Marseille - Liverpool

Tir 11.12.07 kl 20.45 (Champions League, gruppespill) - SportN/VS1/3+/TV3(o)/ITV1 / Tilskuere: 53 000 / Dommer: Terje Hauge (NOR) / Stade Velodrome / Skrevet av: Einar Kvande
Spillervurdering: Torbjørn Flatin

Liverpool utklasset Marseille og vant fortjent 4-0 på Stade Velodrome. Dermed er de videre fra gruppespillet i Champions League som toere. Trekningen av neste runde finner sted 21.des.

Aurelio (89)

Med seier borte mot Marseille i siste gruppespillkamp vil Liverpool avansere til cupspillet i Champions League. Det kan også holde med uavgjort på Stade Velodrome for de røde. Men det forutsetter at Besiktas vinner i Porto i sin siste kamp. Da vil Besiktas ende opp med 9 poeng, mens Liverpool, Marseille og Porto alle vil ha 8 poeng. Hvis tre lag står på like mange poeng vil man ta alle innbyrdes oppgjør disse lagene i mellom og lage en tabell ut fra det. Porto-Liverpool 1-1, Liverpool-Marseille 0-1, Marseille-Porto 1-1, Porto-Marseille 2-1, Liverpool-Porto 4-1 og uavgjort i Marseille-Liverpool vil sørge for at alle tre lagene får 5 poeng. I kraft av sin storseier mot Porto vil imidlertid Liverpool avansere ved hjelp av målforskjell.

Du kan følge kampen direkte her på liverpool.no, eller velge å få lagoppstilling og scoringsvarsel til din mobiltelefon. Send LFC LIVE START til 2180 for denne tjenesten.

For en gangs skyld leverer Rafael Benitez en lagoppstilling fullstendig blottet for overraskelser. Som ventet falt valget på Kuyt og Torres på topp, og Benayoun og Kewell på vingene. Ellers er det hva man må karakterisere som den vanlige startelleveren, der Arbeloa har blitt foretrukket på høyrebacken foran Finnan. Det ser altså ut til at Liverpool går ut i en klassisk 4-4-2 formasjon.

Den største overraskelsen på Marseille sitt lag er at de har valgt å starte med midtbanestjernen Samir Nasri på benken. Det var ventet at han ville være tilbake i startoppstillingen selv om han nylig var tilbake etter skade.

Liverpool spiller i kveld i sine sorte bortedrakter og uten reklame på brystet grunnet det franske alkoholreklameforbudet.

1. MIN:
Liverpool i helsort tar avspark mot oransjekledde Marseille.

3. MIN:  Steven Gerrard stormer igjennom, og blir felt dypt inne i straffefeltet alene med keeper. Straffe til Liverpool. Liverpool-spillerne vil ha utvisning på Marseille-forsvareren, men Terje Hauge gir ikke kort i det hele tatt. Nordmannen kunne nok der ha gitt rødt kort etter regelboka, da Gerrard ble fratatt en klar scoringssjanse når han var helt alene gjennom.

4. MIN:  0-1 GERRARD. Steven Gerrard skyter et dårlig staffespark som keeper redder, men Liverpool-kapteinen er først på returen og gjør et viktig tidlig mål. Scouseren gjør dermed mål i sin sjuende kamp på rad.

11. MIN:  0-2 TORRES. Harry Kewell drar av en mann ute på venstrekanten og finner Fernando Torres på vei inn i 16-meteren. Spanjolen tråkler seg elegant innover, og skyter lavt i hjørnet ved bortre stolpe. Et vakkert mål, og Liverpool har fått en pangåpning på Stade Velodrome.

20. MIN:
Etter en åpning i vanvittig høyt tempo, der Liverpool kastet alle mann fremover, har Marseille kommet litt mer med og får for første gang i kampen en periode der de klarer å spille etablert angrep. Men Liverpool er farlige på kontringer, og Kewell finner Kuyt med et fint innlegg på en av disse. Nederlenderen får imidlertid ikke klem på headingen som keeper fanger lett.

24. MIN:  Marseille klarer å få tredd en ball igjennom Liverpool-forsvaret til Valbuena, som kommer alene med Reina. Benayoun gjør imidlertid en kjempeflott defensiv opphenting når Marseille-angriperen nøler, samtidig som Reina kommer ut og opp i kroppen på motstanderen, og dermed klarer Valbuena å rote ballen over dødlinja. En meget stor sjanse til hjemmelaget.

25. MIN:  Givet må ha behandling etter å ha blitt taklet av en medspiller i en duell med Kuyt. Det blir et stopp i spillet.

