Liverpool-Juventus

Tir 05.04.05 kl. 20.45 (Champions League) - TV3/svZTV/3+/ITV1 / Tilskuere: 41.216 / Dommer: De Bleeckere (Belgia) / Anfield / Skrevet av: Tore Hansen/Einar Kvande (børs)

Etter den beste førsteomgangen på lang, lang tid måtte andreomgang bli et antiklimaks. Juventus fikk bortemålet de var ute etter ved en tabbe av Carson.

Zambrotta (89)

Så er det klart for kvartfinale i Mesterligaen, og det mot ingen ringere enn Juventus. Kampen marker samtidig det første møtet mellom de to lagene siden Heysel-tragedien.

En rekke markeringer for å hedre minne om de omkomne på Heysel for snart 20 år siden vil ta plass i timene før avspark.

Rafael Benitez overrasker med å la Le Tallec få sin første kamp fra start i en så viktig kamp. Den unge franskmannen blir trolig ansett som det beste spissalternativet i fraværet til Morientes, Cissé, Pongolle og Mellor. Carson fortsetter medllom stengene. Trolig har Jerzy enda ikke ristet av seg skaden han pådro seg i landskamp forrige uke. Ellers er laget som ventet.

Flere markeringer ute på banen før avspark. En del italienere på Anfield Road End snudde rygge til da en banner med budskapet "vennskap" og navnene på de 39 avdøde ble bært over banen.

Ett minutts stilhet avholdes før avspark. Juventus-fansen applauderte sine røde verter.

1. min: Milan rett i angrep for Liverpool, avlsutter med et skudd som går til corner etter seks sekunder!

3. min: Liverpool går ut med høyt press og går offensivt til  verks.

6. min: Finnan kjemper til seg ballen på dødlinja til Juve, drar seg fri og skyter i nettveggen.

10. min: Perfekt start når en corner blitt stusset videre på nærmeste og finner Sami Hyppiä på bakre stolpe. Midtstopperen dundrer ballen i nettet ved innsiden av stolpen, og Anfield eksploderer...

15. min: En god og underholdene omgang så langt med Liverpool klart i føringen. Raskeoverganger, presist pasningsspill og mange gode løpeturer av Baros har preget en kamp som hittil har blitt spilt i et forrykende tempo.

19. min: Kjempespill og kjempesjanse når Garcia lemper inn i feltet til en Milan på løp. Tsjekkeren klarer ikke å få en fot på ballen alene med keeper. På den påfølgende corneren vinner vi nesten ballen på bakre stolpe. Bare Liverpool hittil i kampen.

23. min: Nytt praktfullt angrep når Gerrard finner Riise i bakrommet på venstre flanke. Nordmannen legger inn i feltet mot Le Tallec, men franskmannen går ned i en duell med en stopper.

25.min: Årets scoring av Garcia på Anfield denne sesongen når han klemmer til på en volley etter god pasning inn fra Le Tallec fra høyre. Ballen smeller i nettet uttagbart for keeper. Total dominas av de helrøde!

Garcia får kjempetreff på volley og scorer 2-0 målet fra over 20 meters hold.

26. min: Ibrahimovic viser seg frem når han får en millimeter utenfor 16-meteren og skyter i stanga. Første besøk av Juventus.

28. min:  Milan avslutter med et forsøk som lander på nettaket.

30. min: Kjemperedning av Carson når Del Piero blir spilt igjennom og kommer alene med keeper. Den urutinerte keeperen bygger opp selvtillit. Hvilken fotballkamp!

32. min: Gerrard har hatt en stor omgang så langt og viser seg frem som en okse når han sliter seg igjennom forsvarsrekke og kommer på skuddhold. Forsøket går imidlertid over tverrligger.

34. min: Langt utspill som blir fanget opp av Milan inne i feltet. Han drar til med skudd mot nærmeste stolpe, men keeper redder kontrollert.

40.min: Del Piero blir feilaktig avblåst for offside når han starter perfekt på en innsvinger inn i feltet og header ballen over Carson og i mål. Vi slipper mer skrekken. Juventus har vært svært farlige de 2-3 gangene de har våget seg fremover.

