Coleman(78)
Jelavic(59)
Distin(36)

Skrevet av Marius Rabben

Det ble en festaften for de røde på Wembley. Riktignok var det en begredelig førsteomgang av Liverpool, og Everton kunne gå til pause med 1-0.

Omgang nummer to begynte positivt for Anfield-klubben, og Stewart Downing var frampå med flere farlige innlegg etter å ha blitt flyttet over på høyrekanten. Et drøyt kvarter ut i omgangen, var det Sylvain Distin sin tur til å servere en gavepakke. Luis Suárez snappet opp et totalt mislykket tilbakespill av franskmannen, og alene med Howard gjorde ikke Suárez noen feil. Spillet bølget siden mer frem og tilbake, men Liverpool skapte de fleste sjansene mot slutten av kampen. Helt på tampen ble Andy Carroll matchvinner for andre kamp på rad. Craig Bellamy slo et glitrende frispark fra venstresiden, og Carroll kunne stusse inn seiersmålet.

Dermed er de røde klar for sin tredje tur til Wembley denne sesongen, i FA-cupfinalen som spilles lørdag 5. mai.

90:Slutt. Liverpool er i sin fjortende FA-cupfinale!

90:Luis Suárez blir kåret til Man of the Match av Wembley-speakeren.

90:Liverpool holder ballen høyt på Evertons halvdel, og drøyer tiden ved cornerflagget.

90:Luis Suarez får ballen av sin kaptein, vender bort noen i boksen og avslutter med venstre. Tim Howard holder ballen.

90:Fire minutter legges til.

89:Luis Suárez kommer seg fri inne i boksen, skrått til høyre. Han legger på langs, og Maxi Rodriguez forsøker seg fra fem meter, men banker ballen i stolpen. Kjempemulighet til å punktere kampen.

88:Leighton Baines bytter med Victor Anichebe.

87:LIVERPOOL - EVERTON 2-1: Det påfølgende frisparket slår Craig Bellamy helt perfekt, og Andy Carroll er høyest i boksen. Han header ballen bakover, og kula havner i nettet.

86:Seámus Coleman feller Gerrard på venstrekanten, noe som ser ut som et soleklart gult kort. Det ville blitt hans andre, men Webb lar han spille videre. Frispark til Liverpool.

84:Stewart Downing bytter med Craig Bellamy.

83:Maxi legger ned til Andy Carroll i boksen. Han bommer med avslutningen, og det blir en lompe som går utenfor.

80:Luis Suárez viser høy klasse og drar av et par mann midt på banen. Han legger igjen til Gerrard som finner Carroll. Angriperen avslutter etter hvert svakt fra over 20 meter.

78:Innbytter Seámus Coleman får gult kort på grunn av viljehands.

78:Andy Carroll skyter like utenfor fra seksten meter.

77:Leon Osman skyter fra 25 meter, men Brad Jones har ingen nevneverdige problemer med å plukke ballen.

76:Everton kommer til innlegg fra høyrekanten, og Jelavic er i duell i boksen. Dommer peker på hjørneflagget.

75:Jordan Henderson bytter med Maxi Rodriguez.

73:Jordan Henderson får gult kort.

71:Evertons Heitinga ligger nede etter en duell med Andy Carroll. Etter litt tilsyn og drikke, ser det ut til at nederlenderen kan fortsette.

68:Magaye Gueye bytter med Seámus Coleman.

67:Everton har flyttet opp flere midtbanespillere, og iverksatt et press. De klarer imidlertid ikke å skape noen store sjanser.

64:Liverpool har fått et løft av scoringen, og presser på videre.

62:LIVERPOOL - EVERTON 1-1: Sylvain Distin forsøker å slå ballen tilbake til keeper fra 40 meter, men pasningen blir alt for løs. Luis Suarez snapper opp kula og kommer alene med Tim Howard. Suárez bruker utsiden av foten til å elegant sette ballen i mål.

61:Stewart Downing angriper på høyrekanten og legger inn. Luis Suárez sparker hull i lufta, og Jordan Henderson blir for sen på andreballen. Dommeren blåser etter hvert frispark for Liverpool.

59:Nikica Jelavic får gult kort.

