Crystal Palace-Liverpool

Lør 23.04.05 kl. 16.00 (Premier League) - Canal+ / Tilskuere: 26 043 / Dommer: Dermot Gallagher / Selhurst Park / Skrevet av: Einar Kvande
Spillerbørs: Tore Hansen

Rafael Benitez gamblet og tapte i London i dag. Spillere som Welsh, Le Tallec og Potter ble for lette mot et hardt kjempende Palace lag, og dermed virker det som om Liverpool kan se langt etter den viktige fjerdeplassen i ligaen.

Crystal PalaceLiverpool
Mål
1-0 (1-0 til pause)
Johnson (34)
Lagoppstilling
Kiraly
Sorondo
Popovic
Leigertwood
Hall
Granville
Soares
(Watson 90)
Hughes
Riihilahti
Routledge
Johnson
Dudek
Finnan
Carragher
Hyypiä
Pellegrino
(Riise 54)
Traore
(Cisse 69)
Gerrard
Welsh
Le Tallec
Baros
(Potter 38)
Morientes
Innbyttere
Speroni
Lakis
Torghelle
Ventola
Carson
Biscan
Gule kort
Routledge (45)
Granville (54)
Carragher (35)
Morientes (45)
Gerrard (60)
Finnan (77)
Riise (88)

Nok en viktig bortekamp for de røde fra Merseyside. Alt annet enn seier vil gjøre det utrolig vanskelig å kvalifisere seg for neste års Champions League via ligaplasseringen.

Rafael Benitez overrasker nok en gang med lagoppstillingen, og gjør fire endringer på laget som startet i Portsmouth. Xabi Alonso blir hvilt, og er ikke en gang å finne på benken. Inn kommer som ventet Steven Gerrard. Luis Garcia har ikke ristet av seg den lille skaden han pådro seg på Fratton Park, mens Igor Biscan og John Arne Riise er henvist til benken. Inn kommer Mauricio Pellegrino, Anthony Le Tallec og John Welsh. Sistnevnte får dermed sin andre ligakamp fra start.

En sen utligning fra Duncan Ferguson på Goodison Park, sørget for at Everton fikk med seg det ene poenget fra oppgjøret mot Birmingham, etter at Emile Heskey hadde gitt bortelaget ledelsen allerede etter fem minutter. Kun seier er dermed godt nok for de røde på Selhurst Park i ettermiddag, skal man kutte ned på forspranget de blå har i ligaen.

Kampen er i gang

 1.min: Liverpool tar avspark i sine gule bortedrakter på Selhurst Park. Bare et halvt minutt er gått når Popovic tackler Baros stygt, og tsjekkeren blir liggende lenge før han hinker av banen. Djibril Cisse varmer opp.

4.min: Milan Baros kommer inn på banen igjen, og ser ut til å være i orden. Liverpool ser ut til å spille en 3-5-2 formasjon når de angriper, og er raske til å legge om til 5-3-2 i forsvar.

 6.min: Djimi Traore går ned for telling etter en stygg tackling, men er relativt raskt på beina igjen.

 7.min: Ny hardhendt behandling av Baros fra Popovic sin side. Svakt av Dermot Gallagher å ikke gi Palace-forsvareren gult nå, etter to svært stygge tacklinger. Den sortkledde nøyer seg bare med tilsnakk.

 9.min: Hjemmelaget får kampens første store sjanse, etter en frispark-situasjon. Dudek må fiste en god heading fra Popovic til corner. Liverpool kontrer umiddelbart etter corneren, men Milan Baros pådrar seg til slutt frispark.

18.min: Kampen har fortsatt liksom ikke "satt seg". Palace spiller med kun Andy Johnson på topp, og prøver å få grepet på midtbanen med å bruke fem mann der.

 23.min: Mauricio Pellegrino blør fra et kutt under øyet, etter en duell. Tom Soares både stempler argentineren i hofta og skaller han i kinnbeient, uten at Gallagher får det med seg. Liverpool må dermed spille med 10 mann, mens Pellegrino får behandling på sidelinja.

Aston Villa har tatt ledelsen over Bolton, etter et selvmål av Hierro.

 27.min: Milan Baros ligger nede for tredje gang, etter at Danny Granville kommer for sent inn i en tackling. Men tsjekkeren kommer seg også haltende på beina for tredje gang. Pellegrino har også kommet på banen igjen - med trøye nummer 50!

30.min: Liverpool har etterhvert begynt å løfte spillet sitt litt, og Milan Baros har kommet på et par gode løp, men har driblet seg inn i en mur av Palace-forsvarere hver gang.

 34.min: 1-0 Andy Johnson styrer et skuddforsøk fra Wayne Routledge utagbart i hjørnet bak Dudek med hodet.

 35.min. Jamie Carragher pådrar seg gult kort.

 38.min: Milan Baros klarer ikke mer etter den hardhendte behandlingen han har fått, og går haltende av banen. Det skal visstnok dreie seg om en kneskade. Overraskende nok blir han erstattet med Darren Potter.

39.min: Morientes får headet et Finnan-innlegg mot mål, men Kiraly har god kontroll på forsøket.

