Everton - Liverpool

Søn 29.11.09 kl 14.30 (Premier League) - C+Sport1&Extra/Sky / Tilskuere: 39,652 / Dommer: Alan Wiley / Goodison Park / Skrevet av: Arild Skjæveland
Spillervurdering: Einar Kvande

Liverpool tok en skikkelig sliteseier på Goodison Park i dag. For en gangs skyld hadde man marginene på sin side, og seieren mot naboen er et faktum.

EvertonLiverpool
Mål
0-2 (0-1 til pause)
Yobo, selvmål (12)
Kuyt (80)
Lagoppstilling
Howard
Hibbert
Yobo
(Neill 86)
Distin
Baines
Pienaar
Heitinga
Fellaini
Cahill
(Yakubu 81)
Bilyaletdinov
Jo
(Saha 66)
Reina
Johnson
Carragher
Agger
Insua
Lucas
Mascherano
Kuyt
Gerrard
Aurelio
(Riera 78)
N'Gog
(Benayoun 75)
Innbyttere
Nash
Gosling
Coleman
Baxter
Cavalieri
Aquilani
Kyrgiakos
El Zhar
Skrtel
Gule kort
Heitinga (84)

Lokaloppgjørene på Goodison Park er tradisjonelt intense og knalltøffe bataljer. Begge klubber har slitt med store skadeproblemer i høst.

Dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsel sendt direkte til din mobil - Prøv denne linken.

Liverpool stiller med eksakt samme startellever som mot Debrecen på tirsdag. Det betyr at Fernando Torres ikke ble skadefri i tide til å spille Merseyside-derbyet. David N'Gog spiller på topp, og debuterer i derbysammeheng, mens Fabio Aurelio fortsetter på venstrekanten på midtbanen. Emiliano Insua og Glen Johnson spiller også Merseyside-derby for aller første gang. 

Hos vertene er det Jo som leder angrepsrekka. Saha har slitt med en skade, og sitter på benken sammen med Yakubu. Bilyaletdinov og Fellaini er tilbake etter suspensjon, og en skadefri Pienaar er tilbake på midtbanen. Jack Rodwell er uaktuell etter at han pådro seg en lyskestrekk mot Hull i midtuka, mens Tony Hibbert er tilbake på høyrebacken og henviser Lucas Neill til benken.

Rafa fortalte før kampen at han ikke vet helt når Fernando blir klar for å trene sammen med laget. Spilleren var nær, men har fremdeles smerter, så han ble spart.


1. omgang:
1. min: Jo og Pienaar sparker i gang kampen på Goodison.

3. min: Tim Cahill er heldig som slipper unna kort når han brøyter ned Mascherano etter at ballen for lengst er spilt.  Det har vært høyt tempo de første minuttene av kampen.

4. min: En nestensjanse for NGog, som får ballen inne i feltet. Avslutningen havner enkelt i klypene på Howard.

9. min: Ingen av lagene har spilt seg frem til noen sjanser i starten av denne kampen. Tempoet og intensiviteten er høy, og ingen av lagene får til noe skikkelig pasningsspill.

12. min: 0-1 Selvmål - Yobo! Javier Mascherano snapper opp ballen og forsøker seg på et skudd fra langt hold. Ballen går via Joseph Yobo, setter Howard helt ut av spill, og sniker seg inn i lengste hjørnet! Argentineren vil nok gjerne ha målet, men ettersom skuddet hadde retning utenfor blir det nok oppført som et selvmål.

16. min: Gerrard får med seg ballen på høyresiden, og fyrer i vei et skudd under hardt press fra Yobo og Distin. Rett på Howard.

 17. min: Eventyrlig målsjanse for Bilyaletdinov! Ballen blir stusset bak til russeren som er umarkert og alene på fem-meteren. På utrolig vis setter russeren ballen utenfor!

23. min: Ny sjanse for Everton. Klabb og babb inne i feltet før Bilyaletdinov prøver seg på en spektakulær avslutning. Reina ligger nede og får stoppet ballen før Johnson får klarert foran Jo. Det er Everton som presser på nå.

24. min: Aurelio kommer seg til et par brukbare innlegg fra venstrekanten, men NGog kommer seg ikke til avslutning.

25. min: Pienaar kommer til skudd fra 18 meter. Over og til side for målet til Reina. De røde sliter med hodestyrken til Jo, Cahill og Fellaini.

 28. min: Stor mulighet for Jo. Langt oppspill fra Hibbert, Fellaini knuser Johnson i lufta og får stusset videre til Jo. Avslutningen hans fra seks meter er svak, og Reina får reddet. De røde lever farlig nå.

30. min: Enda en nestensjanse til Everton etter corner. De røde klarer ikke holde på ballen mot et heltent Everton-lag for øyeblikket.

33. min: Jo sender Goodison til himmels når han tror han har utlignet, men linjemannen har vinket for offside.

35. min: Dirk Kuyt vender opp og forsøker seg på et overraskende skudd fra langt hold. Skuddet er hardt, men stiger over målet til Howard.

