Everton - Liverpool

3-3)

23.11.2013 /Premier League /Goodison Park / Tilskuere: 39 576 / Dommer: Phil Dowd

Skrevet av Håvard Sæle

Hvor skal man begynne? Liverpool ledet 2-1 etter en førsteomgang på høyoktan, der Luis Suárez' herlige frisparkfulltreffer kanskje var høydepunktet. Evertons Kevin Mirallas skulle også vært utvist for en skrekkelig takling på samme Suárez, men dommer Phil Dowd nøyde seg med å vise det gule kortet.

I andre omgang tok kampen enda mer fyr. Everton skapte flere store sjanser og fikk sin fortjente utligning ved Romelu Lukaku, men før det hadde Joe Allen misbrukt en vanvittig målsjanse for Liverpool. Så gikk Everton opp i 3-2 ved samme Lukaku, før Daniel Sturridge stanget inn utligningsmålet helt på tampen.

Begge lag skapte en rekke store muligheter i andre omgang, og begge lags keepere måtte hente frem en rekke kvalifiserte redninger. Det endte dermed 3-3 i en helt fantastisk fotballkamp, som ingen av lagene fortjente å tape.

90:Det er slutt på Goodison Park. For et spinnvilt Merseyside-derby!

90: Barry får gult kort.

90:James McCarthy får en ellevill mulighet til å avgjøre, men fire Liverpool-forsvarere kaster seg inn og får stoppet avslutningen fra sju-åtte meter. Like etter blåser dommer Phil Dowd i fløyta!

90:Så er det Gerard Deulofeu som er nære ved å bli folkehelt blant de blå! 19-åringen rundlurer Flanagan, setter fart og banker til fra spiss vinkel. Simon Mignolet kaster ut foten og redder til hjørnespark!

90:Liverpool får en scoring annullert! Det er korrekt, for Daniel Sturridge var i offside da skuddet fra Coutinho gikk.

90:Nå er det Liverpool og Luis Suárez som kjører kampen! Uruguayaneren banker til på halvspretten fra skrått hold og tvinger Tim Howard til å gjøre en meget kvalifisert redning.

90:Milde måne, for en mulighet! Luis Suárez hamrer kula inn foran mål, og Victor Moses har løpt seg fri på første stolpe. Han kommer også først på ballen, men fra fire meter klarer han ikke å styre headingen under tverrliggeren. Der er Liverpool centimetere unna å snu kampen igjen!

90:Fire minutter er lagt til i dette kaoset av en fotballkamp.

89:Så er det Liverpool sin tur til å slå tilbake! Steven Gerrard svinger inn et frispark på pannebrasken til Daniel Sturridge, som på utsøkt vis styrer kula i det lengste krysset bak Tim Howard. Vi er like langt igjen!

89: Distin er for tøff mot Moses og får gult kort.

88: Mirallas bytter med Mirallas.

86:Mirallas utfordrer og kommer til skudd fra 20 meter. Rett i fanget på Mignolet.

83: Pienaar bytter med Stones for Everton.

82:Romelu Lukaku knuser all motstand i lufta på hjørnesparket fra Steven Pienaar og stanger inn 3-2 for Everton! Scoringen kommer like etter at innbytter Gerard Deulofeu har misbrukt to kjempesjanser for hjemmelaget.

80:Offensivt av Rodgers: Lucas Leiva bytter med Daniel Sturridge.

79:Luis Suárez fikk det gule kortet for å hindre den forrige Everton-kontringen.

79:Vanvittig mulighet for Suárez! Johnson prikker pannebrasken hans med et perleinnlegg, men uruguayaneren header rett på Everton-keeper Tim Howard fra fire meter!

78:Everton kontrer og kommer fire mot to! Lukaku bommer imidlertid på den avgjørende pasningen, og Liverpool overtar igjen ved Flanagan.

77:Liverpool beleirer 16-meteren til Everton. Først er det Suárez som utfordrer vertenes stopperpar etter en fin pasning fra Flanagan, men Jagielka og Distin vinner duellen. Suárez vinner kula tilbake, og Gerrard, Henderson og Moses prøver å sy seg gjennom Everton-forsvaret. Heller ikke det lykkes, men Johnson plukker opp ballen. Han dribler seg inn i boksen og vinner en corner.

75:Everton jager 3-2-scoringen. Liverpool henger ikke helt med nå.

74:Gerrard tester skuddfoten på volley fra 20 meter, men kapteinen sleiver ballen utenfor.

