Everton-Liverpool

Lør 20.10.07 kl 13.45 (Premier League) - Canal+ Sport 1 / Tilskuere: 40 049 / Dommer: Mark Clattenburg / Goodison Park / Skrevet av: Torbjørn Flatin
Spillervurdering: Einar Kvande

To straffespark av Dirk Kuyt, som medførte to røde kort, snudde et høydramatisk lokalderby på Merseyside.

Neville (90)

Et aldri så lite sjokkerende uttak fra Rafa, som har tatt ut en midtbane med Benayoun, Mascherano, Sissoko og Gerrard. Det er tydelig at manageren ikke ønsker at man skal tape den fysiske kampen mot slåsskjempene fra Goodison, men hvor vil han plassere kapteinen Stevie G? En merker seg ellers at Benitez har en offensiv benk å velge fra.

Benitez bekreftet før kampstart at Torres, Alonso og Aurelio aldri var aktuelle før start p.g.a. skader.

1.omgang:

Strålende solskinn på Goodison. Gerrard synes å ha utgangspunkt på høyresiden. det betyr en sentral midtbane med Sissoko, Mascherano, Nevill og Jagielka. Det er ikke sikkert det blir spesielt vakkert!

5.min:  Liverpool får den første sjansen, og den er ganske stor. Benayoun vender fint opp etter å ha gått på løp på venstrekanten, og legger tilbake til Voronin. Ukraineren får imidlertid ikke skikkelig klem på skuddet som går rett på Howard.

6.min: Voronin skyter over i etterkant av at Gerrard har slått et frispark fra høyre. Liverpool har startet klart best på Goodison.

9.min: Liverpool får frispark i en bra posisjon 25 meter fra mål, men et innhøvd trekk mislykkes da Benayoun mister ballen på kanten av straffefeltet.

12.min: Everton har sin første lille periode med press, da man får et frispark i nærheten av straffefeltet samt to cornere. Dog uten å true Pepe Reina.

16.min: De blå slår et frispark dypt inn i feltet, men Hyypiä er sterk i lufta og renser unna.

Steven Gerrard spiller mye inne i midten, mens Voronin ofte trekker litt tilbake å dekke opp på høyresiden i et 4-2-3-1 eller 4-1-4-1, hvor Mascherano ligger foran midtforsvaret.

22.min: Liverpool får corner foran Glawdys Street. Carragher blir imidlertid avblåst for en dytt inne i feltet på hjørnesparket fra Gerrard.

24.min:  Mascherano mister ballen på midtbanen, Osman forserer og får lagt inn mot bakre stolpe, men Reina og Benayoun får i felleskap klarert under hardt press.

26.min:  Osman og Sissoko får behandling etter å ha stanget sammen.

28.min: Everton får en corner, men Anichebe header høyt over under press.

31.min: Yakubu forsøker seg fra fem meter, med ryggen mot mål, men bommer grovt.

33.min:  Anichebe vinner en hodeduell etter frispark, men sender ballen over. Likevel farllig.

35.min:  Riise får en kort pasning fra Gerrard på frispark, men forsøket går via et forsvarsbein og like utenfor.

38.min:  1-0 SAMI HYYPIÃ SELVMÅL - Den store finnen prøver å klarere etter en corner, men treffer helt feil og ballen går inn i egen vinkel bak en sjanseløs Pepe Reina.

43.min:
 Everton med et nytt angrep, men avslutningen går like utenfor fra Osman.

Pauserapport: Det så bra ut i ti minutter for Liverpool. Da synes man å forvirre Everton med en fleksibel midtbane hvor Steven Gerrard ligger bak spissene. Bortsett fra muligheten til Voronin fikk man ikke de store sjansene, men man hadde ballen og lot de blå løpe imellom. Everton greide imidlertid etterhvert å få orden på sine rekker, og begynte å true litt mer. Spesielt på dødballer virket det farlig. En kunne likevel ikke regne med at superveteranen Sami Hyypiä klønete skulle bruke "feil" fot i forsøket på en klarering og sette ballen i eget nett. Det som er mest skuffende er at Liverpool har gitt fra seg initiativet på en slik måte, og de store profilene har ikke vist seg fram. Steven Gerrard er en som nå bør stå fram, i en omgang hvor det skriker etter en forandring hvor Pennant eller Babel kan komme inn for å skape mer bredde.

2.omgang:

Ingen av lagene har gjort noen bytter i pausen.

