Birmingham-Liverpool

Tir 21.03.06 kl 20.45 (FA-Cup, kvartfinale) - TV3/VS1/Sky / Tilskuere: 27 378 / Dommer: Rob Styles / St.Andrews / Skrevet av: Tore Hansen
Spillervurdering: Einar Kvande

De røde er klar for semifinalen i FA-Cupen etter sin største seier under Rafa - og vår største seier på bortebane i Cupen. Bruce trengte politiekskorte inn i garderoben etter kampen.

Bruce

Liverpool er i kvartfinalen i FA-Cupen for første gang siden 2001, og håper at man kan nå den siste finalen som spilles på Millennium Stadium i Cardiff.

Gledelig nok er både Momo Sissoko og John Arne Riise tilbake på laget etter skade. Det må sies å være en stor overraskelse og en stor styrke for å laget å ha dem tilbake. Med tanke på lørdagens derby mot Everton hadde Rafa bestemt seg for å bruke mange spillerne i oppgjørene mellom søndagens kamp mot Newcastle og nevnte kamp. Kveldens oppstilling beviser dette. Det er seks endringer på laget som vant 3-1 i Nordøst.

Liverpool kan spille både en tradisjonell 4-4-2 eller igjen bruke en fleksibel 3-5-2 ut i fra spillerne som er tatt ut.

1. min: Det tok 55 sekunder før Sami Hyypiä satte ballen i mål etter at Sissoko stusser videre et frispark inn i feltet fra Gerrard. Dårlig forsvarsarbeid av hjemmelaget som lar finnen stå veldig alene og heade ballen mellom beina på keeper og i mål.

4. min: Før alle får satt seg på St Andrews leder gjestene 2-0! En kjempestart for Liverpool. Igjen er Steven Gerrard arkitekt. Denne gangen slår han inn fra høyre og treffer en Crouch på løp igjennom midten perfekt. Spissen får ikke kjempetreff og ballen går i mål via keeper Taylor. Et angrep tatt fra læreboka.

Crouch scorer 2-0 og samtidig hans tredje på tre kamper.

For andre gang i karrieren på Anfield scorer Crouch i tre kamper på rad. Liverpool spiller i en normal 4-4-2 formasjon.

8. min: Gerrard har startet som en virvelvind. Han kommer seg løs på høyre igjen og får slått en lav ball inn mot Crouch. Spissen er denne gangen litt for sent ute - og rett ikke frem med de lange beina sine.

21. min: Garcia vinner ballen og finner Gerrard. Midtbanegeneralen driver fremover og finner Luis på løp. Han forsøker å vippe over keeper - men forsøket går høyt over.

22. min: Traore fikk en smell i duell med Johnson og må byttes ut. Kewell kommer inn. Riise ned på venstrebacken.

24: min: Sissoko startet med tettsittende briller på fra avspark. Han har nå spilt noen minutter uten og får et nytt par. Han ser ikke ut til å være fornøyd med brillebruken. Vurderingen skal imidlertid være at han må bruke dem for å ikke skade synet ytterligere.

Sissoko har vært god i hans comeback. Han måtte imidlertid bytte briller halvveis i omgangen.

26. min: Taylor ruller ballen langt ut og tar utspark. Crouch hopper høyt og blokkerer og scorer nesten. Dommer blåser imidlertid for hands.

33. min: Banespillet har jevnet seg ut, men Liverpool er klart det farligste laget når de setter fart og går fremover. Birmingham hjar enda ikke hatt en sjanse foran Reina.

38. min: Birmingham viser hvorfor de sliter i Premier League når Gerrrard finner Garcia som altfor enkelt får vandre på tvers innover i feltet og sender en stikker til Crouch. Spissen scorer sitt andre mål for dagen alene med keeper og TV-kameraene zoomer inn på hjemmesupportere som forlater arenaen...

44. min: En frustrert Clemence får advarsel etter å ha vært for hardt mot Kewell.