72:Den måtte komme til slutt! Romelu Lukaku blir først nektet av nok en glimrende redning av Simon Mignolet, men Everton-spillerne er først på returen. Ballen havner ute hos Steven Pienaar, som beholder roen og slår ballen inn foran mål. Der har Lukaku løpt seg fri, og fra ti meter har han ingen problemer med å bredside inn utligningen.

70:Nok en gang er det duket for duell mellom Romelu Lukaku og Simon Mignolet - og for tredje gang vinner Mignolet! Barkley spiller fri Lukaku, som skyter i steget fra tolv-tretten meter. Vinkelen blir litt for spiss, og Mignolet er tålmodig når han står lenge og venter. Skuddet redder han greit.

69:Lucas, Henderson og Gerrard jager Barkley som fører frem for Everton. I samarbeid vinner rødtrøyene ballen.

69:Joe Allen bytter med Victor Moses.

68:Everton kjører en kort variant, som ender med at Barkley skyter langt over og utenfor fra distanse.

67:Lucas Leiva tråkker Pienaar på foten og får kortet.

66:Etter en god Liverpool-periode, er det Everton som styrer kampen nå.

64:Simon Mignolet må til unnsetning igjen! Martin Skrtel roter vekk ballen, og Kevin Mirallas spiller Romelu Lukaku alene med Mignolet. Nok en belgisk duell; nok en gang vinner Mignolet! Denne gangen forsøker Lukaku å chippe, men Liverpool-keeperen står lenge og får ballen i armene.

62:Joe Allen er for sen mot Mirallas. Klart gult kort.

61:Deulofeu til innlegg, men Mignolet er på pletten.

60:Joe Allen, da! Liverpool bygger tålmodig opp et angrep med mange trekk, som ender med at Suárez forsøker å drible seg fri inne i 16-meteren til Everton. Det klarer han ikke, men ballen havner hos Allen. Waliseren er plutselig helt alene med Howard, keeperen setter seg tidlig ned, og Allen skal bare trille 3-1-målet inn i åpent bur. I stedet presterer han å sette kula til side for mål!

58:Coleman med overlegg fra høyre. Everton fyller opp i boksen, men Johnson gjør en forbilledlig backjobb og klarerer til corner. Den blir resultatløs.

57:Så er gjestene frempå igjen. Først er det Johnson som dribler vekk to-tre mann, før han ruller videre til Gerrard. Kapteinen mislykkes med sin involvering, men Lucas vinner ballen tilbake. Han serverer landsmann Coutinho, som lurer tre mann på rumpa med en deilig skuddfinte. Dessverre for unggutten mister han selv litt oversikten, og Everton-forsvaret får til slutt tak i kula.

55:Coutinho lurer sin mann med en herlig tyngdeoverføring. Stikker så fri Henderson, som blir overmannet av en Everton-forsvarer.

54:Det er vidåpent i Liverpool-forsvaret etter at Johnson har mistet ballen på Evertons halvdel. Hjemmelaget kontrer, og Deulofeu kommer helt alene med Mignolet i Liverpool-målet. Leiesoldaten prøver å sette ballen under belgieren, men målvakten står lenge og er kjapt nede når skuddet først kommer. Dermed redder han bortelaget. Glimrende keeperspill!

52:Deulofeu dribler seg enkelt forbi Flanagan og slår inn, men innlegget blir for svakt.

50:Leighton Baines må forlate banen med en smell i ankelen. Barcelona-innleide Gerard Deulofeu kommer inn for hjemmelaget. Barry tar venstrebacken for vertene.

49:Suárez kaster seg inn i en høyrisikotakling på Mirallas, men treffer ballen. Mirallas kommer seg akkurat unna. Helt tydelig at Liverpool-spissen var ute etter å revansjere overfallet i første omgang der.

48:Everton har koblet grepet.

46:Liverpool ruller i gang den andre omgangen.

48 minutter uten så mye som å rekke å tenke på å trekke pusten - det har vært en helt ellevill omgang på Goodison Park. Philippe Coutinho ga Liverpool en drømmestart allerede etter fem minutter, men Kevin Mirallas svarte tre minutter senere. Så sendte Luis Suárez bortelaget tilbake i ledelsen på et praktfullt frispark, og festen fortsatte.

Everton var kanskje det beste laget, men Liverpool forsvarte seg godt og truet også vertene på kontringer. Likevel har hjemmelaget vært nærmere utligning enn gjestene har vært å øke til 3-1, og det skyldes først og fremst manglende presisjon i pasningsspillet til Liverpool.

