Sunderland-Liverpool

Ons 30.11.05 kl 20.45 (Premier League) - C+Sport / Tilskuere: 32 697 / Dommer: Phil Dowd / Stadium of Light / Skrevet av: Einar Kvande
Spillervurdering: Torbjørn Flatin

Liverpool vant fortjent 2-0 i Sunderland, etter scoringer av Garcia og Gerrard. Begge målene kom etter krempasninger fra Alonso. Sissoko ble utvist midtveis i andre omgang, og må sone karantene mot Wigan.

Sissoko (65)

Denne kampen skulle egentlig vært spilt midt i desember, men ble flyttet på grunn av Liverpools deltagelse i klubb-VM. Sunderland har slitt i Premier League etter opprykket i vår, og tapte som kjent 1-0 på Anfield i den 2.serierunden. Formkurvene til de to klubbene må betegnes som rake motsetninger. Mens Liverpool står bokført med fire strake ligaseire, og jakter sin tredje borteseier på rad, har bunnlaget Sunderland tapt sine seks siste kamper.

Xabi Alonso er tilbake i Liverpools startoppstilling igjen, for første gang etter kneskaden han pådro seg mot Portsmouth. Luis Garcia spiller også fra start. Gerrard kommer til å bekle høyreflanken, Garcia venstre, mens Riise er skyvd ned på venstrebacken. På topp får Peter Crouch ikke uventet Fernando Morientes som sin partner, all den tid Djibril Cissé har blitt vraket og sitter hjemme på Merseyside.

Totalt sett betyr dette altså tre forandringer på laget i forhold til kampen mot Manchester City. Den spanske trioen Alonso, Garcia og Morientes kommer inn. Ut har gått Stephen Warnock, som er tilbake på benken, mens Cissé og Hamann ikke en gang er å finne der.

1.min:
Sunderland tar avspark. Liverpool spiller for anledningen i helgult, ettersom både de røde hjemmedraktene og de hvite bortedraktene "kræsjer" med hjemmelagets røde og hvite striper.

2.min: En feilpasning fra Riise gjør at hjemmelaget får komme på en farlig kontring. Hyypiä får imidlertid ryddet opp med et nødskrik.

3.min: Denne gangen er det Hyypiä som mister ballen på tur fremover, men Sunderland blir avvinket for offside i det de kontrer. Svak åpning på kampen av bortelagets ellers så stødige forsvar.

10.min:  Steve Finnan pådrar seg gult kort for å ha sparket bort ballen, etter at dommer Phil Dowd har blåst for frispark for hjemmelaget.

15.min: Meget svak åpning på kampen av gjestene fra Liverpool. Sunderland har hatt det lille som har vært av halvsjanser, og bortelaget virker noe baktunge.

19.min: En Sunderland-spiller bommer regelrett på ballen i god posisjon inne i feltet, etter at Finnan har vært rundingsbøye ute på kanten.

20.min: Steven Gerrard prøver seg med et skuddforsøk fra 30 meter. Utenfor.

23.min: Sunderland gjør nesten selvmål, etter et godt innlegg fra Steven Gerrard ute på høyrekanten. Corner til Liverpool. Gerrard legger corneren til en umarkert John Arne Riise på 25 meter. Sunnmøringen smeller kula høyt over.

25.min: Alnwick er ute på 20 meter og rydder opp foran beina på Crouch, som har lurt offsidefella og er alene på vei gjennom. Liverpool begynner endelig å komme inn i kampen. Sunderland klarer også å blokkere det påfølgende skuddforsøket fra Morientes.

26.min: Garcia header et innlegg fra venstre utenfor.

31.min:  0-1 Luis Garcia får en lett oppgave alene med Alnwick, og setter ballen enkelt i mål fra drøye 16 meters hold, etter en fantastisk frispilling på en langpasning av Alonso.

33.min:
Sunderland farlig frampå etter en frisparksituasjon, men Reina fanger ballen enkelt.

34.min: Morientes frempå med en heading. Relativt ufarlig.

37.min:  Kampens største sjanse utenom scoringen, når Steven Gerrard skyter i stolpen og ut fra 20 meters hold. Skuddet kom etter et vakkert Liverpool-angrep, regissert av Morientes og Garcia. Her var Liverpool virkelig nærme 2-0.

45.min:  0-2 Steven Gerrard runder Alnwick og setter ballen i det tomme målet, etter et fantastisk løp. Fantastisk var også fremspillet av Alonso. Spanjolen fremstår igjen som en servitør av en annen verden.

Pause

Liverpool begynte kampen utrolig svakt. Personlige feil i forsvarsrekka førte til at Sunderland fikk komme til et par halvsjanser. Enda verre var det at balltempoet var alt for lavt, samtidig som Morientes ble liggende alt for dypt, og ikke minst alt for langt unna sin spissmakker Crouch. Omtrent midtveis i omgangen begynte imidlertid gjestene fra Merseyside å finne sitt egentlige jeg. Tempoet på ballen ble høyere, og bevegelsene uten ball begynte også å sitte. Begge scoringene kom etter fantastiske langpasninger fra hovmester Xabi Alonso. Han serverte kremballer som få andre er i stand til å slå, både da Garcia lett kunne sette ballen ned i hjørnet bak en utrusende Alnwick, og da Gerrard rundet samme mann etter et sugende løp, hvorpå han skar inn fra kanten og lurte keeperen. Alt i alt en fortjent ledelse ved halvtid, mot et svakt Sunderland-lag.

46.min:
Liverpool tar avspark. Ingen bytter i pausen.

47.min:  En eventyrlig mulighet for Peter Crouch til å gjøre sitt første Liverpool-mål. Først får han ikke stokket beina helt et par meter fra mål, deretter blir han meid overende når han skal sette ballen i det tomme buret. Her ble Crouch og Liverpool snytt for et klart straffespark.

