituasjonen har imidlertid ikke hjulpet de røde hittil i sesongen. Onsdag måtte Alonso står over mot Deportivo. Spanjolen er heldigvis tilbake mot Birmingham. Men i dag er er toppscorer Milan Baros ute. Skader på sentrale Liverpoolspillere til tross; dette har heldigvis ikke klart å prege resultatene den siste tiden. Forhåpentligvis heller ikke i dag.

Sinama-Pongolle får starte sin første ligakamp for sesongen. Det er ventet at partneren hans blir Harry Kewell, og at Luis Garcia fortsetter på høyrekanten. De to spillerene kan imidlertid spille på flere plasser, og kan komme til å vandre en del i løpet av kampen.

1. min: Kampen er i gang på regnværet på Anfield. Birmingham tar avspark mot The Kop. Gule baller for første gang i Premier League fom denne runde.

2. min: Grønkjær spiller på ventrekanten for å spille mot den litt mer langsomme Josemi.

4. min: Riise noterer seg før kampens første avslutning når han får hodet på et innlegg fra Josemi.

5. min: Liverpool bryter og Kewell setter fart på ballen. Han finner ikke Pongolle og avslutter med et hardt skudd som keeper såvidt får opp hendene på.

6. min: Mange avslutninger i åpningsminuttene. Alonso forsøker å plassere et skudd nede ved stolperota, men Taylor leser spanjolens kroppsspråk.

9. min: Første sjanse til bortelaget når Heksey avslutter ufarlig utenfor etter at Traore ikke klarer å klarere ordentlig.

14. min: Gratissjanse til Izzet etter at spissen starter perfekt og lurer offsidefellen. Kirkland kommer ut og får såvidt forhindret at gjestene tar ledelsen.

20. min: Relativt jevnt  i banespill de første 20, men Liverpool klart farligst foran mål. The Brummies kjemper godt, er fysisk sterke og selger seg dyrt over hele kampen. Mye krig så langt.

24. min: To store sjanser på kort tid til Liverpool. Først kommer Alonso til med et hardt skudd fra skrå vinkel på høyresiden. Deretter klarer ikke Hamann å styre et godt og hardt slått frispark på mål.

31. min: Garcia brenner kampens største sjanse når han skyter himmelhøyt over alene med keeper fra 6-7 meter. Sjansen oppstår litt tilfeldig etter spill utenfor 16-meter, spanjolen kommer på blindsiden etter at forsvaret ikke klarer å rydde opp. Kjempesjanse!

37. min: Godt slått ball av Alonson på lengste, ballen klareres - men i retning Pongolle som avslutter fra vanskelig posisjon.

44.min: Josemi er på etterskudd og feller Gjønkjær. Spanjolen har kommet brukbart i fra det i duellen mot den raske dansken, men bruker denne gangen musklene for mye.

45. min: Det legges til et minutt.

Førsteomgangen bærer bud om en typisk slitekamp for Liverpool. På et vått underlag, og uten Djibril Cissé og enmannsangrepet Milan Baros, har de røde måttet finne på nye ting. Det har de for så vidt også klart, selv om de fleste sjansene har kommet på langskudd. Defensivt har ikke Emile Heskey vært noen stor trussel i sin tilbakekomst på Anfield. Det har heller ikke de andre av Birminghams spillere, med et mulig unntak for Jesper Grønkjær, som er betydelig raskere enn Liverpools Josemi. Det har resultert i flere unødvendige frispark, nesten-muligheter og et gult kort til spanjolen. I tillegg har Liverpools midtforsvar sovet i timen ved et par anledninger. Det har ikke hjemmelaget råd til i en kamp hvor de ikke kan regne med å score mange mål.
Som en del av den pågående pauseunderholdningen vil for øvrig norske Vidar Borgen skyte straffespark foran The Kop. Det skjer sammen med hans engelske kamerat Neil Edelston, som vant den sjeldne muligheten i en konkurranse på Teamtalk. Borgen bor og studerer (også andre ting enn fotball) i Liverpool, og han er ellers en kjent figur på Liverpool.nos KopForum. Ifølge Canal+ var Borgens første straffe den pinligste som er tatt på Anfield noensinne. Med Michael Owens mange forsøk friskt i minne, må det karakteriseres som en prestasjon! Nå skal det likevel sies at nordmannen satte sine to andre forsøk fra straffemerket.

46.min: Liverpool angriper mot The Kop i andre omgang.

48. min: Publikum roper på straffespark når Cunningham ikke klarer å få bort hånda i liggende tilstand i kamp med Garcia.

50. min: Josemi går på rumpa i en duell med Gray. Ser ut som en vridning i ankel eller kne. Kommer innpå igjen etter et par minutter med behandling.

55. min: Kjempeløp av Didi når Garcia finter han fri gjennom midten. Tyskeren går rett på mål, men skyter nesten rett på keeper. Ny kjempesjanse spolert på en dag hvor vi savner begge spissene våre sårt. Pongolle har ikke funnet seg til rette i det hele tatt.

61. min: Garcia er for sen i en duell med Savage.

63. min: Dobbeltbytte av Bruce når Anderton kommer inn for Clemence og Lazaridis kommer på for Grønkjær.

65. min: Finnan inn for Pongolle. Kewell og Garcia på topp.

69. min: Hamann klemmer til på volley etter corner fra langt holdt - ballen går helt inn til keeper. Ikke altfor hardt. Liverpool biter seg fast inne på Birminghams banehalvdel, men sliter veldig med effektiviteten.