59:Martin Skrtel får gult kort.

57:Andy Carroll vinner duell på duell, men medspillerne følger sjeldent opp på stussene.

55:Nikica Jelavic prøver på egenhånd, og skyter etter hvert fra 25 meter. Skuddet går langt over.

53:Andy Carroll feller Marouane Fellaini, og Everton får frispark. Leighton Baines forsøker å legge inn, men Brad Jones må gi til hjørnespark. På den påfølgende corneren får Liverpool frispark.

51:Liverpool forsøker å kontre etter et Everton-hjørnespark, men de røde bruker for lang tid før de gjør neste trekk. Steven Gerrard burde muligens fått et frispark på rundt 25 meter, men Webb lot spille gå videre.

49:Luis Suárez prøver å kombinere med Jay Spearing, men pasningen fra den lille scouseren blir for hard. Litt mer presis avlevering, så ville Suárez vært alene gjennom.

47:Nytt innlegg fra Stewart Downing, denne gang legger han med høyrefoten. På bakre stolpe står Andy Carroll og header like utenfor. Burde nesten satt den i mål - kjempemulighet!

47:Stewart Downing legger inn fra høyre, og i boksen er Andy Carroll. Tim Howard redder de blå og plukker ballen.

46:Andy Carroll og Luis Suárez sparker i gang andre omgang. Ingen bytter i pausen.

Det er de blå som kan godte seg over en ledelse til pause. Begge lagene åpnet friskt, og duellene kom på rekke og rad. Allikevel var det ikke et flust av store muligheter. Jay Spearing var førstemann til å avslutte, men klasket ballen over fra femten meter. Leighton Baines sendte et frispark like over i det sjette minutt. Martin Skrtel har allerede scoret ett mål på Wembley i år, og var nærme igjen etter et snaut kvarter.

Everton ble imidertid laget som satte ballen først i mål. Daniel Agger og Jamie Carragher ble begge stående og vente på at han andre skulle klarere. Carragher tok etter hvert affære, men klareringen gikk rett i Tim Cahill. Nikica Jelavic fikk ballen, i en ørliten offside-posisjon, og satte ballen forbi Brad Jones i mål.

De blåkledde var best etter scoringen, og klarte å kontrollere resultatet til pause. Ingen spesielt god omgang av Anfield-klubben, som må skape flere målsjanser dersom det skal bli jubel i kveld.

45:Pause.

45:Ett minutt blir lagt til.

44: Jelavic tar frisparket selv, men avslutter utenfor.

43:Martin Skrtel blir for tøff i en duell med Nikica Jelavic, og Everton får frispark på 25 meter.

37:Steven Gerrard prøver seg fra distanse, men skuddet er ufarlig.

36:Sylvain Distin får gult kort etter en duell med Luis Suárez.

33:Spillet har roet seg etter scoringen. Everton beholder ballen mest i laget og styrer kampen kontrollert for øyeblikket.

30:Luis Suárez kommer på høyrekanten, og er veldig nær å finne Steven Gerrard i boksen.

29:Blå fest på Wembley nå. Everton-supporterne står og hopper - stemningen er elektrisk.

24:LIVERPOOL - EVERTON 0-1: Nikica Jelavic. Daniel Agger og Jamie Carragher gjør en kjempebrøler i forsvar, og de blir ikke enige om hvem som skal klarere ballen. Jelavic takker og bukker, da han får ballen på seks meter. Alene med Jones gjør han ingen feil.

21:Everton kommer på høyresiden med Phil Neville, og kapteinen får gå inn i boksen. Han prøver å legge inn. Nikica Jelavic får ballen litt bak seg i lufta, men satser på brassespark. Avslutningen blir for løs, og Brad Jones kunne plukke enkelt.

18:Hjørnesparket blir klarert, og Everton får en kontringsmulighet. I forsøket på gjennomspill, kommer Steven Gerrard først på ballen og redder de røde.

18:Steven Gerrard strør en pasning mot Jordan Henderson, og Leighton Baines må gi til corner.

16:Gode bevegelser i Everton-laget, som etter mye spill, får et hjørnspark. I feltet velger dommer Webb å tildele et frispark til Liverpool.