51.min:  Mohamed Sissoko pådrar seg sitt femte gule kort for sesongen, når han feller Lawrence. Dermed må midtbanespilleren stå over kampen mot Middlesbrough.

53.min: Sissoko lager et nytt frispark, og får tilsnakk og en siste advarsel av dommer Phil Dowd.

57.min:  Sunderland gjør sitt første bytte. Andy Welsh inn for Tommy Miller.

58.min: Riise får en brukbar sjanse inne i feltet, etter en stuss fra Crouch. Skuddet fra kort hold blir imidlertid blokkert.

59.min: Garcia prøver å skru en ball i hjørnet fra 20 meter. Alnwick redder enkelt.

60.min:  Benitez sitt første trekk blir Kewell inn for Morientes.

65.min:   Sissoko får sitt andre gule for en ny tackling, og må dermed ta en tidlig dusj. Tilsynelatende strengt idømt av dommer Dowd. Dermed må Sissoko stå over kampen mot Wigan i helgen, i stedet for kampen mot Middlesbrough.

74.min:  Et kjemperaid av John Arne Riise, som fører ballen over halve banen, før han dundrer lærkula i tverrliggeren og over fra drøye 16 meter. Veldig nære 3-0 til gjestene. Liverpool har lagt seg noe dypere etter utvisningen av Sissoko, og satser nå tydelig på kontringer.

77.min:  Sunderland bytter igjen. Nosworthy inn for Hoyte.

80.min:  Benitez med et defensivt bytte. Traore inn for Crouch. Dermed går Kewell opp som enslig spiss.

82.min:  Alonso scorer nesten med et merkelig frispark fra utrolig langt hold. Alnwick får såvidt fistet ballen til corner.

86.min:  Hjemmelaget gjør sitt siste bytte. Andy Gray inn for Liam Lawrence.

88.min:  Jonathan Stead får Sunderlands beste mulighet i kampen, men treffer ikke ballen rent kun et par meter fra mål. Like etterpå er Reina på en skikkelig skovtur i feltet, og bommer fullstendig på ballen.

90.min:  Liverpool gjør sitt siste bytte. Warnock inn for Riise. Tre minutter er tillagt på Stadium of Light.

Slutt

Fotballmessig ble andre omgang aldri noen utsøkt affære, men Liverpool gjorde jobben, og var også nærmest scoring etter pause. Både Crouch og Riise var veldig nær ved å øke ledelsen, og Crouch skulle også hatt et straffespark. Mohamed Sissoko pådro seg sitt andre gule kort i kampen, og ble utvist midtveis i andre omgang, og må nå stå over kampen mot Wigan på lørdag. Først da fikk man for alvor se hvor svake Sunderland egentlig er. Hjemmelaget skapte nemlig ingen ting mot ti mann før helt mot tampen av kampen. Liverpools seier var aldri truet, og Rafael Benitez kan smile fornøyd etter at en ny jobb er gjort til ståkarakter. Kun utvisningen til Sissoko vil plage spanjolen når han legger hodet på puta i natt. Liverpool er nå oppe på fjerdeplass på tabellen før møtet med Wigan.

SPILLERVURDERING

Pepe Reina 6 – Spiller med selvsikkerhet og pondus, men et par halvmisser mot slutten trekker helhetsinntrykket noe ned.

Steve Finnan 6  – Ble utfordret i perioder av den kvikke Brown ute på kanten, og det var tydelig at Sunderland følte at de var sterkest på den siden.  Fikk etter hvert mer og mer kontroll.

Jamie Carragher 7 – Bunnsolid av Carra mot en motstander som ikke hadde særlig annet enn innsats og lange fremspill og by på.

Sami Hyypiä 6 – Finnen har hatt en bra sesong, men det har vært stilt spørsmål om han fortsatt kan spille stabilt på høyt nivå.  Kanskje var dette en kamp for mye for Sami som ikke virket helt på alerten.

John Arne Riise 6  - Hadde få eller ingen problemer på sin side selv om han slurvet litt.  Pluss for et sugende raid og skudd i tverrliggeren da Liverpool var en mann mindre på banen.

Steven Gerrard 8 – Blir ikke alltid like synlig ute på kanten, men når han setter fram brystkasse skjer det som regel noe.  Flott prestasjon da han satte inn det viktige 2-0 målet og hadde også en suser i stolpen.

Momo Sissoko 6 – Fightet godt mot en motstander som prøvde å rive opp gjestenes spill.  Virket veldig unødvendig å få rødt kort i en kamp hvor Liverpool hadde så god kontroll.

Xabi Alonso 8 – Xabi var veldig ambisiøs i sitt pasningspill og feilprosenten har vært lavere tidligere.  To utmerkede målgivende pasninger, et frispark fra langt hold som nesten lurte seg inn, og knallhard jobbing synes vi likevel var tilstrekkelig til å gi ham tittelen Liverpools beste.

Luis Garcia 6 – En nokså anonym kamp fra Luis, selv om han sin vane tro var involvert i noen avslutninger og da igjen med en scoring.

Fernando Morientes 6 – Gjør en del fikse ting, er en trussel i lufta når ballen kommer inn i boksen, men det blir litt for mye fra og til.

Peter Crouch 6 – Fikk én stor sjanse, og misset igjen.  Er nyttig som oppspillspunkt både i åpent spill og på dødballer, men dominerte aldri i luftrommet mot robuste forsvarere.

Harry Kewell 5 – Fem minutter etter han kom inn ble Sissoko utvist og Liverpool konsentrerte seg å sikre ledelsen, noe som ikke hjalp Harry i et offensivt spill han aldri kom ordentlig inn i.