71. min: To nye kjempemuligheter når Birmingham først redder på streken etter skudd fra Garcia. På returen redder Izzet igjen på streken, og det ser ut som han bruker armen for å stoppe skuddet. Liverpool protesterer heftig til ingen nytte.

72. min: Hamann i dommerens bok etter munnbruk. Tyskeren sier hva mener om redningen på streken.

73. min: Mellor, den eneste spissen vi har på benken, kommer inn for Riise. Kewell ut på venstre og Garcia og Mellor på topp.

74. min: Johnson feller Carragher som er på raid fremover.

77. min: Forsvaret henger ikke helt med på corner og Anderton står plutselig helt alene på bakerste og kan bare rulle ballen over streken. En sjokkscoring etter at Liverpool har hatt hele andre omgang.

Konsentrasjonen svikter foran mål. Vi taper en duell på bakre stolpe, ballen heades foran mål, og innbytter Anderton kan stå alene og score på Birminghams eneste sjanse i 2. omgang.

82. min: Liverpool sliter med å komme i gang etter målet som bokstavelig talt kom helt fra det blå.

85. min: Biscan inn for Hamann.

88. min: Birminghams redningsmann på streken i dag, Izzet, går ut. Clapham inn.

89. min: Biscan høyest på corner, men klarer ikke å styre ballen under tverrligger.

90+ min: Mellor går ned i feltet, men dommer peker mot cornerflagget i stedet.

Benitez ville ikke skylde på dommeren etter kampen. Her slår han likevel ut hendene i ren frustrasjon over at det bare legges til 2 minutter. Omgangen hadde 5 spillerbytter, og et par lengre stopp på grunn av skade.

Liverpool jobbet og jobbet hele omgangen. Underveis oppsto det også flere gode muligheter til å sette ballen i mål – blant annet da Muzzy Izzet reddet på streken to ganger på rappen. Den siste gangen var det dessuten en omvendt variant av «Guds hånd» som hindret scoring. Med sine to beste spisser ute med skade, evnet Liverpool likevel ikke å score mål. I stedet kunne Birmingham sikre seg sin første seier på bortebane siden midten av desember i fjor (!). Det skjedde altså mot et Liverpool-lag som har vunnet alle sine hjemmekamper denne sesongen. Målet imot kom, som så mange ganger før i høst, etter en dødball. Nå er Rafael Benítez nødt til å ta tak og sørge for rette opp disse problemene - dette burde ikke ha vært så vanskelig å gjøre noe med. Etter slike amatørfeil kan ikke de røde klage over tapet, selv om de spille- og sjanse-messig var det klart beste laget hele denne kampen.

Spillervurdering:

Chris Kirkland – 7: Var sjelden i aksjon, men gjorde en viktig redning da Muzzy Izzet lurte «offsidefella» etter kvarteret. Varierende kvalitet på igangsettingene.

Josemi – 5: Slet med lynhurtige Jesper Grønkjær, noe som førte til at han måtte gi fra seg flere unødvendige frispark i tillegg til å pådra seg et gult kort. Slår ett godt innlegg, men er ellers lite med offensivt.

Sami Hyypiä – 6: Tapte den første duellen med Emile Heskey, men deretter hadde han stort sett kontroll på sin gamle lagkamerat. Sammen med Jamie Carragher mislykkes han totalt med å sette en offsidelinje ved den nevnte situasjonen etter 15. min. Som «forsvarssjef» har han også et ansvar for å bedre konsentrasjonen ved dødballer imot.

Jamie Carragher – 6: Den beste i midtforsvaret, men har heller ikke all verden å henge føttene i. Rydder opp greit de få gangene han må. Enkelte gode framspill.

Djimi Traore – 7: Er i ferd med å stabilisere seg på et høyere nivå. Har mye bedre kontroll på Grønkjær enn sin kollega på motsatt sideback. Prøver seg en del offensivt, uten å lykkes helt. Likevel Liverpools beste i mangelen på bedre kandidater.

Luis Garcia – 5: En dårlig kamp av spanjolen. Nonchalant og ukonsentrert, og ikke bare da han brenner en sjanse på størrelse med Kilimanjaro. Er heller ikke veldig villig til å ofre seg i duellene. Pluss for flott gjennomspill til Didi Hamann.

Xabi Alonso – 6: Ikke veldig synlig, men gjør stort sett de riktige tingene når han får ballen. Pasningene holder vanlig kvalitet, og i motsetning til sin ovenfor nevnte landsmann, gir Alonso også jernet i duellene.

Dietmar Hamann – 6: Alene med keeper og målet presterer han å sette ballen rett på, ja nettopp, keeper. Spolerer en stor sjanse. Er ellers litt på etterskudd gjennom stort sett hele kampen.

John Arne Riise – 6: Jobber hardt og vil, som vanlig, mye. Er nære på å få nettkjenning i dag også, men det blir bare med forsøkene. Går seg litt for ofte inn i trøbbel, men skal ha pluss for et nydelig innlegg fra trengt posisjon.

Harry Kewell – 6: Briljerer ikke, slik vi ønsker at australieren skal gjøre. Får likevel godkjent på grunn av god arbeidsinnsats.

Florent Sinama Pongolle – 6: Nok en spiller som jobber og sliter, men som ikke lykkes helt. Det gjelder særlig etter at han ble avslørt for armbruk ved et par anledninger. Spørsmålet er om franskmannen ikke blir for liten og lite fysisk robust for Premier League?