40.min: Palace er nær 2-0, når Pellegrino roter det til, og Johnson får til en avslutning som går like til side for mål. Det blir imidlertid noe uforståelig blåst mot Palace-spissen.

42.min: Andy Johnson på nytt farlig raid, gjør Hyypiä til rundingsbøye, men Gerrard får ryddet unna. Hjemmelaget har fått blod på tann, og virker kvikkere enn sine motstandere nå.

 45.min: Fernando Morientes blir andremann i dommerens bok, etter en stygg tackling på Michael Hughes. 2 minutter legges til i første omgang.

 45+2.min: Wayne Routledge blir førstemann hos hjemmelaget i dommerens bok.

Pause

Pauserapport: Lenge så vårt referat fra første omgang mer ut som en sykejournal enn en kamprapport, og det sier vel sitt om en oppstykket og lite god fotballkamp på Selhurst Park. Palace har kriget best, og en god Andy Johnson har herjet med Liverpools bakre trio. London-klubbens toppscorer ble også mannen som skulle finne nettmaskene, da han var på rett plass til rett tid, og styrte et skudd fra Routledge helt ned i hjørnet med hodet. Liverpool spiller nå med en svært urutinert midtbane, etter at Potter erstattet en kneskadet Baros, og blir det tap i dag kan nok Rafael Benitez vente seg å bli hudflettet for å ha stilt med et reservespekket mannskap. Det er tydelig at spanjolen prioriterer Champions League-semifinalen mot Chelsea høyere enn dette oppgjøret, ved å bruke spillere som Le Tallec, Welsh og Potter fremfor mer rutinerte karer som Alonso, Biscan og Cisse. En litt merkelig prioritering fra Rafas side, all den tid en plass i neste års Champions League står på spill. Gjestene fra Merseyside har skapt fint lite fremover på banen så langt, og Benitez må nok foreta seg minst et par sjakktrekk i pausen skal hans lag få med seg poengene fra det sørlige London.

2.omgang er i gang

 47.min: Kjempesjanse til Palace, når Andy Johnsen nok en gang gjør Liverpools forsvarstrio til statister, og får lagt inn til en umarkert Tom Soares på bakre stolpe. Soares får imidlertid ikke dreis på avslutningen, og Pellegrino får beinet ballen ukontrollert til corner så og si på målstreken. Også corneren skaper panikktilstander i Liverpool-forsvaret, når Dudek er på en liten skovtur.

 50.min: Crystal Palace er det klart beste laget i begynnelsen av andre omgang, og Michael Hughes sender i vei et godt skuddforsøk som går like utenfor.

51.min: Morientes får avsluttet et Liverpool-angrep med en relativt ufarlig heading. Kiraly har full kontroll.

 54.min: Rafael Benitez blir tvunget til å foreta seg noe,  og tar Mauricio Pellegrino av banen til fordel for John Arne Riise.

Gary Speed har utlignet til 1-1 for Bolton borte mot Aston Villa.

 55.min: Danny Granville får gult kort for hardhendt behandling av Darren Potter.

 60.min: En frustrert Steven Gerrard bommer fullstendig med en tofotstackling, men får likevel gult kort av dommer Gallagher. Hadde han truffet, ville det muligens ha vanket rødt kort.

65.min: Palace-spillerne kjemper fortsatt mye bedre en de gulkledde fra Merseyside, og Liverpools midtbane virker alt for lett. Hjemmelaget har således god kontroll på matchen. Djibril Cisse virker for å være på vei inn på banen.

 69.min: Rafael Benitez gambler offensivt, og erstatter Djimi Traore med Djibril Cisse.

 71.min: Stor Liverpool-sjanse, når Steven Gerrard er nær ved å finne Fernando Morientes på løp inn i feltet med en intelligent stikkball. Palace-forsvaret får imidlertid med nød og neppe ryddet unna.

76.min: Darren Potter prøver med et skudd fra 20 meter, men Kiraly er nede ved stolpen og redder enkelt.

 77.min: Steve Finnan får Liverpools fjerde gule kort i kampen.

 79.min: John Welsh har problemer, og ligger nede. Kommer imidlertid innpå igjen etter litt behandling.

80.min: Liverpool får sin første corner i kampen.

81.min: Andy Johnson på ny farlig frempå, men Dudek får ryddet unna.

82.min: Djibril Cisse får kommet til en avslutning, men Kiraly redder greit.

 84.min: Gerrard får hodet på et Riise-innlegg, men Kiraly har ingen problemer med den løse headingen. Danny Granville ligger nede med et kutt i øyekroken etter duellen med Gerrard.

 86.min: Liverpool er veldig nær utligning, når Fernando Morientes legger tilbake til Steven Gerrard, som knaller til fra 20 meter. Kiraly gjør imidlertid en god redning.

 88.min: John Arne Riise pådrar seg gult kort når han kommer for sent inn i en tackling på Tom Soares.

90.min: Liverpool presser hardt nå. 3 minutter er lagt til. Steve Finnan legger en fin pasning til Jamie Carragher, men stopperen setter ballen høyt over fra god posisjon.