Pauserapport
Et mål av Sami Hyypiä før minuttet var gått på St. Andrews, og 2-0 etter bare fire minutter slo knockout på et hjemmelag som har slitt denne sesongen og har mange spillere ute med skade. Birmingham kom seg aldri etter den trøkken. Anført av en suveren Steven Gerrard, som har vært involvert i alle tre målene, har Liverpool kontrollert kampen akkurat som de vil. Birmingham har ikke vært i nærheten av redusering. Sissoko har klart seg veldig bra etter å ha vært ute med en skade på øyet den siste måneden. Det er godt å se midtbanespilleren tilbake. Vi har savnet løpskapasiteten hans og trenger han i innspurten. Etter 3-0 målet skal kampen i utgangspunktet være punktert. Andre omgang vil handle om å gjøre en profesjonell jobb – ikke ta noe for gitt, og sikre oss en plass i hatten når semifinalen trekkes fredag.

46. min: Andre omgang i gang. Birmingham har gjort ett bytte. Tebily inn for Mart Taylor.

47. min: Birmingham kommer til sin første sjanse når Johnson klemmer til fra 16-17 meter og skuddet går et par meter til side for mål.

55. min: Birmingham gjør et forsøk på å komme inn i kampen. De lykkes imidlertid ikke. Selv om hjemmelaget har hatt mest av ballen innledningsvis, kan de røde ligge og kontrollere. De kan bryte og sette fart når  anledningen byr seg. Riise setter et frispark mot nærmeste stolpe. Taylor er imidlertid fint nede og redder.

56. min: Crouch blir spart for lørdag og byttes ut med Morientes.

59. min: Mo, Mo, Mo - Morientes, Morientes. The travelling Kop jubler når Morientes booker semifinaleplassen med 4-0. Garcia hopper elegant over, og baller ruller til Gerrard (!) som umarkert raser inn i feltet. I stedet for å skyte sentrer han til bedre plasserte Morientes. Keeper har ingen sjanse til å stoppe spanjolen.

63. min:
Forssell får kontroll på ballen på 14-15 meter og skyter raskt. Skuddet er hardt, men går rett på Reina som redder.

64. min: For andre gang stoppes kampen når en frustrert Birmingham-supporter løper inn på banen og river i stykker kampbilletten sin. Mange har allerede forlatt St. Andrews.

67. min: Johnson får advarsel.

70. min: Praktscoring av John Arne Riise i sitt comeback. Steven Gerrard (selvsagt) serverer en kort pasning og nordmannen smeller til fra drøyt 20 meter. Kapteien har på en eller annen måte vært involvert i alle målene.

71. min: Banens beste, Steven Gerrard, blir spart til lørdagens derby når han bytter plass med Cissé. Birmingham gjør også et taktisk bytte når Kilkenny kommer inn for Dunn.

75. min: Johnson har levd farlig de siste minuttene og Bruce kommer inn.

77. min: Innkast fra Riise finner Kewell som byr på oppvisning før han legger inn foran kassa. Ballen settes i eget nett av innbytter Tebily. Kampen har forlengst blitt en ren ydmykelse for hjemmelaget og en presset Steve Bruce.

80. min: Bruce junior i boka etter høyt spark.

89. min: Djibril Cissé går innover i feltet fra sin høyrekant posisjon og skyter hardt. Keeper skal ha kontroll, men baller smetter likevel under og i nettet bak Taylor. Den største seieren under Rafa Benitez.

Sluttrapport

For et par uker siden kunne vi ikke en gang kjøpe et mål. Nå har vi scoret 15 på de tre siste. Det er så man må gni seg i øyene på en ny kveld hvor spissene igjen gjør jobben og scorer fire av de syv. Dette var samtidig Rafas største seier som manager i Liverpool F.C. Klubbens største bortesier i denne turneringen. Et manifest på hvordan en knallsterk stall er i ferd med å få sesongen tilbake i riktig kurs. Det startet dårlig for Birmingham med nettsus mot seg etter bare 54 sekunder – og siden gikk det bare verre. I en svært ensidig kvartfinalekamp i Cupen, og et hjemmelag som sliter med moralen, gjorde de røde akkurat som de ville og ledet komfortabelt 3-0 ved pause. Steven Gerrard var igjen den store spilleren og var involvert i alle scoringer før han ble tatt av banen og spart til helgens match etter drøyt 70 minutter. Peter Crouch led samme skjebne litt tidligere, etter å ha scoret to ganger før hvilen. Utover i andre omgang utviklet kampen seg til en ren ydmykelse for Steve Bruce og hans mannskap. Manageren ble ført i garderoben av politiet – for egen sikkerhet. Det sier det meste.
22. april spiller vi semifinale. Trekningen skjer fredag klokken 13.55.

