Blackburn - Liverpool

Søn 16.04.06 kl 15.30 (Premier League) - C+Sport/Sky / Tilskuere: 29.142 / Dommer: Alan Wiley / Ewood Park / Skrevet av: Tore Hansen
Spillervurdering: Torbjørn Flatin

Etter en solid førsteomgang og et omdiskutert mål av Robbie Fowler, de røde seg til tre poeng de siste 45 minuttene. Det var den sjette strake i ligaen og tredjeplassen er i praksis sikret.

Alonso

Blackburn Rovers gikk med på å flytte denne viktige ligakampen til søndag etter anmodning fra Liverpool, fordi den opprinnelig var terminfestet på årsdagen for Hillsborough-ulykken.

I timene før kampstart ble det kjent at kaptein Steven Gerrard må stå over for å lege en øm strekkskade og ikke har reist med laget til Blackburn. Slik vi har forstått det blir Peter Crouch hvilt til neste helgs dyst mot Chelsea i FA-Cupens semifinale.

John Arne Riise bekrefter ovenfor liverpool.no at han spiller på venstre kant. Cissé spiller sannsynligvis på høyresiden. Vi regner med vanlig oppstilling ellers med Alonso som sjefen på midtbanen i Gerrards fravær.

Med seier i dag er 3. plassen i Premier League så godt som sikret. Tottenham må da vinne mot Manchester United i morgen, og vi må ikke ta ytterligere poeng. I tillegg må de slå oss på målforskjellen.

Før avspark ble det avholdt ett minutts stillhet til minne om de 96 som omkom på Hillsbroorugh.

1. min: Kampen er i gang.

5. min: Bra tempo fra avspark i solskinnet på Ewood Park. Ingen store sjanser til noen av lagene enda.

13. min: Savage i boka etter at Liverpool bryter og waliseren stopper Cissé uregelmentert på høyrekanten. Reprisen viser imidlertid at det ikke var mye kontakt.

22. min: Åpen kamp uten de store sjansene foran mål etter halvspilt førsteomgang.

25. min: Dommeren bruker først fordelen, men blåser likevel sent etter at Sissoko forsøker å løpe opp en ball. Greit frispark, men kortet virket hardt idømt.

29. min: Temperaturen steg mange hakk når dommeren godkjente Fowlers mål. Angrepet starter med at Fowler tar ballen ned på brystet og spiller den forbi Cissé som står i klar offiside. Men på kanten, og i onside, kommer Morientes med fart og spiller tilbake til en umarkert Fowler i midten. Scouseren gjør ingen feil og setter ballen i nettet. Blackburn omringet linjemannen etterpå fordi de mente Cissé medvirket aktivt i spillet og skulle vært blåst av.

Fowler scorer sitt omdiskuterte vinnermål etter at hele Blackburn mente en Cissé i offside deltok aktivt i spillet. Dommeren pekte på at franskmannen ikke var borti ballen og at målet dermed måtte stå.

31. min: Bentley klipper ned Riise i ren frustrasjon. Kampens klareste gule så langt.

38. min: Fowler forsøker å skyte, men bommer regelrett på ballen. Riise klemmer til. Skuddet går imidlertid langt over.

41. min: Morientes må ut til behandling.

45. min: Fowler frispiller Cissé med en fantastisk pasning og franskmannen får endelig bruke farten. Cissé kommer helt alene mot keeper ørlite skrått. Såvidt innenfor 16-meteren forsøker han å skyte, i det han er i ferd med å bli løpt opp. Friedel redder, men det er hardt og han klarer ikke å holde. Ballen går via keeper og lander oppå tverrligger. Kanskje skulle Djibril ha gått litt til?

45.+ min: To minutter på overtid kommer Neill i dommerens bok etter en helt umotivert nedsparking av Cissé ved side linja midt på banen. Klart gult og franskmannen i harnisk med tanke på hva som skjedde på den banen for to sesonger siden.

Pauserapport

En kontroversiell scoring skiller lagene på Ewood Park ved pause. Kontroversiell fra hjemmelagets synspunkt i hvert fall. I pausen diskuterte ekspertpanelet til Sky Sports heftig målet til Fowler. En del mener Cissé deltar aktivt i spillet i klar offside posisjon når han finter mottak av ballen, men til slutt lar den gli forbi til en Morientes på katen. Den andre halvdelen mener at regelverket nå er så komplisert å tolke at det er vanskelig å gi noe ordentlig svar. Det er imidlertid ingen tvil om at målet er godkjent. Nando er rask i hodet når forsvaret stopper delvis opp og finner frem til en dårlig markert Robbie Fowler som igjen scorer et viktig mål. Totalt sett er det ikke ufortjent at gjestene leder. Etter en jevn start har de røde kommer mer og mer utover omgangen og hatt mer eller mindre helt kontroll de siste 15-20 minuttene. Bortsett fra en stor sjanse til Cissé da han kom alene mot Friedel har det vært langt mellom de store sjansene. Anført av en god Hyypiä har vi hatt full kontroll bakover.

Før avspark ble det avholdt 1 minutts stillhet til minne om de 96 som omkom på Hillsborough i 1989.

46. min: Andre omgang er i gang. Blackburn har scoret mot LFC i hver hjemmekamp siden 1950...

49. min: Stor sjanse når et skudd blir til et godt innlegg mot Gamsten. Reina er imidlertid ute og snapper ballen ved føttene hans. Sekunder senere er hjemmelaget nær ved å flikke inn et mål på en godt slått corner fra nordmannen. Blackburn best i gang.

