Besiktas - Liverpool

1-0(e.e.o., 5-4str.))(6 - 5)

26.02.2015 /Europa League /Ataturk / Tilskuere: 63324 / Dommer: Damir Skomina (SLO)

Skrevet av Marius Rabben

Liverpool er ute av Europaligaen etter å ha tapt på straffesparkkonkkuranse i Istanbul. Etter en omgang hvor bare mer treffsikkerhet foran mål kunne sørget for en komfortabel aften i Tyrkia, ble de 45 minuttene etter sidebyttet lange, slitsomme og alt annet enn gode. Godt hjulpet av hjemmefansen presset Besiktas fremover, mens Liverpool falt dypere og dypere i banen. Rødtrøyene kunne fort røket ut allerede etter 90 minutter da Demba Ba dundret kula i tverrliggeren fra kloss hold, men det måtte ekstraomganger og etter hvert straffer til for å skille lagene. Til tross for mange slitne ben, var lagenes ni første straffer upåklagelig. Dejan Lovren tok bortelagets femte, og han måtte score for at de skulle henge med, men skjøt over mål. Dermed har Liverpool ligaspill og FA-cupen igjen av turneringer denne sesongen.

Straffe

120:Dejan Lovren bommer! Han skyter over mål. Besiktas går videre.

120: Arslan putter. Nå må Liverpool score.

120:4-4! Joe Allen dunker ballen i nettet, til venstre for seg selv.

120: Hutchinson setter ballen opp i høyre kryss.

120:3-3. Emre Can scorer.

120: Kavlak scorer på straffeforsøket sitt. 3-2.

120:Adam Lallana tar Liverpools andre straffe og scorer sikkert.

120: Töre setter straffen høyt i mål.

120:Rickie Lambert scorer.

120:Besiktas starter. Demba Ba setter den første straffen i mål.

Ekstraomgang(er)

120:Dommeren blåser av. Da skal Liverpool nok en gang igjennom straffekonkurranse på Atatürk stadion, ti sesonger etter Champions League-triumfen.

120:Spillerne ser ut til å gjøre seg klare for straffekonk. Ingen av lagene prøver seg fremover nå.

118:Emre Can slår inn. Det er svakt, og Besiktas får ballen enkelt unna.

117:Sterling får frispark ute ved sidelinja.

116:Demba Ba skyter utenfor. Ikke spesielt farlig.

114:Etter litt om og men får Liverpool ballen vekk fra boksen.

114:Toure blokkerer et Töre-innlegg. Corner til Besiktas.

112:Nå er det Besiktas som triller ballen seg imellom. Opare vil ha en corner i duell med Manquillo. Dommeren gir Mignolet femmeter.

110:Adam Lallana tar frisparket og legger inn mot Lovren. En Besiktas-spiller vinner hodeduellen. Lovren får sjansen til å legge inn fra motsatt side, men bommer totalt.

108:Opare løper ned Sterling utenfor boksen. Frispark til Liverpool på høyresiden.

106: Sahan bytter med Koyunlu.

106:Besiktas tar avspark. 15 minutter igjen før en eventuell straffekonkurranse.

106:Daniel Sturridge bytter med Rickie Lambert.

105:Dommeren blåser av. Spillerne skal bytte side og begynne på den andre ekstraomgangen straks.

105:Ett minutt legges til.

105:Ny feilpasning fra Sturridge, som prøver å spille igjennom til Sterling.

103:Dommeren gir Emre Can gult kort for filming. Liverpool-spilleren protesterer uten å bli hørt.

102:En krampe hugger tak i leggen til Emre Can, som har lagt ned mange meter i kveld. Han får tilsyn på banen og halter ut.

101: Töre skjærer innover fra høyre og skyter med venstre. Lavt. Mignolet redder enkelt.

100: Ba kommer til en god og hard avslutning fra skrått hold. Mignolet redder, og Skrtel klarerer returen vekk..

97:Liverpool holder på ballen. Besiktas har befolket midtbanen, men det finnes muligheter på kantene.

95: Opare skyter omtrent én meter utenfor. Mignolet så ut til å ha noenlunde god kontroll.

92:Can lager frispark midt på banen. Liverpool forsøker å stå litt mindre dypt enn de gjorde i andre omgang. Foreløpig klarer de det.

