På fotballtur til Liverpool

Hver eneste helg reiser et stort antall norske fotballsupportere til England for å se sitt favorittlag spille kamp. Bli med på vår supportertur til Liverpool.

17.500 medlemmer i Skandinavia
Liverpools skandinaviske supporterklubb har 17.500 medlemmer som alle har samme drøm - å reise til Liverpools hjemmebane Anfield for å se sine helter i de helrøde draktene. Supporterklubben arrangerer turer til alle hjemmekampene og det er lange ventelister på de mest populære kampene. Vi var med da Liverpool møtte Leeds i slutten av mars sammen med 120 andre fotballgale nordmenn.

Høy stemning
Det er fredag formiddag. Bussen fylt med norske Liverpool-supportere er på vei ut av Manchester Airport. Reiselederen fra supporterklubben ønsker velkommen til England og beroliger de reisende med at bussen om få minutter vil være ute av Manchester. Rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester United er enorm, så de fleste følger oppfordringen om å skifte mobilnettverk fra Uniteds sponsor Vodaphone til et annet selskap. Ingen vil vel være med og støtte erkefienden ? Mindre enn en time senere stopper bussen ved Moat House Hotel i Liverpool. Dette hotellet er det faste tilholdsstedet for norske Liverpool-supportere på fotballtur. Med 1200-1300 supportere på tur hver eneste sesong, er den norske supporterklubben hotellets største kunde. Den første ettermiddagen går med til å gjøre seg kjent i sentrum. Noen besøker Beatles-museet nede ved havnen. Fredag kveld er det høy party-faktor i byen. Pubene og barene i Mathew Street er stappfulle alle sammen. På den irske puben Flanagan?s er det levende musikk og fullt trykk til langt på natt. Her er det ikke som i London, der pubene stenger kl 23:00.

 

Eget fotballmuseum
Kampen mot Leeds spilles først søndag, så denne helgen brukes lørdagen til et besøk på Anfield - hjemmebanen som Liverpool har spilt kampene sine på siden klubben ble stiftet for 111 år siden. For enhver Liverpool-supporter er et besøk på Anfield å sammenligne med en reise til Mekka. Dette er hellig grunn. Utenfor stadion står statuen av den skotske manageren Bill Shankly som kom til klubben i 1959 og bygget laget som ble Europas beste på 1970- og 80-tallet. Shankly har en nærmest religiøs status i Liverpool og fremdeles synger supporterne sanger om mannen som døde for mer enn 20 år siden. Fast punkt på turprogrammet er omvisning på banen. Her får man komme inn i det aller helligste - spillergarderoben. Så går vi ut gjennom spillertunnelen og ut på selve arenaen. Guiden forteller historier og alle knipser bilder av gressmatten og de tomme tribunene. Etter omvisningen er det tid til et besøk i Liverpools supporterbutikk. Her får man kjøpt alt fra babysmekker til den nyeste drakten. Kredittkortene går varme. Mange handler for tusenvis av kroner. En har kjøpt nye Liverpool-gardiner og tapet til puben i kjelleren hjemme i Askim.

 

På lunsj med spillerne
Fredrik Greve Monsen (10) og Magnus Østeng (9) fra Raufoss er på fotballtur til Liverpool for første gang. De reiser sammen med pappaene sine som begge holder med Leeds. Nå har de vært i supporterbutikken og blitt dresset opp til kampen. Drakter, gensere og caps er kjøpt inn og i dag får de treffe tre av Liverpools store helter fra storhetstiden for 20 år siden, da Liverpool var Europas beste lag. Alan Kennedy, David Johnson og Ronnie Whelan har vunnet flere mesterskap enn de fleste. Nå tjener de penger for å fortelle historier fra glansdagene for tilreisende fotballsupportere. Supporterklubben arrangerer alltid lunsjer på fotballturene der de norske supporterne får treffe noen av heltene som har båret den røde drakten. For Fredrik og Magnus ser det ikke ut til å gjøre noe at de ikke forstår hva de engelske spillerne snakker om. Dette er stort uansett. Særlig når de får autografer på de nye Liverpool-capsene og blir fotografert sammen med spillerne. ?De er best, er den enkle forklaringen på hvorfor guttene holder med Liverpool. -De andre i klassen skifter på å holde med Liverpool og Manchester United, men vi holder bare med Liverpool, forteller de to kameratene fra Raufoss i kor.

 

Oppladning til kampen
På puben The Albert er stemingen høy før kampen. Det er tidlig avspark, så køen utenfor var lang allerede før puben åpnet kl 11.15 søndags morgen. En svært viktig del av ritualet for den voksne delen av supporterne er et par timer på puben før avspark. Rundt Anfield er det mange puber og alle har sin favoritt. The Albert ligger rett ved siden av banen og er den mest populære. Her drikkes det øl og synges sanger om Liverpool helt frem til kampstart. Bedre oppladning til en engelsk fotballkamp finnes ikke.
Tom Bolstad (44) fra Oslo har holdt med Liverpool så lenge han kan huske. Han har vært medlem i supporterklubben helt fra starten i 1980 og på denne turen er han med som reiseleder. -Folk er veldig greie, så det er aldri noen problemer på turene, forteller Tom. På overarmen har han tatovert Liverpools klubbemblem. Her på puben treffer vi også flere nordmenn som har bosatt seg i Liverpool for å kunne følge laget hver eneste helg. På universitetet i byen har det aldri vært flere norske studenter enn nå.

Klart for kamp
Klokken nærmer seg 14:00 og avspark. Det er på tide å hive i seg en fish and chips og begi seg inn på stadion. På tribunene er det fullt. 45.000 tilskuere er klare til kamp. Bortsett fra 3.000 Leeds-supportere holder alle med Liverpool. Kampen er viktig. Med seier kan vi gå forbi byrivalene Everton. I det varme solskinnet har Liverpool små problemer med motstanderne. Etter bare et kvarters spill har Michael Owen og Danny Murphy scoret og hjemmelaget leder med to mål. Rett før pause scorer Leeds og igjen er det spenning i kampen. Supporterne synger og snart er det scoring igjen. Michael Owen spiller frem Steven Gerrard som dunker inn 3-1. Seieren er sikret. Nå skal det feires.

Hjem igjen
Mandag er dagen for hjemreise. Nok en vellykket supportertur er over. For noen er dette noe man gjør en gang i livet ? for andre dreier det seg bare om å spare til neste tur. De aller ivrigste reiser til Liverpool 7-8 ganger i året.

Hvordan komme seg til Liverpool?
Den enkleste måten å komme seg til Liverpool er med SAS eller BA som begge flyr direkte Gardermoen-Manchester.
For fullstendig turprogram, sjekk turinfo på www.liverpool.no.

 

De som ønsker å se denne artikkelen med tilhørende bilder kan klikke på denne linken:  Lykkens Portal