29. MIN:  Jamie Carragher får et billig idømt gult kort når han er litt høyt oppe med foten i en duell med en Marseille-spiller. Meget strengt idømt av Terje Hauge, ikke minst tatt i betraktning av at han ikke ga noe som helst for fellingen av Gerrard av bakerste forsvarer. Like etterpå presterer nordmannen en ny dommertabbe, når han gir Marseille et frispark etter at en Marseille-spiller har tatt med seg ballen med handa i en duell med Kuyt, noe som var en klar viljehands og burde resultert i frispark andre veien og gult kort til Marseille.

34. MIN:  Eric Gerets føler han må gjøre et tidlig bytte og tar ut den defensive midtbanemannen Benoit Cheyrou og setter inn den offensive midtbanespilleren Samir Nasir.

35. MIN: Liverpool kontrer og Fernando Torres er nok en gang nær ved å tråkle seg gjennom Marseille-forsvaret. Spanjolen har vist hvor sterk han er ved flere anledninger denne førsteomgangen.

39. MIN: Harry Kewell forserer fremover etter fint forspill av Yossi Benayoun, og skaffer Liverpool et frispark 25 meter fra mål. Steven Gerrard sender i vei en banan som stryker utsiden av stolpen til keeper Mandanda.

41. MIN:  Marseille-kaptein Cana pådrar seg gult kort når han meier ned Torres.

41. MIN:  Den påfølgende frisparksituasjonen ender med at Harry Kewell i god posisjon sender i vei en volley som stryker tverrliggeren.

43. MIN: Torres drar seg forbi sin oppasser og prøver seg med en frekkis med tåen i steget. Ballen går litt over og til side for mål.

45. MIN: To minutter er lagt til. Terje Hauge unnlater igjen å gi Marseille-spillerne to soleklare gule kort. Først burde Niang fått et for å prøve å spille seg til straffespark, deretter burde Givet vært notert i boka etter å ha gått knallhardt inn i ryggen til Torres lenge etter at ballen var borte fra situasjonen.

45. MIN:   Givet klarte faktisk å skade seg selv da han suste inn i ryggen på Torres, og må forlate banen like før Terje Hauge blåser for pause. Faty kommer inn.

Pause

Liverpool gikk ut i et voldsomt tempo og tok Marseille fullstendig på senga med sin aggressivitet og offensive innstilling. To tidlige mål kom som på bestilling. Først satte Gerrard returen på sitt eget dårlig plasserte straffespark, før Torres danset seg gjennom vertenes forsvarsrekke som bare han kan.  Dermed hadde de helsorte fått den åpningen de hadde gått for, og kunne legge seg lenger bak på banen og satse på kontringer. De har flere ganger vært nær ved å lykkes med disse. Dommer Terje Hauge har vært særdeles forsiktig med kortbruken til hjemmelaget i denne omgangen. De hardtspillende vertene burde strengt tatt ha vært tildelt minst tre gule kort til, og kanskje også ett rødt. Jamie Carragher derimot, ble usedvanlig strengt straffet av nordmannen i en tilsynelatende troskyldig duell.

46. MIN:
Marseille gjør sitt siste bytte i pausen. To eks-Liverpool-spillere bytter. Boudewijn Zenden går ut og Djibril Cissé kommer inn. Dermed legger hjemmelaget om til 4-4-2 de også.

48. MIN:  0-3 KUYT. Harry Kewell fanger opp et dårlig utspill fra keeper, og sender ballen kontant til Dirk Kuyt. Nederlenderen lurer offsidefella til vertene, og setter ballen kompromissløst i nettmaskene alene med keeper. En pangstart også på andre omgang for gjestene.

51. MIN:
Reina kommer litt på mellomdistanse på en situasjonen der han får fistet ballen ut i feltet på et innlegg. Forsvaret får imidlertid ryddet opp.

59. MIN: Harry Kewell finner Fernando Torres med en vakker pasning som lurer offsidefella til hjemmelaget. Spanjolen kommer imidlertid for skrått på mål, og vertene får til slutt klarert.

64. MIN:  Djibril Cissé er veldig nær ved å redusere når han header et innlegg fra Valbuena, etter et kjapt tatt frispark, centimetre utenfor høyre stolperot.

66. MIN: Hjemmepublikum kaster gjenstander mot Jose Reina når han skal ta et utspark.

67. MIN:  Liverpool gjør sitt første bytte for kvelden. Fabio Aurelio kommer inn for Harry Kewell.

76. MIN: Kuyt finner Benayoun på løp på en kontring, men israeleren stopper opp og den brukbare muligheten renner ut i sanden.

77. MIN:  Benitez gjør hva som må betegnes som et taktisk bytte med tanke på den kommende kampen mot Manchester United. Fernando Torres går ut og Ryan Babel kommer inn.