91:En ny halvtime med fotball står for tur. Liverpool sparker i gang den første ekstraomgangen.

90:Slutt. Dermed er det klart for ekstraomganger.

90:Kavlak skyter over fra distanse.

90:Liverpool ligger dypt og forsvarer seg.

90:Besiktas presser.

90:Demba Ba dunker ballen i tverrliggeren fra 5-6 meter.

90:Tre minutter legges til. Arslan vinner en corner.

90:Emre Can slår ballen i bakrommet, men det er ikke mye sprut i beina til Sturridge nå. Besiktas tar over.

87:Demba Ba skyter ufarlig utenfor fra langt hold.

86:De røde er tydelig slitne nå. Mange enkle feil, rotete berøringer og misforståelser.

83:Flott finte av Allen, før han spiller frem mot Sturridge. Han vil ta med seg Manquillo på kanten, men pasningen er altfor slapp.

82:Mario Balotelli bytter med Adam Lallana.

80:Besiktas bryter stadig foran Liverpool-spissen. Gjestene kommer rett og slett ikke til målsjanser for øyeblikket.

79:Liverpool får klarert.

78:Manquillo gir bort et unødvendig hjørnespark.

76:Jordon Ibe bytter med Javier Manquillo.

76:Sterling prøver å finne Sturridge. Pasningen blir for lang.

75:Dersom stillingen holder seg ut kampen, ender dette med ekstraomganger.

75:Liverpool ligget dypt og tatt imot denne omgangen. Besiktas står fortsatt høyt etter ledermålet.

72:Mål! Besiktas går opp i 1-0 på flott vis. Arslan limer ballen opp i krysset fra 16 meter etter at en vendig av Ba ender opp som pasning.

70: Arslan klinker til fra bortimot 35 meter. Knallhardt, skuddet ser farlig ut, Mignolet er ute i full strekk, men ballen går like på utsiden.

69:Fin flikk igjennom mot Ba, men han stoppes. Arslan plukker opp ballen. Moreno kommer fort inn og klarerer.

67:Sterling rydder hjørnesparket unna.

67:Töre legger bra inn fra venstre. Skrtel takler ballen ut til corner.

65:Viktig og god takling av Touré hindrer Töre i å motta ballen i farlig posisjon.

63: Töre skjærer inn og skyter over mål.

63:Besiktas har mest ballkontakt, men de klarer ikke å finne ledige rom. Liverpool ligger veldig bra balansert.

61:Kampen settes i gang igjen. Balotelli får enkel behandling, men gjør seg klar til å komme inn igjen.

60: Sosa bytter med Arslan.

59:Mario Balotelli ligger nede etter å ha blitt tråkket på.

56:Allen skrur ballen inn. Dejan Lovren får hodet på den, men han står et stykke unna mål. Likevel får han skallet den mot buret, og Gönen må gjøre en redning.

56:Corner til gjestene.

55:Kavlak ligger nede og holder seg til ansiktet etter en påstått albue av Balotelli. Dommeren vinker ham opp på beina igjen.

53:Ibe og Moreno ligger dypt og danner en fembacksrekke nå. Besiktas sliter med å komme til gode sjanser.

51: Kurtulus tester skuddfoten fra 20-25 meter. Mignolet er klar og redder enkelt.

50:Midtbanekrig for øyeblikket.

48:Besiktas er frempå i begynnelsen av denne omgangen også. Men alle de hittil tre innleggene har vært mislykket.

46:Vertene tar avspark. Den andre omgangen er i gang.

Med litt bedre og mer bestemte avslutninger hadde dette oppgjøret allerede vært avgjort. Besiktas åpnet med høyt press og energi, men truet aldri et kompakt borteforsvar. For gjestene har Mario Balotelli markert seg på godt og vondt de 45 første minuttene, og han ga nok Brendan Rodgers litt hodebry da han pådro seg kort allerede etter drøyt ti minutter, men italieneren roet seg ned og gjorde flere gode ting med ballen frem mot pausen. Dersom spisspartneren hans hadde vært like skuddvillig, ville Liverpool trolig ledet med minst ett mål nå, men Daniel Sturridge holdt igjen venstrelabben på de mulighetene han fikk. Dette er en kamp de røde bør avansere fra, men det er vanskelig å avskrive Demba Ba og Besiktas når det fortsatt kun er ett mål som skiller lagene sammenlagt.

