Newcastle - Liverpool

Søn 28.12.08 kl 13.00 (Premier League) - C+Sport1/Sky / Tilskuere: 52.114 / Dommer: Mark Halsey / St James' Park / Skrevet av: Torbjørn Flatin
Spillervurdering: Arild Skjæveland

De helrøde går inn i 2009 på toppen av Premier League etter å ha smadret Newcastle i nordøst. Gerrard (2), Hyypiä, Babel og Alonso (str) scoret.

Mascherano

Vi følger oppgjøret her på Liverpool.no, med rapporter og spillervurdering. Ønsker du å få tilsendt lagoppstilling og scoringvarsel på SMS, send LFC LIVE START til 2180.

Rafa, som er tilstede i Newcastle, har valgt å ha la Albert Riera og Robbie Keane hvile på benken, mens Javier Mascherano som ventet er tilbake etter sykdom. Lucas og ikke minst Ryan Babel får en sjelden sjanse fra start, noe som betyr at Xabi Alonso også er innbytter.

Hos Newcastle har Enrique kommet igjennom en test på morgenen, mens Damien Duff er ventet å ligge bak Michael Owen på topp.

Kaldt og solfylt på St. James når ligarunde nr.20 skal åpnes.

Sammy Lee står klar i tunnellen, mens Rafa har inntatt en plass på direktørtribunen.

4.min: Liverpool har det første som ligner et angrep, da Benayoun dribler seg framover og Babel får ballen ute til venstre, men innlegget fra nederlenderen finner ingen røde inne i feltet.

7.min: Steven Gerrard har det første skuddet på mål, etter en forsering fra Daniel Agger, men forsøket havner på rad 20.

8.min: Midtstopper Collocini prøver et skudd for gjestene, fra 20 meter, men et par meter over tverrliggeren.

10.min: Endelig noe som ligner på en skikkelig sjanse i en forsiktig start, da Liverpool er dypt inne i straffefeltet og Gerrard nesten får ladet fra god posisjon. Det hele ender med at Kuyt må skyte fra nesten død vinkel og Given redder.

11.min: Kjempesjanse da Steven Gerrard får gå helt alene inne i feltet, men da han skal prøve å legge ballen forbi Given blir skuddet for løst.

14.min: Babel får lagt inn fra venstre, Kuyt stopper ballen da han skulle ha latt den gå til en umarkert Stevie G på straffemerket, og da kapteinen likevel får ballen kan Given gjøre en god redning på et hardt skudd.

17.min: Insua blir felt av Jonas ute på venstresiden til Liverpool. Gerrard slår innlegget rett på hodet til Hyypiä, men Sami sender ballen en liten meter utenfor stolpen. Nok en stor sjanse.

19.min: Helt utrolig at Liverpool ikke scorer da Insua slår hardt og lavt inn fra venstre og ballen ligger innbydene nesten på målstreken til Newcastle. Lucas er nærmest av de røde til å få pirket ballen over streken men igjen redder Given.

20.min:  God heading fra Lucas på en corner, men glimrende redning fra Given. På den påfølgende corneren reddes det på streken da Sami Hyypiä header.

Forsvarer til Newcastle sliter kolossalt og det er farlig hver gang Liverpool angriper.

Det står 10-1 til Liverpool i forsøk på mål.

27.min: Etter en rolig periode slås det en lang ball opp på Kuyt, som legger tilbake til Gerrard. Steven prøver et ambisiøst forsøk direkte på volley, men langt utenfor.

31.min:  0-1 GERRARD - Benayoun sniker seg bak den uoppmerksomme backen Enrique på et fremspill fra Mascherano, slår 45 grader tilbake til Steven Gerrard som kontant sender ballen i mål via stolpen fra snaut ti meter.

36.min:  0-2 HYYPIÄ - Sami knuser Coloccini i lufta da Gerrard slår inn en corner, og headingen går høyt inn i nettmaskene bak Shay Given.

42.min:  Ny corner og nye problemer for Newcastle. Igjen er det det lyse hodet til Sami Hyypiä som kommer på ballen, men denne gang redder hjemmelaget på streken.

44.min:  Insua taper sin første duell da Duff kommer forbi han på kanten, innlegget sender Liverpool ut til en corner som ender med at Taylor header en liten meter utenfor.

Et minutt er lagt til.

45+1.min:  1-2 EDGAR - Newcastle får en ny corner, unge Edgar sniker seg foran Carragher og en lagkamerat og header rett i mål.

