Birmingham-Liverpool

Lør 12.02.05 kl 16:00 (Premier League) - Canal+ / Tilskuere: 29.318 / Dommer: Howard Webb / St. Andrews / Skrevet av: Tore Hansen/Einar Kvande (spillerbørs)

Helsvart dag på St Andrews når Birmingham vinner fortjent 2-0. De røde langt unna scoring og Champions League form på en dag hvor det meste manglet.

BirminghamLiverpool
Mål
2-0 (2-0 til pause)
Pandiani (str'38)
Gray (44)
Lagoppstilling
Taylor
Melchiot
(Tebily'17)
Cunningham
Upson
Clapham
Pennant
(Nafti'84)
D. Johnson
Clemence
Gray
Pandiani
(Blake'90)
Heksey
Dudek
Finnan
(Pellegrino'79)
Hyypiä
Carragher
Traore
Gerrard
Hamann
Biscan
(Smicer'46)
Riise
(Nunez'61)
Baros
Morientes
Innbyttere
Anderton
Bennett
Carson
Warnock
Gule kort
Tebily ('49)
Heskey (70)

Fernando Morientes & Co fortsetter jakten på Everton og en plass blant de fire øverste i Premier League.  En kopiering av fjorårets 3-0 seier på St. Andrews ville vært som bestilt for de helrøde.

Rafael Benitez stiller med toppet mannskap i dag. Kun én endring på laget. Hamann kommer inn for suspenderte Garcia. Det store spørsmålstegnet før avspark var hvem manageren kom til å bruke på høyrekanten. Med Smicer på benken, som var nær sin første kamp fra start siden mai i fjor, ser det ut som Baros blir mannen som skal gjøre jobben på den "problematiske" kanten vår. Vi tipper Steven Gerrard blir liggende rett bak Morientes.

Før Liverpool entrer banen vet de at Everton har tapt 1-0 hjemme mot Chelsea, og at forspranget opp til 4. plass kan kuttes ned ytterligere. Før avspark skiller det fem poeng opp til de blå fra Goodison.

1. min: Kampen er i gang.

5. min: Hjemmelaget har hatt ballen mest i åpningsminuttene. Kampen har imidlertid ikke satt seg enda og det er ikke skapt noen store sjanser.

8. min: Pandiani kommer til med en avslutning fra meget skrå vinkel etter at Birmingham har utnyttet en overgangsmulighet.

11. min: Hjemmelaget holder på ballen og spiller seg til 2-3 raske hjørnespark uten at det er altfor farlig. De røde sliter litt med å komme i gang.

14. min: Kjempesjanse når Morientes forsøker å bredside inn et innlegg fra en agressiv Gerrard fra kort hold. Spanjolen blir taklet i siste øyeblikk. Godt kombinasjonspill av Morientes, Riise og Gerrad skapte kampens hittil største sjanse.

 15. min: Melchiot ligger nede og ser ut som han må kaste inn håndkleet.

 16. min: Tebily inn for Melchiot.

19. min: Riise tar ned en god ball i bakrommet og finner nesten Morientes foran kassa. Godt angrep.

25. min: Fortsatt jevnt på St Andrews. Hjemmelaget har hatt ballen mest, mens Liverpool har skapt de største sjansene.

30. min: Morientes gjør en god jobb når han løper opp en vanskelig duell på venstrekanten. Spanjolen vinner to raske dueller og befinner seg plutselig innenfor 16-meteren. I stedet for å legge ut til spillere på løp bakfra prøver han seg med et skudd. Avslutningen blir imidlertid for svak.

34. min: Pennant løper seg fri fra Hyypiä og kommer alene mot Dudek. Polakken gjør en god redning på skuddforsøket og 100%-sjansen blir avverget. Første målsjanse til Birmingham, men den var i tillegg stor.

  38. min: Straffespark til Birmingham etter at Heskey vinner et lettvindt straffespark i duell mot Hyypiä. Spillerne bruker armene og virker tilsynelatende like gode. Dommeren mener likevel Sami river Heskey ned og peker ubønnhørlig på straffemerket. Den innlånte Pandiani åpner målkontoen når han setter ballen sikkert i nettet fra krittmerket.