54. min: Alonso i boka for sabotasje av spillet når Blackburn kontrer.

57. min: Blackburn trøkker på og avslutter med langskudd rett på Reina.

61. min: Når timen passeres er det fortsatt Blackburn som kjører kampen. Liverpool sliter med å få kontroll på kula og må konsentrere seg om forsvarsoppgavene.

63. min: Garcia for Fowler blir kampens første bytte. Cissé sammen med Morientes på topp.

67. min: Kuqi inn for Dickov.

69. min: Warnock får en smell i låret og Kewell kommer inn. Riise ned på backen.

71. min: Nydelig fotball av hjemmelaget når de vrir spillet bra kant til kant og Savage avslutter med et skudd like utenfor.

73. min: Første sjanse til de røde etter hvilen  når Kewell slår raskt inn ofr Morientes er i god posisjon med verken får nok kraft eller retning på forsøket.

78. min: Kampbildet er fortsatt det samme. Blackburn styrer og spiller den beste fotballen. Liverpool har i perioder nok med å få ballen ut av eget forsvar.

82. min: Kromkamp inn for Morientes i et rent taktisk bytte.

86. min: Stor nestensjanse for Garcia når ballen kommer raskt tilbake fra midtbanen og spanjolen er på vei inn i feltet. En forsvarsspiller kommer imidlertid i mellom i siste øyeblikk.

89. min: Sjelden avslutning for Liverpool i denne omgangen når Kewell header ned til Garcia inne i feltet. Luis skyter langt over.

90. min: Utrolig sjanse når Cissé går et bra rykk og får en perfekt ball på løp rett mot kassa. Han skjærer perfekt inn i feltet og skyter på keeper som kommer ut. Cissé snapper opp returen og skal bare sette den i den det tomme målet når en forsvarsfot sender ballen i stanga og til corner!

Sluttrapport

Det ble en merkelig kamp på Ewood Park. I en åpen og til tider underholdene kamp tok Liverpool over mot slutten av første omgang og ledet fortjent ved pause. Det får så være at Fowlers mål var kontroversielt og sikkert vil bli diskutert i ettertid. De fleste regnet med at kampen skulle fortsette i samme spor etter hvilen. I stedet var det Blackburn som tok over og presset gjestene tilbake med sine gode innlegg fra kantene og direkte spill i lengderetningen. Det så lenge stygt ut og det lå et mål i luften. De røde stod imidlertid i mot alt og kom tilbake mot slutten av kampen og skapte omgangens største sjanser på overtid. Blackburn hadde få store sjanser i løpet av 90 minutter. Igjen ble dermed Robbie Fowler matchvinner og scoret det avgjørende målet på en dag vi manglet Steven Gerrard og Peter Crouch. Didi Hamann var slått ut med et virus. På sin 46. fødselsdag innkasserte dermed Rafa sin sjette strake i ligaen. Det var også Blackburns første nederlag på ti kamper på eget gress. Seieren betyr også at 3. plassen i ligaen i praksis er sikret og at det fortsatt er mulighet til å ta igjen Manchester United.

SPILLERVURDERING

José Reina 7 – Spanjolen holdt nok en gang buret rent, i en kamp hvor han etter hvert fikk en del å gjøre ute i feltet.  Hvor han var både offensiv og trygg.

Steve Finnan 7  – Solid kamp på backen i et oppgjør hvor han konsentrerte seg om det defensive, og hvor han lot svært lite komme forbi på sin side.

Jamie Carragher 7 – Mannen å ha i skyttergravene, etter hvert som hjemmelaget pøste inn baller mot aggressive spisser i Dickov, Bellamy og Kuqi, og tapte knapt en duell.

Sami Hyypiä 8 – Veteranen var mektig i duellspillet i dag, ikke minst i luftrommet, og beholdt roen etter hvert som Blackburn trykte stadig mer på.  Liverpools beste spiller etter vår mening.

Stephen Warnock 6 – Scouseren skygger aldri unna en duell og var en del av et forsvar som lenge ikke ga bort noe foran eget mål.  Litt stor feilprosent på fremspillene.

Djibril Cissé 6 – Til franskmannens honnør var han alltid en trussel mot et tregt forsvar, men misset de sjansene han kom til.

Momo Sissoko 7 – Løper mer enn noen andre og bidro helt sikkert til at Blackburns spillere ble mer og mer grinete.  Får et av de lange beina sine borti det aller meste.

Xabi Alonso 7 – Playmakeren hadde Blackburns løsbikkjer i beina hele tida sentralt på midtbanen, men greide likevel å sette sitt preg på en kamp hvor de røde lå dypt og satset mye på kontringer.

John Arne Riise 6  - Begynte bra som kant og hjelp Warnock defensivt på venstresiden.  Ble etter hvert mindre synlig og slet med å hindre innlegg fra sin side da han ble flyttet ned i forsvar.

Fernando Morientes 5 – Jobbet hardt og var positivt involvert i scoringen, men totalt sett blir det fortsatt for lite fra Nando.  Kommer seg ikke til sjanser, med et unntak da han burde ha scoret med en fri heading.

Robbie Fowler 7 – Robbie hadde ingen enkel jobb på topp, da Liverpools konsentrerte seg om å være kompakte.  Viser seg likevel fram med noen fine detaljer, blir matchvinner, og spiller også fram Cissé rett før pause.