14:Frisparket blir tatt av Daniel Agger, men avslutningen går rett i muren. Martin Skrtel får etter hvert ballen på tolv meter, men avslutter rett på Tim Howard.

13:Luis Suárez blir felt av Sylvain Distin på kanten av sekstenmeteren, og uruguayaneren får frispark.

9:Intense minutter på Wembley. Spillet bølger smått frem og tilbake, med et lite rødt overtak. Ingen av lagene klarer å tre seg inn i den siste tredjedelen av banen, men duellene kan ingen foreløpig klage på.

6:Leighton Baines tar frisparket, men skyter like over. Ballen stryker nettaket.

5:Daniel Agger feller Nikica Jelavic på drøyt 20 meter, og Howard Webb blåser frispark til de blåkledde.

4:De røde opptrer med Jamie Carragher, Martin Skrtel og Daniel Agger i forsvar. Glen Johnson holder en vingback-rolle på høyrekanten, mens Stewart Downing styrer på motsatt side.

3:Andy Carroll blir spilt gjennom, men kommer litt for skrått. Han vender heller opp og gir ballen til Jay Spearing som avslutter like over.

1:Everton tar avspark.

0:De to lags kapteiner, Steven Gerrard og Phil Neville, markerer Hillsborough med å dele ut blomster, før en applaus fra hele Wembley. Ett minutts stillhet til ære for de 96.

Endelig er dagen her: Liverpool møter Everton på Wembley i semifinalen av FA-cupen. Vinneren av det prestisjetunge Merseyside-derbyet sikrer seg en plass i finalen mot Chelsea eller Tottenham, men Liverpool har stjålet overskriftene av andre årsaker denne uka.

Tredjekeeper Brad Jones må i ilden fordi både førstevalget José Reina og reservemålvakt Alexander Doni er suspendert. Torsdagens avskjedigelse av fotballdirektør Damien Comolli har også tatt mye oppmerksomhet, men Liverpool-manager Kenny Dalglish bedyrer at han og spillerne har maktet å fokusere på kampen.

Everton er i best form og ligger poenget og plassen foran Liverpool på Premier League-tabellen, men Toffees-manager David Moyes har likevel utropt de røde til favoritter foran dagens kamp. Det har også de fleste bookmakere, som holder Liverpool som knepne favoritter. Om drøye to timer har vi svaret på hvem som kan juble for derbyseier og finaleplass i FA-cupen.

Vurdert av Håvard Sæle

Jones 6Sjanseløs på målet. Ellers stort sett solid. Ble satt på få prøver av et tamt Everton-lag.
Johnson 6Solid defensivt. God kontroll på Osman og Baines på siden sin. Overraskende anonym offensivt.
Carragher 4Fæl tabbe før 0-1. Gjorde mange småfeil i 1. omgang, men spilte seg opp etter pause.
Skrtel 7Best i forsvarsrekka. Ga bort et par unødvendige frispark før pause. Bunnsolid i 2. omgang.
Agger 5Må ta sin del av skylden for 0-1-målet. Er ingen venstreback, og var tydelig ukomfortabel.
Gerrard 6Kom ikke til sin rett før pause, men hevet seg i 2. omgang. Sentral da Liverpool overtok kampen.
Spearing 7En av få i rødt som får godkjent for 1. omgang. God ryddejobb på midtbanen i 90 minutter.
Henderson 6Anonym på venstrekanten, men løp mye og dekket store rom. Fikk gult kort og ble byttet ut.
Downing 7Blek før pause, men god i 2. omgang. Ga Baines trøbbel. Kreminnlegg som Carroll misbrukte.
Suarez Liverpools beste8Liverpools bestemann. Plaget Everton i 2. omgang, og tvang frem feilen som han selv omsatte i 1-1.
Carroll 8Jobbet knallhardt og var bra med ballen. Ble den store helten med et flott hodestøt.
Bellamy 0Kom inn seks minutter før slutt og assisterte 2-1-scoringen med et utmerket frispark.
Rodriguez 0Fikk et kvarter som Henderson-erstatter. Kom nærme da han traff stolpen. Ellers anonym.