41. min: Stupdeading fra Riise 4-5 meter utenfor.

 44. min: Gray får kjempetreff på blindsiden på bakre stolpe etter godt forarbeid og perfekt innlegg fra Pennant. Han snurrer først rundt med Riise før han får lagt inn. Når blir det tungt for de røde.

Pauserapport

Skuffende resultat ved pause på St Andrews. 2-0 er kanskje i meste laget etter at det lenge var ganske jevnspilt, men det er ikke noe å si på at hjemmelaget leder. De har vært best gjennom det meste av omgangen, men uten å skape så mye foran Dudek. Liverpool gav tidlig fra seg initiativet og virket hele tiden svært fornøyd med å la Birmingham holde mest på ballen. Det kan straffe seg, og gjorde også det da The Brummies plutselig scoret to mål på kort tid mot slutten av omgangen. Heskey vant først et straffespark i duell mot en litt klønete Hyypiä. Den tidligere Liverpoolspilleren gjør en ”profesjonell” jobb i en situasjon hvor begge bruker hendene. En avgjørelse som kunne gått begge veier. Målet vekker Birmingham ytterligere uten at Liverpool klarer å svare. Midtbanen vår har sjeldent kommet inn i kampen, og vi har ikke klart å styre kamputviklingen. Vi sliter med å finne rytmen og har ikke noe mønster når vi går fremover på banen. Birmingham har jobbet hardt, vunnet de fleste dueller og hatt ballen mest. De får belønningen sin når Pennant gjør som han vil på høyrekanten og legger perfekt inn mot bakerste stolpe minutter før hvilen. Gray får kjempetreff og sender gjestene i pausen med senket hode.

 

 46. min: Smicer inn for Biscan etter pause og Rafa legger dermed om til 4-4-2. Baros kom lite med i spillet på høyrekanten i første omgang.

 

 49. min: Dagens første advarsel til Tebily.

 

 61. min: Riise går ut til fordel for Nunez. Smicer går over på ventrekanten. Liverpool har ikke klart å heve spillet sitt nevneverdig etter pausen.

 

69. min: Håpløst forsøk av Baros etter at han river seg løs på karakteristisk vis. Summerer på mange måter opp en hittil helsvart dag for Liverpool F.C.

 

 70. min: Heskey takler Hamann hardt bakfra og kommer korrekt i boka.

 

76. min: Sjanseløs og kjedelig omgang så langt. Birmingham kan ligge og kontrollere og sette fart fremover når anledningen byr seg. Liverpool skaper ingenting og har enda ikke vært i nærheten av redusering.

 

 79. min: Litt merkelig bytte når Pellegrino kommer inn for Finnan. Carra ut på høyreback og argentineren inn i midten.

 

 84. min: Nafti inn for en god Pennant.

 

 90. min: Blake inn for Pandiani.

 

Sluttrapport

Birminghams første ”double” over Liverpool på 69 år. Det sier egentlig det meste på en helsvart dag for mannskapet til Benitez på jakt etter nye viktige Premier League poeng i kampen om Champions League-plassering i mai. Uten å være villig til å spille fotball er det alltid vanskelig å vinne kamper. Harde ord, og forhåpentligvis slår vi raskt tilbake etter denne tafatte opptredenen. Men: Det tiende liganederlaget er et faktum og igjen har vi sett et Liverpool på bortebane uten selvtillit, formasjon og nok trøkk eller vilje til å kunne vinne eller ta poeng. Det er vanskelig å finne noe spesielt positivt etter en slik forestilling. Tvert i mot. På dette tidspunktet av sesongen er det skremmende å se et lag som opptrer så lenge uten mål og mening som vi gjorde i dag. Vi var aldri i nærheten av scoring. Birmingham var best i alt og vant fortjent.

 

Spillerbørs:

 

Dudek (7)

Sjanseløs på scoringene, et hardt og velplassert straffespark og en knallhard volley fra kort hold. Meget bra redning når banens beste, Jermaine Pennant, kommer alene mot han. Polakken står oppe, gjør seg stor, og redder 100%-sjansen. Også våken og tidlig ute på et farlig gjennomspill på tampen av kampen. Liverpools beste i dag.