36. min: Yobo er heldig som slipper unna gult kort for en felling på NGog. Mascherano er sint på dommeren, og må passe seg for å ikke pådra seg gult kort selv.

41. min: Svær sjanse for Liverpool! Glen Johnson slår inn, og Emiliano Insua (!) kommer stormende inn og får hodet på ballen. Bare en vanvittig reaksjonsredning hindrer Liverpool 2-0.

43. min: Både Fabio Aurelio og Tim Cahill ligger nede etter en duell. Begge kommer seg på bena igjen.

43. min: Everton får sitt andre mål annulert, for soleklar offside. Baines slår en corner som Yobo får headet videre. Jo står alene foran Reina og ekspederer ballen videre inn. Denne avgjørelsen var soleklar, men de røde lever farlig...

45. min: Alan Wiley har lagt til ett minutt av denne førsteomgangen.

45+1. min: Aurelio slår et dypt innlegg mot Dirk Kuyt. Han rekker nesten frem i duellen med Baines.

Pauserapport:
Det har vært en veldig intens førsteomgang på Goodison. Everton har hatt ballen mest, og de fleste sjansene, men det er Liverpool som leder kampen. Javier Mascherano snappet opp ballen og forsøkte seg med et vådeskudd fra langt hold. Ballen gikk innom Yobo, og det er målet som skiller lagene. Liverpool sliter fælt med hodestyrken til Everton, og får heller ikke til noe skikkelig spill på Goodison i dag. Man klarer ikke holde på ballen, og det ender litt for ofte med umulige fremspill mot David NGog - som er veldig alene mot store Joseph Yobo og Sylvain Distin. Fortsetter de røde som dette kommer nok Everton før eller siden til å utligne, men vi får håpe de røde hever seg noe i andreomgangen og at det holder helt inn.

2. omgang:
45. min: NGog og Gerrard sparker i gang andreomgang. Ingen endringer på noen av lagene i pausen.

50. min: Det har vært tydelig så langt denne kampen at kaptein Steven Gerrard er et stykke unna toppformen.

55. min: Liverpool må forsvare seg nå. De blå presser, og de røde klarerer langt gang på gang. Det er veldig tydelig at man mangler noen som tør å holde på ballen utpå der for øyeblikket.

57. min: Yossi Benayoun gjør seg klar for å komme inn.

58. min: Steven Pieenar skyter hardt fra 18 meter. Reina får blokkert, men ballen spretter under han og det kunne med litt uflaks ha havnet på feil sted.

59. min: Lucas Leiva fikk en stygg albue fra Fellaini, og blør fra kinnet. Stygt fra belgieren.

62. min: Everton har vunnet skremmende mange hjørnespark og innkast høyt oppe på Liverpools balehalvdel.

63. min: David Moyes skal sette inn sin toppscorer Louis Saha.

 66. min: Jo går ut, og inn kommer Louis Saha.

67. min: NGog med en god mulighet! Kuyt tar ballen med seg inn i feltet og får lagt ut til NGog. Franskmannen får avsluttet, men Yobo får klarert.

68. min: Repriser fra en tidligere hendelse viser at de røde muligens blir snytt for straffespark når Distin meier ned Lucas Leiva inne i feltet.

69. min: Louis Saha forsøker seg med et knallhardt skudd fra spiss vinkel. Til side for mål.

 71. min: Pepe Reina med en utrolig dobbeltredning! Et frispark blir slått høyt opp, og en umarkert Cahill får headet  ballen videre. Pepe Reina kaster seg ned og får gjort en utrolig redning, og rekker også å komme seg opp for enda en kanonredning på forsøket fra Fellaini!

 75. min: Rafa gjør sitt første bytte. David NGog går ut, og inn kommer Yossi Benayoun. Da legger israeleren seg på høyrekanten og Kuyt går opp som midtspiss. Vi får håpe dette trekket gjør at de røde klarer å holde mer på ballen.

76. min: Benayoun blir involvert umiddelbart. Går på et fint raid inn i Evertons boks, og får nesten slått inn til Kuyt i god posisjon i feltet.

 78. min: Fabio Aurelio har også spilt ferdig for dagen. Inn kommer Albert Riera. Da har Liverpool to flankespillere som begge er glad i å ha ballen i føttene.

 80. min: 0-2 KUYT! Yobo sleiver, Gerrard plukker opp ballen og får lagt igjen til Riera. Spanjolen banker ballen mot mål, Howard må gi retur - og Dirk Kuyt får ballen i mål!

 81. min: Moyes svarer umiddelbart med å sette innpå enda en spiss. Ut går Tim Cahill, og inn kommer Yakubu.

 84. min: Hele 84 minutter skulle det ta, før Wiley hentet opp kortet for første gang. Heitinga får det for en frustrasjonsettersleng på Lucas Leiva.

 86. min: Joseph Yobo har ikke hatt noen god dag, og går rett i garderoben når han blir byttet ut. Inn kommer en mann som ikke er særlig populær på den røde delen av Merseyside - Lucas Neill.

