Boumsong & Cissé

Houllier er ventet å søke mot det franske transfermarkedet igjen til sommeren, noe som tidligere ikke har vært en suksess. Vi har sett nærmere på det to heteste kandidatene.

Hvis vi inkluderer ungguttene Le Tallec, Sinama-Pongolle og Diarra har Liverpool kjøpt elleve franskmenn under Gérard Houlliers ledelse.  Med hånden på hjertet kan man ikke si at noen av dem er blitt en stormende suksess.  Djimi Traore er vel det nærmeste, og den lange midtstopperen har nå en langt høyere markedsverdi enn de £550.000 som Liverpool betalte til Laval.  I rettferdighetens navn har ikke Liverpools manager brukt store beløp, etter dagens målestokk, da han har raidet sitt hjemland.  Jean-Michel Ferri og Bernard Diomède vil imidlertid aldri bli tenkt på som noen slagere på Anfield, selv om da Ferri ble hentet fra en tyrkisk klubb.  Grégory Vignal og Patrice Luci har fortsatt muligheten til å overbevise i LFC, og det samme vil ventelig være sannheten for en Bruno Cheyrou som nettopp har gjort ferdig en svak debutsesong i Premier League.  Nicolas Anelka var en populær spiller hos fansen under sin låneperiode, men manageren var ikke interessert i noen fast avtale.

En del forklarende omstendigheter altså, men det er likevel nok til å tegne et bilde av franske spillere som ikke innfrir.  Det samme kan til en stor grad sies om spillere som er hentet inn fra ”Ligue 1”, men ikke har fransk pass.  Av Song, Camara, Smicer, Riise, Diao og Diouf, er det vel bare John Arne Riise som har gitt skikkelig valuta for innkjøpsprisen så langt.

 

Fansen er lei av at Houllier kjøper inn ungt potensial, og man ønsker nå at sjefen bruker sine kontakter i sitt vertsland og store fotballnasjon til å hente inn den ekte vare.  Spillerstallen er stor nok, nå er det kvalitet som gjelder.  Både daglig leder Rick Parry og Gérard Houllier selv har i det siste kommet med uttalelser som forteller om det samme.  ”Vi er på utkikk etter spillere som vil få fansen ut på kanten av stolsetene”, uttalte Parry nylig.  Lokalavisa Liverpool Echo kunne kort tid etter legge frem fem navn som stod øverst på klubbens handleliste denne sommeren.  Djibril Cissé, Jean-Alain Boumsong. Damien Duff, Steve Finnan og Steed Malbranque.  De to første spiller hos franske Auxerre, og Houllier har innrømmet at man vil prøve å kjøpe Cissé og at man ytterligere er på jakt etter en spiller fra samme klubb.  Den spilleren er overveiende sannsynlig Boumsong.  Vi har tatt de to franske talentene nærmere i øyesyn:

 

 

Navn: Djibril Cissé

Fødselsdato: 12. august 1981

Fødested: Arles (Frankrike)

Høyde: 182 cm

Vekt: 78 kg

Førstelagsdebut: 20. mars 1999

Førstelagskamper/mål (kun liga): 88/44

Landskamper/mål: 10/2

Landslagsdebut: 18. mai 2002.

 

Helt siden sin første hele sesong i fransk toppserie (00/01 – 25 kamper og 8 mål) har Cissé vært en av Europas mest ettertraktede unge spillere, og det var alt da nevnt priser på et tosifferet antall millioner pund. Liverpools interesse strekker seg imidlertid enda lengre bakover i tid, og faktisk helt tilbake til sommeren 2000, da Cissé hjalp det franske U18-landslaget (Vignal var også med) til gull i EM. Neste sommer imponerte han alt og alle sammen med det franske U20-landslaget i Toulon-mesterskapet (også Diarra, Boumsong og Vignal var med), blant annet med et av de peneste målene noen gang scoret i fotball – et utsøkt saksespark fra distanse, etter innlegg fra siden. Neste steget mot fotballhimmelen var VM for U20-lag, i Argentina. Frankrike var regnet som en av favorittene, men røk i kvartfinalen. Cissé hadde imidlertid rukket å markere seg, med sine seks mål på fem kamper. Dette holdt til at han ble kåret til mesterskapets tredje beste spiller, etter Javier Saviola og Andres D’Alessandro.