Hjemmelaget må likevel si seg brukbart fornøyde, for Kevin Mirallas skulle ha vært utvist for en grusom takling på Luis Suárez etter 31 minutter. Belgieren plantet knottene i knehasene på Liverpool-spissen, men ble bare belønnet med gult kort.

45:Puh! Det er pause på Goodison Park etter en hesblesende førsteomgang.

45:Pienaar og Baines kombinerer på ypperlig vis, men sistnevnte sleiver når han forsøker å avslutte i steget fra hjørnet av 16-meteren. Ballen går langt til side for mål.

45:Tre minutter er lagt til i denne hektiske åpningsomgangen.

45:Coutinho treffer Skrtel ved første stolpe. Slovaken prøver å stusse ballen videre i feltet, men den går via en Everton-spiller og til nytt hjørnespark. Det blir klarert av Barry.

45:Liverpool vinner en corner.

44:Johnson med livsfarlig balltap når han prøver å drible av Pienaar på egen halvdel. Everton-spilleren vinner ballen og stikker den mot Lukaku, men Lucas har lest hva som var i ferd med å skje. Brasilianeren kommer inn i situasjonen og bryter foran Everton-spissen.

43:Gerrard og Barry smeller inn i hverandre. Knalltøff duell, som ender med at Everton får frispark.

41:Pienaar forsøker å finne Mirallas i bakrom, men Flanagan er lys våken. Følger mannen sin inn og bryter ballbanen, og dermed kan Liverpool overta. Daniel Agger applauderer sin lagkamerat.

39:Suárez er for øvrig tilbake på banen. Ser ut som om han klarer seg.

38:Bra kok nå. Flanagan banker til og vinner duellen mot Lukaku på lovlig vis.

36:Suárez halter av banen. Spørs om uruguayaneren kan fortsette her.

34:Kevin Mirallas er ekstremt heldig som slipper med bare gult kort når han planter knottene i kneet på Suárez. Der er dommer Phil Dowd snill med vertene!

31:Ross Barkley får gult kort for filming etter en duell med Lucas.

29:Barkley og Mirallas gjør livet surt for Liverpool-forsvaret. Denne gangen er det Barkley som skaffer seg plass utenfor 16-meteren til gjestene, men skuddet fra omtrent 20 meter suser et par meter over mål.

26:Mirallas rundlurer Flanagan og banker til fra hjørnet av 16-meteren. Belgieren sikter på det lengste krysset, men skuddet går en snau halvmeter utenfor. Ser ut som landsmann Mignolet i Liverpool-buret hadde brukbar kontroll. Everton jakter på utligning her.

24:Flanagan lukter faren når Baines kommer til innlegg fra venstre. Unggutten kommer seg inn i boksen og får ryddet unna for gjestene. Godt backspill av 20-åringen.

21:Nå er det helt anarki utpå her! Barkley herjer igjen med Liverpool-forsvaret, før han slår et praktinnlegg mot bakre stolpe. Ingen Everton-spillere når frem, men innsvingeren har retning den lengste stolpen. Mignolet må hente frem et tigersprang for å hindre utligning!

19:Hvem andre enn Luis Suárez?! Det var vel aldri noen tvil om hvem som skulle prøve, og Suárez henter frem en skikkelig lekkerbisken fra øverste hylle. Skrur frisparket rundt Everton-muren og helt ned i kroken bak hjemmekeeper Howard. Glimrende scoring av superspissen!

18:Liverpool bygger opp et flott angrep, som ender med at Barry klipper ned Suárez. Frispark til gjestene på 23 meter. Agger, Gerrard og Suárez står over ballen.

16:Barkley med dribleshow ute på Evertons høyreside, men Lucas rydder opp for Liverpool.

13:Gedigen mulighet for Everton og Lukaku! Allen og Gerrard sover igjen når hjemmelaget står høyt. De blå vinner ballen og spiller Lukaku alene med Mignolet, men gjestenes målvakt vinner den belgiske duellen mot Everton-spissen, som får et for langt touch.

11:Hjemmelaget trykker på nå.

8:Liverpool-spillerne er fortsatt i skyene når dødballen fra Baines løftes inn i feltet. Ross Barkley vinner første duell, og Kevin Mirallas sniker seg inn bak Gerrard ved bakre stolpe. Liverpool-kapteinen sover i timen når belgieren løper seg fri og tupper ballen opp i nettaket fra kort hold!