87. min: Glen Johnson går på eit raid som etterhvert har blitt hans varemerke. Kommer seg helt ned til dødlinja inne i boksen, men innlegget hans blir blokkert.

88. min: Liverpool kontrer, og ruller opp. Albert Riera får skutt fra 15 meter, men Howard er nede og får blokkert markkryperen med venstrefoten.

90. min: Saha kommer seg til skudd, langt over og med helt feil retning.

90. min: Wiley har lagt til tre minutter.

Sluttrapport:
Everton hadde ballen mest, hadde flest sjanser, men det er Liverpool som har vunnet det 212. Merseyside-oppgjøret. Mascherano vil nok gjerne ha målet, men får det neppe kreditert ettersom hans skudd hadde retning utenfor. Det var virkelig en sliteseier, og man slet mye med luftstyrken til de blå. Med en Gerrard ute av slag og uten Fernando Torres fikk man litt et kampbilde som forventet, Carragher innrømte etter kampen at de røde ikke spilte noen god kamp, og at det ble mye kriging, og det var slik det var. De første 80 minuttene klarte man aldri å holde på ballen og få til noe pasningsspill. Pepe Reina gjorde redninger i verdensklasse, og skal ha mye av æren for at man tok tre poeng i dag. Lite er deiligere enn å vinne kamper som denne, men det er virkelig vondt å se på.

SPILLERVURDERING

Jose Reina 7 - Gjør en matchvinnende dobbeltredning fra Cahill og Fellaini etter 71 minutter som det oser verdensklasse av. Litt uryddig i feltarbeidet til tider, og er også nær ved å slippe et hardt skudd fra Pienaar mellom beina. Det snyter han for bestemannsprisen i dag.

Glen Johnson 6  - Bedre offensivt enn defensivt. Får en del problemer på sin side i første omgang, når Everton ofte dobler opp på sin venstreside. Klarer seg bedre defensivt de siste 45 minuttene, men klareringene går litt i hytt og gevær. Legger et godt innlegg i forkant Emiliano Insuas heading som nær hadde gitt 2-0 før pause.

Jamie Carragher 6 -
Sliter med høyreiste Everton-spillere på dødballer i første omgang, men spiller seg stort opp etter pause, hvor han rydder unna i kjent stil.

Daniel Agger 6 - Sliter i likhet med Carragher i luftduellene før pause, men akkurat som makkeren klarer han seg bedre de siste 45 minuttene. Prøver også å føre ball fremover på banen når anledningen byr seg, men det er sjelden i dag.

Emiliano Insua 7 - Argentineren var svært nær ved å gi Liverpool ledelsen 2-0 på en knallhard heading fra kloss hold fire minutter før pause. Frisk offensiv og god defensivt i dag.

Javier Mascherano 7  - Gjør kjempejobb i første omgang, hvor han med oppofrende innsats bidrar sterkt til at Liverpool holder Everton fra livet. Går også foran som et godt eksempel etter pause. Sender i vei skuddet som gir Liverpool ledelsen etter 12 minutter, men den scoringen vil nok gå inn i historiebøkene som et selvmål av Yobo. Har funnet formen, selv om et par ballmist på midtbanen trekker helhetsinntrykket litt ned. Argentineren gjør likevel nok til at vi kårer han til Liverpools beste.

Lucas Leiva 6 - Jobber iherdig, og gjør få feil i dag. Av og til blir han liggende litt for dypt, men absolutt godkjent av brasilianeren.

Dirk Kuyt 6 - Setter inn det viktige andremålet ti minutter før full tid, etter at han ble flyttet opp på topp da Benayoun ble satt inn et kvarter før slutt. Jobber som vanlig iherdig, men blir til tider litt for upresis i sin høyrekantrolle i dag. Har et brukbart skuddforsøk og en intelligent 45 grader til N'Gog som vi noterte på plussiden.

Steven Gerrard 4 - Det er nesten som man lurer på om kapteinen er 100% skadefri. Leverer en usedvanlig slett prestasjon, der han virker anonym og uinteressert i store deler av matchen. Slår en rekke håpløse pasninger, og virker til tider som Bambi på glattisen. Var dog positivt involvert i forkant av Liverpools siste scoring.

Fabio Aurelio 4 - Blir alt for anonym og lite involvert i denne matchen, og virker å ha et stykke igjen til matchformen. Upresise avleveringer.

David N'Gog 5 - Får svært vanskelige arbeidsforhold, da han får null støtte av Gerrard. Får en tidlig mulighet, samt at han har en avslutning fra kloss hold på Kuyts 45 grader som blokkeres av Yobo.

Yossi Benayoun - kom inn for N'Gog et kvarter før slutt, og gjorde et godt innhopp der han med friske bein danser seg inn i feltet så å si med en gang. Bidro til at Everton ikke klarte å trykke på like hardt mot slutten.

Albert Riera - erstatter Fabio Aurelio etter 78 minutter, og utmerker seg meget positivt. Har skuddet som Howard må gi retur på i forkant av 2-0, og Everton-keeperen må også gi corner på et annet godt skudd fra spanjolen.