45:Pause.

45:Liverpool bruker god tid og prøver å være fornuftige med ballen. Besiktas ligger dypt.

41: Sahan skyter hardt fra 16-meteren. Mignolet redder.

41:Balotelli skyter himmelhøyt over mål fra veldig langt hold. Bra forarbeid av Ibe på kanten.

40:Mario Balotelli slår frisparket knallhardt inn. Dommeren blåser for et Besiktas-frispark i boksen. Vanskelig å se hvorfor.

39:Liverpool får frispark omtrent 25 meter fra mål, dog ganske skrått ut mot høyre. Balotelli står klar.

35:Ny Liverpool-avslutning på mål. Denne gangen spiller Alberto Moreno vegg med Sturridge, og han kommer igjennom på venstresiden. Skuddet kommer fort, men er lavt og nokså rett på Gönen.

33:Balotelli snapper ballen, slipper riktig ut til Daniel Sturridge på høyresiden av seg, men han bruker tid før avslutningen kommer. Spissen klarer å dra av oppasseren sin, men da er vinkelen skråere - og han må bruke høyrefoten. Skuddet kommer; keeper redder.

31:Balotelli rives ned. Frispark midt på banen. Besiktas har alle spillerne på egen halvdel nå.

30:Liverpool er mye bedre med nå. De siste minuttene har Besiktas-kreftene avtatt noe, og presshøyden er lavere.

29:Joe Allen skrur hjørnesparket inn, og Skrtel kommer høyest. Headingen går over mål.

29:Raheem Sterling skyter etter å ha blitt spilt frem av Sturridge. Han må ta sjansen med ryggen mot mål. Avslutnignen har god retning, men blokkeres. Corner.

28:Lang ball mot Sturridge. Han har et stort bakrom å leke seg i, men Besiktas-forsvaret er samtidig hakk i hæl. Litt slurvete ballberøringer stoppet det som kunne blitt en kjempemulighet.

24:Sterling og Sturridge kombinerer bra, og førstnevnte får ballen på vei igjennom. Han holder igjen avslutningen, venter på støtte, rykker mot dødlinja og legger håpefullt inn. Sturridge er imidlertid ikke med på dansen. Besiktas-forsvaret får ballen i fanget mens Sturridge står på omtrent elleve meter.

22:Litt mer plass for Sturridge nå. Han får ballen og gjør en bra vendig, men ikke mange røde følger med fremover. Spissen bruker også litt for lang tid med ballen, og Besiktas klarer å avverge.

20:Flott av Balotelli, som flikker Moreno fri på høyre. Han kjemper ballen forbi en spiller og får den videre til Raheem Sterling. Ballen kommer sprettende på 17-18 meter, og 20-åringen klinker til. Han får ikke et perfekt treff, men ballen er på vei mot mål, og Gönen redder nokså enkelt.

18:Corneren ender etter hvert med et håpløst skudd og femmeter til de røde.

18:Hjemmelaget kommer seg ned på venstresiden og legger inn mot Ba. Skrtel bryter foran og lager corner.

17:Besiktas har utvilsomt gått inn for å nekte Liverpool-spissene tid og rom med ballen. De jobber veldig hardt og bra for å forstyrre Sturridge og Balotelli, omtrent uansett hvor på banen de er.

15:Balotelli prøver å finne Sturridge på motsatt side. Tanken er god, men pasningen er litt for upresis. En forsvarer header ballen tilbake til Besiktas-målvakten.

12:Det har vært en ganske rotete åpning for Liverpool-laget. Spillerne er ikke helt på nett, det ser ikke ut til at de trives altfor godt på underlaget, og rytmen er foreløpig fraværende. Besiktas har det meste av spillet.

11:Mario Balotelli kommer litt sent inn i en takling ute ved sidelinja. Dommeren nøler ikke og gir ham gult kort.

9:Det slås langt mot Demba Ba i bakrommet. Pasningen blir litt for lang, og Mignolet er ute og plukker.

8:Gjestene forsøker å presse høyt i banen, men Besiktas spiller seg flott ut.