Det står 2-1 til Liverpool ved pause, det kunne ha vært 6-1. Mot et Newcastle som virket flatt og ikke interessert i å presse, koste Steven Gerrard seg med masse plass og bevegelig og sjanseskapende fotball. Spesielt på høyresiden til Newcastle med offensive Jonas og ferske Edgar virket det å være et hav av muligheter, selv om det bare har vært en delvis suksess med Ryan Babel på den siden. Hver gang de røde fikk ballen inn i straffefeltet var det imidlertid farlig, mot et forsvar som har virket like solide som porselen. Da med unntak av keeper Shay Given, som har vært utmerket. Når Liverpool fikk hull på byllen var det på deres høyreside, da Benayoun først spilte fram Gerrard til en flott avslutning før han skaffet corneren som Hyypiä headet inn. Det hele burde vært kjørt, men utrolig nok greide Edgar å heade inn en redusering på overtid som vil gi hjemmelaget håp foran 2.omgang.

46.min:
 Ameobi inn for Enrique hos Newcastle.

47.min: Innbytter Ameobi nesten umiddelbart involvert da han slår hardt inn fra høyre, men Liverpool får til slutt klarert.

49.min:  1-3 BABEL - Corner er mål for Liverpool! Gerrard slår igjen inn, Hyypiä forstyrrer ved første stolpe, Lucas bryster videre, og fire sorthvite forsvarere på streken får ikke avklart og Ryan Babel sier ja takk fra kort hold.

57.min:  Geremi inn for Butt hos Newcastle.

57.min: Pepe Reina har for en gangs skyld såpe på hanskene da Newcastle slår et hardt frispark fra kanten av 16-meteren, tvilsomt idømt da Agger kjempet mot Ameobi. Men Liverpool får ordnet opp.

59.min:  Gult for Javier Mascherano da han sender Michael Owen i bakken med en "takling".

60.min: Geremi sender frisparket via krysset og over(!)

60.min:  Alonso inn for Benayoun.

Lucas har gått ut til høyre, mens Xabi spiller foran Mascherano.

66.min:  1-4 GERRARD - Lucas finner Gerrard på løp inn fra høyre med en perfekt veiet pasning, og kapteinen avslutter overlegent ved å vippe ballen over Given og i mål.

70min:  Gerrard byttes ut til stående applaus fra den røde svingen. David N'Gog kommer inn.

73.min: Geremi slår et frispark fra midt på banen, ballen har retning mot krysset og Reina får ikke ordentlig tak i kula som ender i føttene på Owen nede ved dødlinja. Michael får imidlertid ikke vridd ballen inn.

75.min:  Gult til Steven Taylor for å ha kommet som et ekspresstog inn i Reina når keeperen har ballen under kontroll.

76.min:  1-5 ALONSO str - David N'Gog gjør en fin vending på kanten av straffefeltet og blir sendt i bakken av Edgar. Klar straffe, som Xabi Alonso setter sikkert inn til venstre for Given.

78.min: Nydelig spill av Liverpool da Alonso spiller Lucas igjennom, men brasilianeren blir feilaktig avblåst for offside når han sammen med N'Gog er helt alene med keeper.

80min:  Etterlengtet comeback for Martin Skrtel da han kommer inn for Dirk Kuyt. Lua Lua kommer inn for Owen hos Newcastle.

85.min: Etter en corner vinner Taylor en hodeduell ved bakre stolpe, men Reina får tak i ballen ved andre forsøk.

89.min: Lucas er igjen svært nære ved å score på en heading, men Given redder nok en gang.

89min:   Given får gult for protester mot at Liverpool får corner i etterkant av redning.

Fernando Torres ventes å komme tilbake på nyåret, backene Fabio Aurelio og Alvaro Arbeloa likeså, Martin Skrtel fikk sine første minutter på flere måneder, Robbie Keane og Albert Riera forble på benken i 90 minutter, mens Xabi Alonso bare spilte en halvtime. Newcastle var svake, men likevel: Liverpool kunne ikke ha gitt noe bedre signal på at de har intensjoner om å kjempe hardere om ligatittelen enn på mange år. De meiet hjemmelaget i senk foran over 50.000 tilskuere og skapte sjanser i en slik grad at Shay Given var den suverent beste spilleren hos Newcastle. Mascherano, Lucas og ikke minst Steven Gerrard styrte totalt sentralt på midtbanen, og i tillegg var det alltid farlig på dødballer. Etter pause ble gjestene også effektive mot et Newcastle som følte at de måtte prøve noe mer framover. Imponerende! Let 2009 roll on!