Pauserapport

Hvor skal man begynne? Det tok Milan Baros seks sekunder å sende av gårde det første skuddet. Liverpool gikk rett i angrep og har løpt Juventus i senk med sitt presise og direkte angrepsspill og leder helt fortjent med to mål. Aldri har betegnelsen ”den gamle dama” passet bedre på gjestene. Førsteomgangen har vært preget av et skyhøyt tempo og godt angrepsspill hele veien. Steven Gerrard styrer midtbanen og alle rundt ham fungerer optimalt i en den beste omgangen Liverpool har spilt denne sesongen. Juventus, som var storfavoritter, brukte en halv omgang før de skjønte hva som skjedde. Deretter har de ikke hatt mye etablert spill, men de har til gjengjeld skapt 2-3 virkelig store sjanser. Stangskudd, en gang alene med keeper og et feilaktig annullert mål for offside vitner om dårlig effektivitet, men beviser samtidig at de ikke trenger mye tid og rom. Ved pause husker vi imidlertid best det viktige ledermålet til Sami og det herlige volleyskuddet til Garcia. Hvilken fotballkamp det har vært frem til nå! Våger Liverpool å satse like mye fremover de siste 45?

46. min: Andre omgang i gang.

I pausen har Pessotto kommet inn for Blasi.

53. min: Liverpool litt mer avventende i presset enn i førsteomgang. Kampbildet har jevnet seg mer ut.

54. min: En misforståelse av Finnan høyt opp på banen gir en overgangsmulighet og Nedved avslutter med et skudd utenfor.

57. min: Benitez forsøker å oppildne mannskapet sitt som sliter med å dominere kampen på samme måte som tidligere. Juventus har ballen mest nå. Ser ut som Trezeguet skal innpå...

61. min: Trezeguet kommer inn for Del Piero.

62.min: Tungt skudd fra Nedved midt på Carson. Mange cornere til Juventus nå.

63.min: Juventus kjører kampen nå og skaper sjanse etter sjanse. De har lykkes med å flytte opp spillet og presser de røde bakover. På en corner, som blir slått over alle og deretter slått inn i feltet igjen fra motsatt side, header Cannavaro ballen i mål etter at Carson fomler ved nærmeste stolpe. Dessverre en keepertabbe av unggutten.

66. min: Nunez inn for Baros.

73. min: Smicer inn for Le Tallec.

Platini og Houllier sitter ved siden av hverandre på Main Stand.

80. min: Etter byttene spiller Liverpool i en 4-5-1 formasjon med Smicer på topp og Nunez på høyrekanten. De røde mer med i spillet og har klart å demme opp mye av trøkket fra de hvite og svarte.

81. min: Montero inn for Zebina.

89. min: Første advarsel i kampen når Zambrotta stempler Garcia.

Selv om enkelte Juventus-supportere pep og andre snudde ryggen til ble det en verdig minnemarkering før kampen.

Sluttrapport

Liverpool reiser til Torino med en vanskelig ettmålsledelse. Etter å ha spilt nesten over evne i førsteomgang hvor en stor Steven Gerrard kontrollerte alt, hadde de røde gitt svar på tiltale til alle som avskrev dem foran denne kampen. Lenge før andre omgang startet visste man at det ville være nesten umulig å forsette med det høye presset og dermed gjennomføre to like magiske omganger. Det skulle vise seg å holde stikk. Juventus visste de måtte gjøre noe og brettet opp ermene fra avspark. De løftet laget høyere på banen og spilte ballen raskere i laget. Sakte, men sikkert, krøp de stadig nærmere mållinja til unge Carson. Etter flere gode cornere og dødballer inn i feltet glapp det dessverre for Champions League-debutanten, da Cannavaro header en hard ball i bakken foran Carson ved nærmeste stolpe. I stedet for å blokkere sjansen til corner, lurer den seg inn mellom armene hans. En scoring Carson kommer til å tenke lenge på, og som kan vise seg på bli svært betydningsfull. Etter scoringen jevnet det seg mer ut, og Juve virket fornøyd med å ha fått et bein inn i kampen igjen. Selv om Juventus fortsatt er favoritter til å gå videre med dette resultatet, kan Liverpool gå fra denne kampen med løftet hode. En ny minnerik ”european night” på Anfield, uansett hvordan man ser på det.