7:Kavlak klipper ned Sturridge på midtbanen. Besiktas gjør det ikke enkelt for Liverpool i kveld heller.

6:Nytt frispark imot Balotelli, denne gangen midt på banen. Spissen ler sarkastisk.

5:Intens pipekonsert hver gang Liverpool har ballen. De røde bruker god tid i oppbyggingen.

4:Can med en langpasning mot Balotelli. En Besiktas-spiller ramler veldig enkelt, og vertene får frispark. Balotelli lar forsvarsspilleren få høre det.

4:Mislykkes fremspill mot spissene fra Toure, og Besiktas tar over igjen. Det er skikkelig liv på tribunene i kveld.

3:Balotelli stemples, de røde får frispark midt på banen. Liverpool forsøker å finne rytmen.

1:Besiktas holder på ballen det første minuttet.

1:Sterling og Emre Can triller i gang kampen på den mektige arenaen, og vi er i gang!

0:Martin Skrtel leder spillerne ut på banen.

0:Eminent stemningen i oppbyggingen til avspark på Atatürk stadion. James Pearce i Liverpool Echo anslo at det var bortimot 15.000 på tribunene allerede to timer før kampen i Istanbul.

De røde stiller som ventet med Kolo Touré tilbake i forsvaret – sammen med Martin Skrtel og Dejan Lovren, som begge fortsetter etter å ha spilt hele kampen mot Southampton i helga.

Skrtel er kveldens Liverpool-kaptein.

Emre Can kommer inn på midtbanen, og han spiller sentralt med Joe Allen. Jordon Ibe og Alberto Moreno bekler kantene, mens Raheem Sterling trolig kommer til å ligge i en rolle bak Mario Balotelli og Daniel Sturridge.

På benken sitter U21-spillerne Jordan Williams og Cameron Brannagan. Adam Lallana, Rickie Lambert, Fabio Borini, Javier Manquillo og keeper Danny Ward er de øvrige i kamptroppen.

Demba Ba starter på topp for Besiktas.