Spillervurdering:
Pepe Reina 5 - Gjør sin svakeste kamp for sesongen. Er usikker i feltet, glipper ballen opptil flere ganger uten at det straffer seg, og virker også usikker med bena. En dårlig dag på jobben for den ellers så trygge målvakten.

Jamie Carragher 6 - Har stort sett kontroll på det han må ta, men det er tydelig at scouseren nå er stopper og ikke back. Virker litt ukomfortabel i posisjonen, og er heller ikke en back som bidrar noe særlig fremover i dag.

Sami Hyypia 8 - Scoret ett mål, og kunne fort hatt flere. Finnen er i form, og har god kontroll på det lille Newcastle forsøker å stelle i stand bakover på banen. Er et glimrende angrepsvåpen på dødballer, og gjør nok en god kamp.

Daniel Agger 7 - Godkjent innsats av dansken. Er solid, og håndterer greitt det lille Newcastle byr på fremover. En sikker pasningsspiller, og er flink på å bidra offensivt.

Emiliano Insua 8 - Den tidligere Boca Juniors-spilleren fortsetter å imponere på venstrebacken. Blir lurt av Damien Duff ved en anledning, men har ellers meget god kontroll bakover. Er også frisk fremover på banen, og fortjener å spille fast slik han gjør nå.

Yossi Benayoun 7 - Spiller en god førsteomgang, hvor han er mye involvert. Fine kombinasjoner, og på dager som denne når det klaffer er israeleren en meget effektiv og elegant spiller. Går nok litt tom og blir mer usynlig i andreomgang.

Javier Mascherano 8 - Spesielt i førsteomgangen var argentineren glimrende. Hadde full kontroll, pasningene satt, og hadde mange viktige ballvinninger. En bra kamp av Liverpools nummer 20.

Lucas Leiva 9 - Det var nok mange som var lettere irritert når de så Lucas sitt navn på lagoppstillingen, og ikke Xabi Alonso sitt - men brassen skuffet ikke. Spiller sin desidert beste kamp i Liverpool-trøya i dag, og imponerte stort. Kunne fort ha scoret tre mål selv, men nøyer seg med to målgivende, mange flotte pasninger og ballvinninger. Gir sjelden bort ballen, og koste seg på St. James Park hvor han fikk mye rom og tid.

Ryan Babel 6 - Er den av utespillerne som lykkes sjeldnest i dag. Touchen sitter ikke, og han mislykkes stort sett hver gang han forsøker å utfordre - selv om han møter en svak back. Virker å være uten selvtillit, men scorer 3-1 målet og viste tydelig med feiringen hvilken lettelse det var. Må likevel opp noen hakk dersom han skal være noe førstevalg på venstrekanten.

Steven Gerrard 9 - Stevie G terroriserer Newcastle-forsvaret i dag. I pasningsspillet lykkes han med omtrent alt han forsøker seg på, og viser frem en del lekre detaljer. Scorer to mål, og kunne og burde muligens hatt fire eller fem. På grunn av hans gode dødballer i dag ser det skummelt ut med hver eneste anledning. Får bestemannsprisen i sterk konkurranse med Lucas Leiva.

Dirk Kuyt 7 - Klarte seg godt som enslig spiss i dag. Var et godt oppspillspunkt, jobbet og løp mye som vanlig, og i tillegg satt touchen godt. Er dyktig i kombinasjonsspillet, og gjør alt i alt en god kamp selv om han ikke scorer. Syveren er sterk.

Xabi Alonso 7 - Kommer inn og spiller en halvtime. Det er tydelig at spanjolen er i storform, og han tar kontroll på midtbanen med en gang. Satte også straffesparket sikkert bak Shay Given, og scoret dermed 5-1 målet.

David N'Gog - Kommer inn for Steven Gerrard og spiller tyve minutter. På den tiden ordner han straffe, og blir også snytt for en scoring på en feilaktiv offsideavgjørelse i mot. Kunne fort ha scoret et mål mot slutten, men headingen gikk tilside for mål. Friskt og overraskende innhopp.

Martin Skrtel - Gjør comeback og spiller ti minutter for Dirk Kuyt. Blir ikke utfordret, og spiller for lite til å bli vurdert.