81. MIN:  Båda Sami Hyypiä og Javier Mascherano ofrer seg for å blokkere et Marseille-skudd etter et brukbart angrep av vertene. Finnen sklir inn i argentineren og treffer ham på leggen. Mascherano blir liggende og vri seg med tilsynelatende store smerter, og blir etterhvert båret av banen på båre. Ikke lenge er han heldigvis tilbake på banen.

86. MIN:  Det virker som Mascherano er ok, for når Liverpool gjør sitt siste bytte tar de ut Dirk Kuyt og setter inn Lucas Leiva.

89. MIN:  Fabio Aurelio blir tildelt kampens tredje gule kort etter å ha kommet alt for sent inn i en takling. "You'll Never Walk Alone" runger over Stade Velodrome.

90. MIN: Tre minutter er lagt til.

91. MIN:  0-4 BABEL. Innbytter Fabio Aurelio med en perfekt pasning til innbytter Ryan Babel på løp i masse bakrom. Marseille-stopperen forsøker å holde nederlenderen, men klarer det ikke. Keeper kommer ut til 16-meterstreken og Babel bare flikker ballen til side for målvakten og triller deretter ballen i det tomme buret.

93. MIN:
Liverpool med et nytt godt angrep på overtid. Benayoun legger til Gerrard. Kapteinen avslutter over fra omlag 20 meter.

Slutt

Liverpool utklasset Marseille og vant fortjent 4-0 på Stade Velodrome. Dermed er de videre fra gruppespillet i Champions League som toere i gruppe A. Porto vant mot Besiktas, og ble gruppevinnere. Trekningen av neste runde finner sted fredag 21.desember. Den på forhånd opphausede kampen i syd-Frankrike ble aldri spennende. Etter to tidlige scoringer punkterer Dirk Kuyt kampen med en tidlig scoring i andre omgang. Etter det ble det nærmest en transportetappe for Liverpool, som pynter på resultatet ved Babel på overtid. Det er verdt å merke seg at Liverpool har gjort hele 18 mål på seks kamper i årets gruppespill, og er dermed mestscorende i turneringen. Bare seks ganger tidligere har et lag som bare har stått bokført med ett poeng etter tre kamper gått videre fra gruppespillet.

SPILLERVURDERING

Pepe Reina 7 - Spanjolen behøvde aldri å ta fram sitt aller beste, men var offensiv og god da han presset spissen til Marseille ut mot siden på franskmennenes største sjanse før pause. Gode utspill.

Alvaro Arbeloa 7  - Gjorde en grei jobb på høyrebacken uten verken store fakter eller nevneverdige feil.

Jamie Carragher 7 - Carra bandt sammen et forsvar som i dag opptrådte helproft og aldri slapp Marseille til foran et entusiastisk hjemmepublikum.

Sami Hyypiä 7 - Marseille spilte lite i luftrommet, men det som kom tok Sami seg av. Virker i overraskende god form etter mange kamper i det siste.

John Arne Riise 7 - Fikk litt å gjøre mot den kvikke Valbuena, men var konsentrert og greide seg bra på en dag hvor han aldri behøvde å engasjere seg særlig framover.

Yossi Benayoun 7 - En helhjertet kamp av den lille israeler, som glimter til med noen lekre vendinger og stikkpasninger. Ble ikke like involvert som flere av de andre offensive spillerne.

Javier Mascherano 8 - Den tøffe argentineren var kompromissløs i sin ballvinnerrolle, og var topp fokusert hele kampen igjennom.

Steven Gerrard 8 - En fantastisk start av kampen fra kapteinen, da han synes å ville ta opp kampen mot Marseille på egenhånd. Stod i bresjen før pause, men slakket litt av på gassen etter hvert.

Harry Kewell 8 - Pakk denne mannen inn i bomull og gjør det man kan for at han kan holde seg skadefri ut resten av sesongen. Kewell er klubbens beste venstrekant, og selv om han ikke orker å ha på turboen hele tiden glimter han stadig til og hadde to målgivende.

Dirk Kuyt 8 - En enorm arbeidsøkt fra den lojale Nederlender, som løp ustanselig hele tiden han var med og bidra til å rive opp forsvaret til Marseille. Feiret årsbeste både for seg selv og laget ved pent å gjøre 3-0.

Fernando Torres 9 - Kraft, teknikk og eksplosiv fart, hadde han i tillegg temperamentet til å holde ut mot hardtspillende franskmenn som gjorde det de kunne for å sparke ham i stykker. Bare et par slurvete avslutninger hindret 10?eren. For en spiller!

Fabio Aurelio - Kom inn på venstrekanten for Kewell, og det var godt å se ham tilbake. Viste ikke så mye bortsett fra et fint fremspill til det siste målet.

Ryan Babel - 20-åringen hadde et eksplosivt innhopp, fortjent kronet med en scoring på overtid.

Lucas Leiva - Fikk noen få minutter, uten å bli særlig involvert.