Vurdert av Håvard Sæle

Mignolet 7reddet fint da Sahan vendte vekk Touré og avsluttet etter 40 minutter. Slo også returen ut av farlig sone. Holdt ballen i fast grep da Kurtulus prøvde seg fra distanse like etter pause, men kunne lite gjøre med scoringen til Arslan 18 minutter før full tid. Så trygg og god ut når Besiktas-spillerne testet ham med distanseskudd. Kastet seg ned på alle straffene i straffekonkurransen, mens Besiktas stort sett satte ballen høyt.
Toure 5ble isolert i en vrien situasjon og havnet på etterskudd i forkant av hjemmelagets første skikkelige angrep 17 minutter ut i matchen. Ga bort ballen på midtbanen og satte lagkameratene i vanskeligheter etter knappe halvtimen, men ble reddet av Lovren. Fremsto rusten og hang ikke helt med når Besiktas skrudde opp tempoet. Spilte seg opp i andre omgang, men var ikke med på notene da vertene tok ledelsen.
Skrtel 7berget Liverpool med en god inngripen da Besiktas fikk kampens første halvsjanse etter et drøyt kvarter. Headet over på rødtrøyenes første hjørnespark. Flink til å falle av og rydde unna når Besiktas løftet lange diagonalballer mot Ba i bakrom. Klarerte unna de fleste innlegg før de nådde første stolpe; tapte knapt en duell i egen boks. Da han først bommet, ble det livsfarlig da Ba traff tverrliggeren på overtid av ordinær tid.
Lovren 6åpnet med en forferdelig crosspasning som ble brutt, men reddet trolig både stopperkollega Touré og resten av Liverpool da han brøt et gjennomspill en snau halvtime ut i oppgjøret. Dominerte luftrommet i egen boks og raget også høyest i Besiktas-feltet på Allens hjørnespark tidlig i andre omgang. Var for sen til å støte opp i Arslan da innbytteren scoret 1-0-målet. God i duellspillet; rufsete i pasningsspillet. Ble syndebukk da han brente det avgjørende sparket i straffekonken.
Ibe 7balanserte de offensive og defensive oppgavene godt. Bevisst på hvor han ga bort rom – og det var nesten aldri bak seg. Var dermed god støtte for trebackslinja. Spilte med selvtillit, kløkt og tilsynelatende stor rutine i krevende omgivelser. Hadde en komfortabel førsteomgang, men ble satt på flere prøver av Töre og trøblet mer defensivt etter hvilen. Byttet ut til fordel for Manquillo etter 76 minutter.
Can 6vartet opp med en vellykket Zidane-vending midt på egen halvdel i åpningsminuttene, men fulgte opp med flere rufsete involveringer på rad. Viste seg frem slik vi har lært å kjenne ham like før pause: Satte fart fremover med ballen i beina og skapte ubalanse i forsvaret til Besiktas. Ledet an i presset og gjorde jobben med bravur. Pådro seg krampe i første ekstraomgang før han fikk et strengt gult kort for filming. Løp og kriget som en helt, men kvaliteten på det han foretok seg med ballen holdt ikke samme nivå. Holdt nervene i sjakk og satte ballen flott i hjørnet i straffekonken.
Allen 7 fant pannebrasken til Skrtel med lagets første hjørnespark etter en snau halvtime. Bevarte roen og spilte på det sikre og fornuftige – uten å gjøre mye ut av seg verken offensivt eller defensivt. Gjorde knapt en feil med ballen i løpet av ordinær tid, men også waliseren ble sliten og økte feilprosenten utover i ekstraomgangene. Beholdt roen da han satte inn sitt spark i straffekonkurransen.
Moreno Liverpools beste8satte opp Liverpools første mulighet etter et flott raid langs venstrekanten. Leste spillet godt da han brøt en potensiell Besiktas-farlighet midtveis i første omgang. Løp utrettelig opp og ned langs venstrekanten, og temmet Töre samtidig som han selv var en offensiv trussel. Tvang nevnte Töre over på motsatt kant. Grep inn i tolvte time og nektet hjemmelaget en stor målsjanse drøyt midtveis i andre omgang. Var sjelden feilposisjonert. Løp tosifret antall kilometer og orket i 120 minutter. Liverpools beste.
Sterling 5opererte som bindeledd mellom de to spissene og resten av laget. Slet med å finne plass i mellomrommet, men var smart og holdt igjen løpet sitt før han fikk Liverpools første sjanse etter omtrent 20 minutter. Skuddet ble reddet av Besiktas-keeper Gönen. Stakk ofte i bakrom når Balotelli gikk dypt og Sturridge løp bredt. Forsvant mer ut av kampen etter hvert som hjemmelaget overtok styringen i andre omgang. Så godt som helt anonym de siste 60 minuttene av oppgjøret.
Balotelli 6pådro seg et klønete gult kort etter ti minutter, men var flink til å finne lagkamerater etter selv å ha blitt spilt opp feilvendt. Sterk med mann i rygg. Spilte frem spissmakker Sturridge til kampens første store målsjanse etter 32 minutter. Frustrerte stopperparet til Besiktas utover i matchen og var en håndfull på topp, men maktet ikke selv å komme til noen farlige muligheter. Byttet ut etter 81 minutter.
Sturridge 4innledet oppgjøret ved stadig å gå i offside. Trøblet med teknikken, og så mest giftig ut når han beveget seg ut på kanten. Brukte for lang tid og måtte avslutte omringet fra trengt posisjon da Balotelli spilte ham fri etter drøye halvtimen. Gikk sur, var uvenn med ballen og slet med å finne sin plass i kampen. Byttet ut etter 105 minutter.
Lallana 5kom inn for Balotelli ni minutter før full tid. Viste tidlig iver etter å involvere seg og ville ha ballen, men kom for dypt og hentet den. Spilte med energi og stor vilje – uten at han klarte å sette sitt tydelige preg på kampen. Satte sitt forsøk i straffekonken.
Lambert 0spilte andre ekstraomgang som erstatter for Sturridge. Hadde vanskelige vilkår i løpet av 15 minutter der begge lag var mest opptatt av å unngå baklengs. Scoret sikkert i straffesparkkonkurransen.
Manquillo 6erstattet Ibe med 14 minutter igjen av ordinær tid. Prioriterte defensive oppgaver og fikk tak på friske Töre. Våget seg mer offensivt i ekstraomgangene, men ble sjelden brukt når han kom fremover på offensive initiativer.