90+1.min: Jamie Carragher med nytt skuddforsøk. Igjen opp på tribunen.

 90+3.min: Crystal Palace gjør sitt første bytte. Ben Watson inn for Tom Soares.

Sluttrapport: Et usedvanlig tamt Liverpool-lag tapte fortjent 1-0 for Crystal Palace. Toppscorer Andy Johnson ble tungen på vektskålen for londonerne. Rafael Benitez stilte med et reservepreget mannskap på Selhurst Park, og spesielt skulle midtbanen vise seg å bli i letteste laget. Spillere som Welsh, Le Tallec og Potter ble for lettvektere å regne mot hardt kjempende Palace-spillere, og Benitez kan nok vente seg mye pes for å ha brukt disse spillerne. Tilsynelatende virker det som spanjolen har prioritert ned kampen om fjerdeplassen i håp om å gå helt til topps i Champions League. Etter dagens tap virker i alle fall kampen om fjerdeplassen så godt som kjørt, all den tid Everton økte forspranget til fire poeng, og fortsatt har en kamp til gode på Liverpool.

Spillervurdering

 

Dudek 6

Kan ikke lastes for målet og gjør det han skal gjøre på en rutinert og fornuftig måte. Blir sjeldent satt på de store prøvene.

 

Finnan 6

Stort arbeidsfelt og mange oppgaver i en oppstilling som dette. Spesielt når blir presset og ligger baktunge. Blir ofte utfordret av en god Routlegde, men passer på at kantspilleren sjeldent kommer til avgjørende situasjoner.

 

Carragher 6

Ansiktsutrykket hans da han kom frem mot slutten og satte en god skuddmulighet høyt over sa egentlig alt. Carra vet hvor tøft det blir fremover, og at Champions League-toget er i ferd med å stoppe utenfor Goodison Park. Det glapp i midten da en god Andy Johnson scoret, men vanskelig å plassere skylden.

 

Hyppiä 6

Problemene i dag lå ikke i forsvarsspillet. Sami spiller en kamp på det jevne og viser at han forsvarer midtstopperplassen også i ligaen.

 

Pellegrino 5

Argentineren spiller ikke sin beste kamp i den røde (gule) trøya. Blir tatt med på en del lange løpeturer av innsatsvillige Palacespillere, og mangler presisjon i pasningsspillet.

 

Traore 5

Djimi er ikke ideell å bruke i en 3-5-2 oppstilling, selv om vi ofte ble tunget til å trekke både han og Finnan langt tilbake. Innleggene fra kanten og instinktet foran kassa er ikke på nivå med Riise. Har bra defensiv kontroll og bruker ofte farten sin til å redde seg hvis han taper en duell.

 

Riise 5
Kom inn tidlig i andre omgang på kanten uten å gjøre seg mye bemerket. Ble etter hvert satt ned på backen. Klarte sjeldent å utnytte de offensive egenskapene, på en dag vi trengte den type kvaliteter.

 

Welsh 5
Det er ikke lett å bli kastet inn i en så viktig kamp i stedet for Alonso. Welsh konsentrerte seg lenge om å spille på det enkle og holde tett. Det var ikke nok da Palace scoret og LFC måtte løfte spillet sitt. Blir ofte litt omstendelig og har ikke nok tempo i kroppen.

 

Gerrard 7
På en dårlig dag for laget står igjen kapteinen frem som den store eneren. Får et vanvittig stor arbeidsfelt, ofrer seg mye defensivt – og blir ofte liggende langt bak. Viser i det minst innstas og tenning – og er nær ved å utligne på et par gode forsøk på slutten av kampen.

 

Potter 5

En annen unggutt med stort ansvar på skuldrene sine i dag. Ikke enkelt for Darren å komme inn på en nykomponert midtbane som ikke fungerer. Har lite å bidra med som kan løfte spillet vårt og vi får sjeldent se den gode pasningsfoten hans.

 

Le Tallec 5
Kom inn på midtbanen da Garcia måtte kaste inn håndkleet. Hvorvidt spanjolen hadde hatt så mye mer å bidra med i en kamp som lenge var preget av hardt spill og tøffe taklinger vites ikke. Franskmannen klarte imidlertid ikke å gjenta prestasjonene fra Juventus-kampen.

 

Morientes 6

Gjør en del fikse kombinasjoner og inviterer ofte til raskt veggspill. Man ser hvilken genial spiller han er på et lag som fungerer optimalt. Støtten bakfra er imidlertid minimal og det blir for ofte å jobbe som ensom ulv på topp. Kommer til et par brukbare avslutninger, og jobber hardt, som en av de få fra Merseyside i dag.

 

Baros 5

For en uke siden uttalte Benitez til spanske medier at engelsk fotball var preget av tre albuer i trynet og tøffe taklinger straks dommeren blåste i gang kampen. Milan fikk erfare dette i dag, da han gikk ned for full telling etter bare 30 sekunder. Måtte tåle mye juling før han måtte byttes ut etter en drøy halvtime. Det er bare å håpe at tsjekkerens skade ikke er alvorlig.