Aperitiff før FA-cupens 4.runde

Vi bringer her noen kuriositeter før kveldens FA-cup møte med Newcastle. Kampen blir som kjent vist i opptak på TV2 fra kl.19.10, men vi oppdaterer kampen forløpende her på liverpool.no fra kampstart kl.18.35.

Før kveldens møte med Newcastle har Liverpool spilt 383 FA-cup kamper, vunnet 203, spilt 85 uavgjorte og tapt 95. Målforskjellen er 628-357. Mot Newcastle er statistikken 3 seire, 1 uavgjort og 4 tap i denne turneringen.

 

Det siste møtet klubbene i mellom i turneringen var en 3.runde kamp i 1983/84, der Liverpool vant hele 4-0. Liverpool-laget den dagen inkluderte Alan Kennedy, som spilte for nettopp Newcastle i finaletapet for Liverpool i 1974, og Ian Rush, som senere skulle spille for ”skjærene”. Newcastle hadde på sin side tidligere røde som Kevin Keegan og Terry McDermott på laget i 84. De spilte som kjent for hvert sitt lag i 74-finalen, Keegan for de røde og McDermott for de sort/hvite. Peter Beardsley spilte også for Newcastlei kampen i 84, og skulle senere figurere for Liverpool.

 

John Barnes kan skryte av å ha spilt FA-cup finaler for tre forskjellige klubber – Watford, Liverpool og Newcastle. Totalt spilte han i fem finaler for disse klubbene. Han har også tapt Wembley-finaler for alle tre klubbene!

 

Verken Liverpool eller Newcastle har vunnet en FA-cup kamp på bortebane mot dagens motstander. Et godt omen skulle vi tro!

 

Under Gerard Houllier i FA-cupen har Liverpool vunnet 11 av 16 kamper, mens 4 har endt med tap. Målscoren er  29-12. Alle fire tapene har kommet i 4.runde! Et ikke fullt så godt omen.

 

Siste Liverpool-spiller til å score hat-trick i FA-cupen var Stan Collymore, som gjorde tre mål mot Rochdale i 1996.

 

Liverpool har tapt i 4.runde hele 23 ganger,  som er flere ganger enn i noen annen runde av FA-cupen. I fjor ble de røde som kjent beseiret av Crystal Palace i nettopp denne runden. Bare to ganger de siste 8 årene har Liverpool kommet lenger enn til 4.runde, og begge gangene har de nådd finalen.  I 1996 og 2001.

 

Av våre nåværende spillere har Michael Owen og Emile Heskey scoret mest i denne turneringen. Owen har 7 mål på 12 kamper, mens Heskey har 6 mål på 11 kamper.

 

Både Liverpool og Newcastle har 6 FA-cup triumfer å se tilbake på. ”Skjærene” har imidlertid tapt de 3 siste finalene de har vært involvert i. Newcastle har vært i finalen 13 ganger. Bare Arsenal (16) og Manchester United (15) har flere finaler. Liverpool står med 12 finaleopptredener.

 

På 29 kamper som spiller og manager har Newcastles manager Bobby Robson fortsatt til gode å vinne på Anfield!

 

Dietmar Hamann ble den første ikke britiske spiller til å spille i FA-cup finalen for to forskjellige klubber. Med Newcastle i 1999 og Liverpool i 2001.

 

Jamie Carragher er den siste Liverpool-spiller til å bli utvist i FA-cupen. Det skjedde etter den famøse myntkaste-episoden mot Arsenal for tre år siden.