SPILLERBØRS

Carson (7)

Leverer en fantastisk redning når Del Piero kommer alene igjennom etter en halvtimes spill, og opptrer stødig og sikkert helt frem til han gjør en fatal feil og fomler ballen i mål på Cannavaros heading en knapp halvtime før slutt. Dermed får Juventus med seg et viktig bortemål hjem i bagasjen, mens unge Carson trekkes ned fra 1-2 poeng på vår børs. Så viktig kan nemlig denne scoringen vise seg å bli.

Finnan (7)

Frisk i Liverpools gode start på kampen, og er faktisk også frempå med et godt skuddforsøk i nettveggen. Må konsentrere seg mer om de defensive oppgavene når Liverpool blir mer forsiktige etter pause. Blir dyktig sliten mot slutten, og blir følgelig også rundet et par ganger.

Carragher (9)

Har blitt kommandanten i forsvarsrekka, og spiller men en selvtillit og autoritet som kan gjøre han til en fremtidig Liverpool-kaptein om Gerrard skulle velge å forlate skuta. Vinner hodedueller og tacklinger over en lav sko, og er også flink til å bryte foran når det trengs.

Hyypiä (9)

Hadde en spiller som Zlatan Ibrahimovic i lomma i store deler av kampen, og la inn en god søknad om fast plass på laget igjen når Benitez må velge mellom han og Pellegrino til helgen. Flott scoring når han dukker opp på bakre stolpe og dunker ballen i mål på volley. Taper knapt en hodeduell i kveld.

Traore (8)

Får trekk for en del feilpasninger, men er også reddende engel med sin hurtighet ved et par anledninger. Mer synlig fremover enn sin kollega Finnan utover i andre omgang, og er med på et par raid helt opp til dødlinja, som blant annet gir corner.

Garcia (8)

En usedvanlig vakker scoring på volley fra nærmere 25 meter. Årets mål på Anfield. Ny solid kamp av spanjolen, som kryder det hele med tekniske lekkerbiskener og flotte pasninger. Spiller på små marginer, og med en så høy risiko blir det også en del feil og litt for enkle ballmiss.

Biscan (7)

Begynte kampen meget bra, med et par langpasninger i Gerrard-klassen. Tydelig mer selvtillit enn noen gang i den røde trøya. Blir mer borte etter hvert, noe som medfører at Juventus tar kontrollen over midtbanen i andre omgang.

Gerrard (10)

En gigant! Scouserens markedsverdi stod høyt i kurs før denne kampen, og etter en slik forestilling må den nå ha nådd svimlende høyder. Av alle verdensstjernene utpå Anfields grønne gress i kveld, var Gerrard den største! Kanskje unødvendig å understreke at han blir kåret til vår Man of the Match.

Riise (6)

Dette ble aldri John Arnes match. Sunnmøringen virket sliten, og var relativt anonym i store deler av matchen. Når kruttet i tillegg er vått, og frisparkene dermed ikke sitter som de skal, blir dette en slitekamp for Liverpools norske innslag.

Le Tallec (8)

Den store overraskelsen på kveldens Liverpool-lag. La ned en enorm arbeidsinnsats som den mest tilbaketrukne av spissene. Jobbet utrolig bra hjemover, og leverer noen lekre pasninger, inkludert fremspillet til Garcias mål. Blir dyktig sliten utover i andre omgang, og således byttet ut.

Baros(7)

Går på en rekke fine løp i første omgang, som er med på å trekke ut Juventus sitt midtforsvar og dermed skape ubalanse i forsvarsrekka til italienerne. Med ball imponerer imidlertid tsjekkeren ikke like mye i kveld. Det blir for mye krum rygg og øyne i bakken, og dermed går han glipp av flere fine løp fra blant annet Le Tallec og Garcia. Blir veldig ensom på topp inntil han blir byttet ut i andre omgang.

Nunez

Kommer inn for Baros når knappe 25 minutter gjenstår. Tar da høyreflanken, mens Garcia tar over rollen som hengende spiss. Har noen flotte raid, men innleggene finner lite folk foran kassa. Mister ballen litt for lett i enkelte situasjoner.

Smicer

Får drøye kvarteret som ren spiss, når han erstattter Le Tallec. Rekker ikke å markere seg nevneverdig, selv om Liverpool får til enkelte kontringer i denne perioden.