 

Finnan (5)

Store problemer med posisjoneringen  – spesielt den første halvtimen av kampen. Blir litt bedre defensivt etter hvert, men fullstendig livløs fremover på banen.

 

Carragher (6)

Gjør ingen store feil, selv om han er litt seint oppe i situasjonen på scoringen til Gray. Men ved denne anledningen var det andre spillere som gjorde større feil. Nær ved å score med et godt hodestøt på corner på overtid. Men betegnende nok for Liverpool og Carra i dag, så blir forsøket reddet på streken inne ved stolperota. 

 

Hyypiä (5)

Åpnet kampen bra, og holdt bra nivå det første kvarteret. Men etter dette falt kvaliteten på det den store finnen gjorde dramatisk. Særdeles klønete opptreden i forkant av straffesparket. Glemmer Heskey og følger ballen, og klarer aldri å kompensere for dette. Hadde store problemer med å holde Heskey i sjakk i resten av matchen. Med andre ord en uvanlig dårlig dag på jobben.

 

Traore (6)

Trekker for mye inn i banen ved flere anledninger i første omgang, noe som gir den hurtige og teknisk gode Pennant rom til å briljere. Uheldig avklarering med hodet i forkant av Gray sin scoring, men bortsett fra dette var han den i forsvaret som kom best ut av duellspillet, mye grunnet sin hurtighet.

 

Gerrard (5)

Usedvanlig svak kamp av vår kaptein. Hang liksom med hodet hele matchen igjennom. Kom aldri med sine drivende offensive løp, og kroppsspråket tydet på tidlig resignasjon.

 

Hamann (5)

Ble stresset av hissige og pågående Birmingham-spillere, noe som resulterte i mange feilpasninger. Fikk aldri tid og rom til å sette sitt preg på matchen. Holdt for lenge på ballen når han egentlig ikke hadde tid til det. Svak kamp.

 

Biscan (4)

Kroaten klarte aldri å markere seg på en baktung Liverpool-midtbane i dag. Mye av det samme som med Hamann, mange feilpasninger og keitete inngrep, bare enda svakere enn tyskeren. Helt forståelig byttet ut i pausen.

 

Riise (6)

Vår bestemann på midtbanen i dag, og vi ble litt overrasket over at Benitez valgte å ta sunnmøringen av banen.  Dro opp de beste av de få mulighetene som de røde hadde før pause. Blant annet hadde et herlig ballmottak på blindsiden av Birmingham-backen fortjent et bedre end product. Ble lurt av Pennant i forkant av 2-0 scoringen. At han gikk på den finten gjør at vi trekker han ned fra 7’eren på vår børs i dag.

 

Morientes (5)

Fikk et par gode muligheter som han nok burde ha tatt bedre vare på i første omgang. Ved en anledning finter han bort to mann, men avslutter meget svakt når han heller burde ha lagt til bedre plasserte medspillere. I en annen situasjoen blir han akkurat for sein til å sette et godt innlegg i mål, når en Birmgingham-forsvarer såvidt når fram i tide. Virket litt rusten igjen i dag, ja til tider tung og treg, og ble helt borte etter pause.

 

Baros (5)

Vil så mye, men noen høyrekant er han ikke. Vi synes det er misbruk av Benitez å sette tsjekkeren på denne plassen. Krummet nakken og gikk på sine sedvanlige løp når han fikk sjansen på topp etter pause, men var ikke særlig venn med ballen i dag, så konklusjonen ble at han ville mye mer enn han evnet ved denne anledningen.

 

Smicer (4)

Når tsjekkeren kom inn for Biscan i andre omgang i dag, bar det bud om et ørlite håp i hengende snøre. 45 minutter senere kunne vi konkludere med at Smicer er langt fra toppformen, og at det lange skadeavbrekket har satt han betydelig tilbake. Klarte aldri å markere seg på noen som helst måte, og trenger kamptrening for å finne sitt gamle jeg.

 

Nunez (5)

Klarte i likhet med Smicer aldri å sette sitt preg på kampen i den halvtimen han fikk på banen. Vi noterte et meget godt innlegg til Traore på bakre stolpe som det eneste i pluss-kolonnen. Ellers forble spanjolen anonym.