Liverpool-Southampton

Tir 28.12.04 kl 17.30 (Premier League) - Sky Sport 1 / Tilskuere: 42.382 / Dommer: Mark Halsey / Anfield / Skrevet av: Tore Hansen

De røde slet seg til seier med knappest mulig margin mot The Saints. På en dag hvor de fleste presterte under pari ble Pongolle matchvinner med et mål like før pause.

Jakobsson

Steven Gerrard og hans lagkamerater tar imot Southampton, under to døgn etter siste kamp mot West Bromwich. Milan Baros kom kjørende til banen i egen bil. Betyr det at tsjekkeren er skadet igjen og må stå over? I tilfelle hvor lenge? Også Michael Owen, på ferie fra Spania, er til stede på kampen i ettermiddag.

På en ettermiddag hvor det svirrer mye rykter om et £8M bud på Aimar, gjort av Liverpool mandag kveld, og mulig lyskeoperasjon på Kewell, er mange spente på laget Benitez tar ut mot dårlig plasserte Southampton.

Benitez har gjort fire endringer på laget som slo West Bromwich Boxing Day. Mellor, Warnock, Alonso og Garcia har kommet inn for Baros, Traore, Hamann og Nunez. Men kanskje mest bemerkelsesverdig; ingen Kewell eller Baros. Rafa bekrefter rett før avspark at Milan sliter med hamstringen. Det er usikkert om han blir klar til Chelsea. Større spørsmålstegn ved Kewell som heller ikke i dag er frisk nok til en benkplass. Det blir spekulert i om Harry må under kniven med lyskeskaden sin og kanskje mister et par måneder av sesongen...

Southampton er laget vi har vunnet mest over i Premier League. I januar 1999 slo vi The Saints 7-1. Laget fra sørkysten slo oss imidlertid i begge kampene forrige sesong.
Ingen Beattie eller Lundekvam i startoppstillingen til gjestene.

Før avspark ble det avholdt ett minutts stillhet til minne og respekt ovenfor de døde og skadde etter flomkatastrofen.

1. min: Soton tar avspark og spiller mot The Kop i første omgang.

Riise spiller på midtbanen og Warnock på backen.

2. min: En perfekt pasning fra Alonso til Riise på løp. Nordmannen tar ned ballen, men får ballen på høyrefoten og keeper redder kontrollert.

4. min: Gerrard skaper panikk med et langt løp fra midtbanen. Ballen ender ute hos Xabi, som skyter via en motspiller og til corner.

10. min: Prutton i dommerens bok etter hard takling med knottene først mot Garcia.

11. min:  En rask forsering av Gerrard sender Pongolle igjennom på høyrekanten. Ungutten velger å skyte fra spiss vinkel i stedet for å legge inn til godt plasserte Mellor i midten. Skuddet går i nettveggen. Bra åpning av hjemmelaget.

22. min: Etter mye press og fart på ballen det første kvarteret har tempoet kommet ned på et nivå som passer bortelaget bedre. Uten at de enda har viste frem foran Dudek.

25. min: McCann er for sent ute når han går hardt inn en takling med Finnan. Ser ut som iren må ut.

28. min: Jakobsson saboterer spillet mot en Pongolle på vei i gjennom. På frisparket triller Alonso ballen til Riise som skyter fem meter utenfor.

29 .min: Diao går inn på høyreback for Finnan.

35. min: Garcia taper ballen med en mann i ryggen inne på egen halvdel og Southampton avslutter med skudd tre meter utenfor Dudeks venstre stolpe. Liverpool sliter med å holde oppfinnsomheten oppe.

36. min: Krampeløp av Riise som løper opp en lang ball på kanten. Legger inn på første og Mellor flikker ballen over tverrligger med utsiden av foten.

43. min: I en dårlig periode av kamp, hvor Liverpool slet med å finne åpninger, bryter Alonso og sender en stikkball igjennom til Sinama-Pongolle som viser goalgetter instinkt når han rolig setter den forbi en utrusende keeper.

Pauserapport

Det hadde lenge luktet målløst og 0-0 ved pause da Alonso tok et steg frem og vant ballen like over midtstreken. Han løfter så vidt på hodet etter å ha gått ti meter og sender av gårde en rask stikker til Sinama-Pongolle. Ballen ser først ut til å være for optimistisk. Pongo lar imidlertid beina gå raskt og lukter mål når han vinner ballen med et løp på utsiden. Spissen setter ballen kaldt bak en keeper på vei ut i feltet, og vi kan puste lettet ut. Det målet trengte vi! Et øyeblikks magi var nettopp det denne kampen trengte – sett fra Liverpools side. Lenge var det småpent og småfikst. Men det var ikke nok. Den siste delen av omgangen falt både farten og konsentrasjonen. Det så lenge håpløst ut. Southampton var aldri noen trussel. En avslutning på 45 minutter skremmer ingen. Småslurv og rot både i forsvar og på midtbanen må lukes vekk og erstattes med fart og presisjon fremover på banen. Da vil vi også vinne denne kampen.

46. min: 2. omgang er i gang.

47. min: Dudek på skovtur etter langt innkast fra venstre. Ballen må klareres på bortre stolpe. Polakken helt utspilt.

Finnan-skaden: Iren måtte sy åtte sting i leggen sin i pausen og vil være ute en tid.

50. min: Gerrard går på løp til dødlinja og slår 45 ut til Pongolle. Franskmannen skyter på direkten, men klarer ikke å sette den under tverrligger.