8:Everton prøver å svare. Vinner et frispark midt på gjestenes halvdel.

5:Drømmestart for Liverpool! Steven Gerrards corner ramler ned midt foran mål, og Luis Suárez er høyest i duellen med en Everton-spiller. Bak uruguayaneren har Philippe Coutinho listet seg ubemerket inn, og når den lille ballmagikeren får stå alene på sju meter, så går det som det må gå: Han beholder roen og plasserer ballen forbi Everton-keeper Howard med utsiden av foten. McCarthy står på streken, men klarer bare å styre ballen opp i nettaket. Liverpool er i ledelsen!

3:Hesblesende tempo helt innledningsvis. Lukaku slår inn for Everton, men Agger beiner ballen unna.

2:Agger bruker muskler og vinner den første duellen mot Lukaku.

1:Everton tar avsparket. Vi er i gang!

Det er klart for Merseyside-derby nummer 221. Både Joe Allen og Jon Flanagan starter kampen for Liverpool. Allens første start i Premier League siden 3-1 tapet for Southampton 16.mars.

Daniel Sturridge er noe overraskende henvist til innbytterbenken, etter at han spilte 90 minutter for England i en ubetydelig privatlandskamp i midtuken.

To scousere får sin derby-debut: Jon Flanagan hos Liverpool og Ross Barkley hos Everton.

Vurdert av Einar Kvande

Mignolet Liverpools beste9En fantastisk kamp av belgieren. Stopper Lukaku og Deulofeu i flere en-mot-en situasjoner. Må dessverre gi retur på Lukakus frispark når det skifter retning, noe som etter hvert fører til vertenes tredje mål. Men bortsett fra det gjør keeperen en nærmest prikkfri kamp.
Johnson 6En kamp på det jevne av høyrebacken. Klarer å beholde roen i en hektisk kamp, og bidrar med et par offensive raid.
Skrtel 6Taper duellen i feltet som fører til Evertons første mål. Har også et par unødige ballmist, men er ikke redd for å gå i krigen.
Agger 7Får en smell i hodet av Distin tidlig i matchen, men rister av seg dette og spiller en solid kamp som dirigent i forsvarsrekka om vi ser bort fra en dobbeltfeil i annen omgang som holdt på å føre til en stor sjanse for vertene.
Flanagan 6Kommer greit fra oppgaven som venstreback. Får taklet og pirket unna flere farligheter, men får av og til problemer når Mirallas og Deulofeu setter fart på beina. Mangler litt tempo når han skal bidra fremover på banen.
Leiva 6Spiller en solid førsteomgang, men opptrer mer rufsete i annen omgang og blir etter hvert byttet ut til fordel for Sturridge.
Gerrard 6Slår usedvanlig mange feilpasninger i første omgang, og er passiv når Mirallas får utlignet til 1-1. Slår corneren som fører til Coutinhos scoring og noterer seg for en målgivende pasning med et flott frispark som resulterer i Sturridge sitt utligningsmål.
Henderson 7Besitter en enorm løpskapasitet og jobber helhjertet både fremover og bakover. Var negativt involvert i duellen i forkant av Evertons første mål.
Coutinho 6Beholder roen når han elegant setter inn 1-0 etter å ha lurt Ross Barkley trill rundt. Men blir usynlig i store perioder i kampen. Antagelig en litt for fysisk tøff batalje til å passe den lille brassen.
Allen 6Jobber iherdig, men burde strengt tatt ha avgjort kampen når han setter ballen utenfor for nærmest åpent mål på stillingen 2-1 til Liverpool. Hadde i grunnen «alle sjansers mor» i den situasjonen.
Suarez 8Har en målgivende stuss på Coutinhos scoring, og gjør selv Liverpools andre mål med et fantastisk frispark. Blir tatt stygt flere ganger, og Kevin Mirallas burde strengt tatt hatt rødt kort når han stempler uruguayaneren i knehasene drøye ti minutter før pause. Får en enorm sjanse etter 79 minutters spill, men headingen fra kloss hold går rett på Tim Howard.
Moses 0Erstatter Allen etter 69 minutter, men klarer ikke å sette vesentlig preg på kampen i de drøye tjue minuttene han får på banen.
Sturridge 0Kom inn for Lucas etter 80 minutter. Sløste bort den første sjansen han fikk, men tok vare på den andre da han stusset utligningsmålet i langhjørnet på Gerrards herlige frispark.