Lite har skjedd i åpningsminuttene av 2.omgang, og Rafael Benitez har heller ikke gitt noe tegn på at han ønsker å bytte spillere.

52.min: STRAFFE! Voronin spiller fram Gerrard, som løper fra forsvaret til Everton og blir felt av Tony Hibbert.

52.min:  Tony Hibbert må i dusjen for fellingen som sistemann.

54.min:  1-1 DIRK KUYT - Nederlenderen sender ballen iskaldt nede i hjørnet til venstre for Howard fra straffemerket, etter at keeperen har kastet seg til motsatt side.

56.min:
 Kuyt kommer seg fri helt nede ved dødlinja, på høyre side, og slår 45 grader tilbake. John Arne Riise skyter imidlertid svakt høyt over.

61.min:  Dobbeltsjanse etter en corner, da Kuyt først skyter i en forsvarer før Voronin ikke greier å overliste Howard fra skrå vinkel.

64.min:  Dirk Kuyt kaster seg inn i en takling og får gult kort.

66.min:  Yakubu skyter knallhardt like utenfor fra drøyt 20 meter.

67.min: Kuyt spiller inn til Voronin dypt inne i feltet, men spissen mister kontrollen på ballen da han velger å ta ned istedenfor å skyte.

69.min:  Babel erstatter Benayoun.

69.min: Babel er involvert umiddelbart da Gerrard får en skuddmulighet, som Howard redder uten særlige problemer.

72.min:  Lucas inn for en forbløffet Steven Gerrard. Gerrard har ikke hatt noen stor kamp, men hans forsering skaffet det viktige straffesparket.

77.min:  Lucas spiller Voronin nydelig fri, men Voronin avslutter svakt da det var bedre plasserte spillere inne i boksen.

78.min:   McFadden inn for Yakubu hos Everton.

79.min:  Veggspill mellom Sissoko og Kuyt, men Momo avslutter håpløst svakt utenfor fra svak posisjon.

82.min:  Et dypt innlegg fra Finnan finner hodet til Voronin i god posisjon, men den langhårede header utenfor.

Hvor mange sjanser skal Liverpool brenne!?

83.min: Babel skyter svakt høyt over og utenfor fra skrå vinkel.

84.min:  Baines inn for Anichebe etterhvert som Everton prøver mer og mer å tviholde på et poeng.

87.min: Everton får en corner på en sjelden visit, men Reina får til slutt kontroll etter at Carra først har klarert.

88.min:  Pennant inn for Sissoko.

89.min:  Jamie Carragher kommer i boka sammen med McFadden.

90+1.min: STRAFFE!

90+1.min:  Phil Neville må i dusjen etter å ha reddet et skudd fra Lucas med hendene på streken.

90+2.min:  1-2 DIRK KUYT - Dirk skyter til samme side, men svakere og Howard gjetter også riktig. Ballen snirkler seg likevel inn i nettet.

90+3.min:
Everton er rasende da Lescott går i bakken etter en brytekamp med Jamie Carragher på 5-meteren, og dommeren bare vinker situasjonen videre.

Sluttrapport: Rafael Benitez vil nok koste på seg et litt ekstra stort smil i kveld. Journalistene hadde pennene kvesset og klødde etter å skrive en rapport hvor Liverpool hadde kastet bort to poeng ved å bytte ut sin kaptein. Steven Gerrard spilte ingen god kamp, men både scouseren selv og de fleste andre var overrasket da han ble byttet ut til fordel for unge Lucas Leiva. Da stod det 1-1, etter at det var en kraftfull forsering som hadde skaffet straffespark og rødt kort til Hibbert. Med ikke altfor kreative Mascherano, Sissoko og Lucas på banen begynte Liverpool å sløse bort den ene muligheten etter den andre mot et Everton som kom veldig bakpå. I en 2.omgang som var hendelsesrik selv etter vanlig standard i et Merseyside derby, var det likevel ikke en bombe at mye skjedde selv på overtid. I rettferdighetens navn hadde Lucas hatt et godt innhopp, og bare en feberredning fra Phil Neville hindret ham i å bli den store helten hos de røde. Rødt kort for yngstebror Neville, og Kuyt ordnet ny scoring med et svakere straffespark enn det første. Den blå delen vil likevel komme med sine klagesanger, ikke minst ettersom Carragher og Lescott deiset i bakken foran Glawdys Street. Mannen i sort pekte imidlertid ikke på straffemerket for en tredje gang. Høydramatisk, pulserende, og tre poeng til Liverpool - stort bedre kan det ikke bli!