 

Sesongen 01/02 ble Cissé den yngste toppscoreren i fransk toppserie på mange tiår, og han ble samtidig kåret til Årets Unge Spiller og Årets Spiller i Frankrike.  Det var liksom ikke tvil lengre – her så vi den nye stjernen i fransk fotball, og det var ikke den toppklubb i Europa som ikke ble koblet med overgang. Vår egen Jaques Crevoisier mente Cissé, sammen med Henry, Le Tallec og Sinama-Pongolle, var den mest talentfulle spilleren Frankrike produserte på 90-tallet, og Guy Roux (manager i Auxerre) satte prislappen til £30 millioner pund. Roux truet også med sin egen avgang dersom Cissé forlot klubben.

 

Så hva er det egentlig som gjør Djibril Cissé til en så spesiell spiller? Mange mener han er den spissen i verden med størst potensial, og årsaken er trolig at man sjelden har sett en spiller med så mange ekstremferdigheter. Fremfor alt er det et utrolig rykk (raskere enn Henry på tester med det franske landslaget) som gjør ham til en farlig spiller, men han har også et hardt og godt skudd fra distanse (ikke ulikt Hasselbaink), og ikke minst en kroppsbeherskelse en turner verdig. Legg til tekniske ferdigheter langt over gjennomsnittet, smarte og godt timede løp, fysisk styrke og balanse, og man forstår tegningen; dette er en komplett spiss. Ikke forvent så alt for mange ”tap-ins” om han kommer – de fleste målene kommer som følge av skudd i steget.

 

Og best av alt; han ønsker virkelig å spille for Liverpool!

 

De som vil se ham spille kan besøke denne websiden.

 

 

Navn: Jean Alain Boumsong Somko

Fødselsdato: 14. desember 1979

Fødested: Doula (Kamerun)

Landslag: Frankrike

Høyde: 190 cm

Vekt: 85 kg

Førstelagsdebut: 13. mars 1998 (for Le Havre)

Tidligere klubb: Le Havre

Førstelagskamper/mål (kun liga): 139/3

Landskamper/mål: 0/0 (11 kamper for U21-landslaget)

 

Det er nå fire år siden fransk presse først meldte om Liverpools interesse for den storvokste forsvareren (som da var kaptein for Frankrikes U20-mannskap), og det ble til og med hevdet at en avtale var i boks. Hva som egentlig skjedde er usikkert, men Liverpool trakk seg i hvert fall fra handelen den gang, og Auxerre kjøpte ham så ett år senere. Siden den gang har Boumsong blitt bare bedre og bedre, og han var i fjor et viktig innslag i det franske U21-landslaget som tok sølv i EM.

 

Etter å lenge ha dannet et av Europas mest lovende midtforsvar sammen med Philippe Mexes, både på klubbnivå og for Frankrike, så har Boumsong virkelig blomstret inneværende sesong. Belønningen for dette har vært flere uttak i troppen til det franske landslaget, dog uten at Boumsong har fått sin debut ennå. Santini (den franske landslagssjefen) mener imidlertid Boumsong har en stor fremtid, også internasjonalt.

 

Boumsong er et produkt av samme akademi som Florent Sinama-Pongolle og Anthony Le Tallec, og har også vært tilknyttet det nasjonale akademiet for en kortere periode.

 

Som spillertype er han av mange sammenliknet med Sol Campbell, og rent fysisk har de mye av det samme. Boumsong er dog en spiller som er mer komfortabel med ballen enn hva Campbell er.

 

 

Hjemmesidene til spillerne:

 

Jean-Alain Boumsong

 

Djibril Cissé