55. min: Pongolle vrir seg løs på 16-meter streken og sykter litt for upresist tre meter over. Kampen forsetter i samme spor: Liverpool har ballen og forsøker å sette trøkk fremover. Det blir ikke så altfor mange farlige angrep og giftige avslutninger ut av det.

58. min: Oakley ut til fordel for Svensson.

61. min: Lang ball inn fra kanten treffer hodet til Svensson, som dukker opp midt mellom Carra og Hyppiä. Heldigvis klarer han ikke å styre ballen og Dudek redder.

65. min: Nytt offensiv bytte av Redknapp når Phillips kommer inn.

67. min: Gerrard på løp gjennom midten spiller til Mellor som skyter hardt nokså rett på keeper.

68. min: Nunez inn for Mellor. Garcia opp på topp.

72. min: Liverpool sliter med å holde ballen i laget og lever farlig bakover. Kampen virker helt åpen etter at de røde har gitt fra seg mye av initiativet.

78. min: En nydelig ball av Gerrard sender igjen Riise på løp. John Arne drar seg løs og fyrer av et skudd som går op undersiden av tverrligger ut og. Kjempesjanse til 2-0.

79. min: Nunez slår inn fra kanten og Garcia header mot mål. Keeper fomler og mister nesten ballen over streken. To sjanser på to minutter.

83. min: To raske cornere av Southampton. Nervøsiteten på Anfield brer seg.

86. min: Hamann inn for Garcia.

90. min: Det er lagt til to minutter.

90+.min: Riise går i bakken inne i straffefeltet etter at keeper går mer på spilleren enn ballen. Dommeren avviser publikums rop om straffespark og vinker spillet feilaktig videre. Sekunder senere er Gerrard på et vilt raid igjennom og lykkes nesten med å avslutte forbi keeper.

SLUTTRAPPORT
For første gang denne sesongen vinner Liverpool tre ligakamper på rad. Vi vinner en ny enkel kamp på papiret og det er status quo opp til lagene foran oss på tabellen, minus Everton!! Det summerer opp det viktigste på en dag hvor de røde spillemessig presterte under pari, men likevel vant fortjent over Southampton. Etter ledermålet like før pause trodde de fleste at vi skulle legge inn et ekstra gir og punktere kampen med et eller to mål til. Slik skulle det aldri gå. Til tross for at det var Liverpool som skapte sjansene med skuddet til Riise i underkant av tverrliggeren, Garcias heading som blir slått i stanga av keeper, og straffesparket på overtid – klarte vi aldri å ta skikkelig kontroll. Vi slet med å holde ballen i laget i store perioder. Det var rot og slurv i alle ledd. I en periode av 2. omgang så det lenge ut som Southampton skulle krige seg til en utligning – og vi var fornøyd med å ri på en 1-0 ledelse. Det er farlig i fotball – heldigvis slapp vi med skrekken. Anført av vår beste spiller, kaptein Steven Gerrard, hevet vi oss litt mot slutten igjen og gjorde en profesjonell jobb uten å sprudle.

SPILLERBØRS

Dudek (5)
Er på et par virkelig skovturer og opptrer på langt nær som sikkerheten selv til tross for å ha relativt lite å gjøre gjennom nitti minutter. Han opptreden setter fortsatt et spørsmålstegn ved keeperplassen.

Diao (5)

Salif kom heldigvis inn mot en ikke altfor godt motstander, og gjorde en jobb men heller ikke mer. Dessverre vil Finnan trolig miste Chelsea, og Josemi er også ute med skade. Mange vil nok heller se Raven i aksjon mot Duff 1. Nyttårsdag enn afrikaneren. Mest trolig kommer Rafa til å stokke om på forsvaret slik at Carra bekler denne posisjonen mot ligalederen.

Carragher (6)

Begynte bra med et par skikkelige langpasninger og reiste seg litt etter WBA. Gjorde etter hvert også han mye rart og upresist i en kamp hvor mange presterte under pari.

Hyypiä (6)

Finnen gjør også han en kamp på det jevne, men bidrar også han til ubesluttsomhet i perioder av kampen hvor vi syntes å være mest oppsatt på å trygge seieren.

Warnock (6)

En god kamp av unggutten – selv om han kanskje ikke fikk altfor mye å jobbe med. Tøff i duellene og viser igjen at han er et alternativ både på midtbane og forsvar på venstrekanten.

Garcia (5)

En svak forestilling av spanjolen. Kommer ikke inn i kampen og får brukt de konstruktive egenskapene sine fremover på banen og gjør et par defensive feil når han mister ballen for lett på egen halvdel.

Alonso (6)

Berg og dalbanekamp av Xabi. Genial når han bryter og serverer lissepasning til Ponmgolle på scoringen. Men varierer i dag for mye i prestasjonene, og savnet nok en Didi til å rydde opp.

Gerrard (8)

En ener på banen i dag. Står frem med hår på brystet når det trengs og skyldig i å slå minst to langpasninger mot Riise som kunne ha avgjort kampen. Uttalte etter kampen at det viktigste var poengene ikke stilen. Og så la han til: Men vi trenger å vinner mer, vi må vinne flere kamper for å ta inn på lederlagene. Slik snakker en kaptein!

Riise (7)

Beholder sin gode form på en dag hvor mange henger med hodet. Skaper mye på venstresiden, og synes alltid å være farlig foran mål når kvaliteten på fremspillet er godt nok. Et skudd i tverrligger og ble også snytt for straffe på overtid.

Pongolle (7)

Avgjør kampen for oss og er en av de få som spiller opp mot sitt potensial. Gir oss noen viktige frispark, er spillbar og jobber hardt gjennom hele kampen.