Spillervurdering

Reina 6 -
Var sjanseløs på selvmålet til Hyypiä, og ble ellers ikke satt på de store prøvene. Eneste skjønnhetsfeilen var en utboksning mot slutten som han ikke fikk tilstrekkelig lengde på.

Finnan 5 - Hadde store problemer med Lescott og Arteta. Hovedsakelig fordi Liverpool i praksis spilte uten noen høyreflanke i første omgang, noe som etterlot enorme rom foran iren. Han fikk dermed meget vanskelige arbeidsforhold.

Carragher 5 - Er ikke i form, og slet i duellene mot store og kraftige Everton-spisser. Var heldig som ikke fikk et straffespark eller to mot seg etter nedrivninger i feltet mot slutten av kampen.

Hyypiä 4 - Begynte kampen greit, men etter hvert slet også den store finnen usedvanlig mye i lufta. Et utrolig klønete selvmål trekker også ned helhetsinntrykket.

Riise 7 - Nesten samtlige av Evertons farligheter ble skapt på Liverpools høyreside. På venstre hadde Riise stengt butikken. Han klarte seg svært bra i heksegryta på Goodison, og jobbet hardt i 90 minutter. Burde imidlertid ha gjort mål på den flotte pasningen fra Kuyt i andre omgang.

Gerrard 6 - Dersom tanken fra start var at Gerrard skulle bekle høyreflanken, så var det ikke lenge kapteinen holdt seg til slagplanen. Trakk raskt inn som en offensiv midtbanespiller, og etterlot seg enorme rom for Everton å boltre seg i på høyreflanken. Etter en førsteomgang der han ikke imponerte, begynte kapteinen imidlertid å ta tak i tingene etter pause. Et sugende løp skaffet straffesparket som ga 1-1 og rødt kort til Hibbert. Ble så helt uforståelig byttet ut av Benitez på et tidspunkt hvor han som sagt var på full fart inn i kampen.

Mascherano 6 - Sliter litt med pasningskvaliteten i første omgang, men er god å ha som en stabiliserende faktor etter pause, der han samler opp mange andreballer, beholder roen og distribuerer dem godt..

Sissoko 4 - Sissoko er langt unna toppformen. Kriger og kjemper, og stykker dermed opp Evertons spill, men utmerker seg samtidig negativt med horrible ballmist og håpløst pasningsspill. At afrikaneren får bli værende på banen nesten hele kampen, mens Gerrard tas ut tjue minutter før slutt forstår vi fint lite av.

Benayoun 7 - Var Liverpools klart beste spiller og eneste kreative kraft før pause. Blir like før pause flyttet over på høyreflanken, og bidrar også der med fine kombinasjoner med sine medspillere. Selv om han etter hvert blir litt mindre synlig, forstår vi ingen ting av at israeleren i dag ble den første som måtte vike plass når Rafa begynte å bytte spillere.

Voronin 6 - Er flink til å finne gode posisjoner, men burde ha tatt bedre vare på sjansene sine i dag. Avslutningen da Benayoun satte han flott opp tidlig i kampen var svak, og likeså ble han for egoistisk da han avsluttet svakt fra skrått hold i andre omgang, i en situasjon der han heller burde ha spilt en bedre plassert Riise.

Kuyt 7 - Ankepunktet mot den hardarbeidende nederlenderen er at han legger ned innsatsen sin for langt unna motstanderens mål. Det var også tilfelle før pause i dag. I andre omgang våkner han imidlertid til liv, og kombinerte godt med sine angrepskolleger. Hadde en glimrende 45 grader til Riise, og var iskald på de to straffesparkene. Som matchvinner kårer vi han til Liverpools beste.

Babel - Var veldig ujevn i de drøye tjue minuttene han fikk på banen. Varierte fra lekre detaljer og fine kombinasjoner til håpløse ballmist.

Lucas - Brasilianeren hadde et meget godt innhopp som erstatter for Gerrard. Har et godt blikk for spillet, presise pasninger og virker generelt sett å besitte en meget god fotballhjerne. Kunne ha blitt matchvinner da Gary Neville reddet en sikker scoring med hendene på overtid. For det ble yngstebror Neville belønnet med rødt kort og Liverpool fikk det avgjørende straffesparket som Kuyt satte i mål.

Pennant - Fikk bare fem minutter på banen som erstatter for Sissoko. Kom fri på vingen et par ganger.