Spillerbørs:

Reina (9)
Fantastisk enhåndsredning på tampen av første omgang, og en ny god redning når Forssell smeller til fra kloss hold etter pause. Sikker, offensiv og kommanderende i feltarbeidet.

Finnan (8)
Har full kontroll på sin side defensivt, men vi skulle gjerne ha sett flere offensive bidrag fra den kanten etter hvert som Liverpool holdt lekestue på St. Andrews.

Carragher (8)
Vinner det som er av dueller, og blir aldri satt på de store prøvene selv om han er litt seint oppe i Forssell ved en anledning.

Hyypiä (8)
Hadde sammen med kollega Carragher tilnærmet full kontroll på den ensomme spissen Forssell. Flink til å bryte foran Birmingham-angriperen. Gjorde seg også bemerket med å åpne scoringsballet.

Riise (9)
Startet friskt på venstreflanken, men ble trukket ned på backen da Djimi Traore pådro seg en skade og måtte gå ut før halvspilt førsteomgang. Full kontroll på sin kant etter det, og bidrar atskillig mer offensivt enn Finnan på motsatt side. Praktfull scoring med venstreslegga.

Gerrard (10)
Kampens store spiller. Drivende god fra sin posisjon fra høyrekanten, og er involvert i alle de fem første scoringene. Blir deretter tatt av banen og hvilt de siste 20 minuttene. Sugende raid, presise og harde innlegg og solid distribusjon.

Sissoko (9)
Man skulle nesten ikke tro at Liverpools enøyde banditt hadde vært ute en måned med en karrieretruende øyeskade. Meget solid kamp, der han vant alt av dueller. Var også sterkt involvert i de rødes to første scoringer. Det som voldte han mest problemer i kveld var faktisk brillene, som han etter hvert kvittet seg med.

Alonso (8)
Gjør et solid stykke arbeid uten at man egentlig legger så mye merke til han. Er nær ved å lykkes med en utsøkt lobb, og opptrer som vanlig tilnærmet perfekt som playmaker og spillefordeler.

Kewell (8)
Ble byttet inn tidlig for skadede Traore. Lykkes ikke med alt i første omgang, men fikk mer rom å boltre seg i etter pause. Da kjørte han til tider karusell med Birmingham-forsvaret, og var også mannen som tvang frem selvmålet.

Garcia (8)
Som vanlig litt ustabil, men vartet til tider opp med tekniske lekkerbiskener og serverte gode stikkballer. Et eksempel på sistnevnte var da han var nest sist på ballen i forkant av Crouch sin andre scoring.

Crouch (9)
Er i form om dagen, og scoringskåt som bare det. Var litt heldig med den første nettkjenningen, og tilsvarende sikker på sin andre. Ble også feilaktig avblåst for hands alene med Taylor, da Birmingham-keeperen smelte et utspill i hodet på den lange spissen. Hadde nok håpet på hat-trick, og var derfor misfornøyd med å bli hvilt de siste 35 minuttene.

Morientes (7)
Får nesten en hel omgang på banen, og scorer med sin tredje touch på ballen. Men den nettkjenningen var så og si ferdigscoret av Gerrard. Klarer ikke å sette sitt preg på kampen, selv om han får mye rom og tid. Varter opp med noen fine tekniske detaljer, men virker fortsatt litt tung og treg.

Cissé
Tvinger frem en scoring i sluttminuttene, mest grunnet svakt keeperspill av Taylor. Ellers bruker vi blåpapiret fra beskrivelsen på Morientes. Rekker ikke å markere seg nevneverdig på de 20 minuttene han får på banen.

Traore
Vi syntes synd på Djimi Traore i dag, som tilsynelatende får en vridning i kneet og må forlate banen midtveis i første omgang, etter å ha hatt en god start på kampen.