Finnan tror på 3 poeng mot Saints

En skulderskade kan sette Steve Finnan på sidelinja i Southampton i ettermiddag. Men høyrebacken tror lagkameratene er kapable til å hamle opp med Saints på egen hånd. Les også Liverpools statistikk mot sørkystklubben.

Steve Finnan er på grunn av en skulderskade usikker til dagens kamp mot Southampton på sørkysten. Men uavhengig av om han spiller eller ei, så tror iren på tre poeng til de røde på St. Mary’s i dag. Liverpool-backen forteller at han har vært imponert over Southamptons prestasjoner denne sesongen, men han mener likevel at hans lagkamerater er kapable til å hamle opp med sørkyst-klubben i deres egen lekegrind, og samtidig gi Paul Sturrock en verst mulig start som Southampton-manager.

- Southampton er et godt lag, og det blir en tøff kamp for oss på St. Mary’s. Men vi har spilt ganske bra på bortebane i det siste, og vi har skapt mange sjanser og gjort flere mål. Forhåpentligvis klarer vi også å holde dette gående i Southampton, sier Finnan i forkant av ettermiddagens batalje.

Totalt sett står Liverpool bokført med 34 seire i ligaen over Southampton, mens sørkystlaget kan skryte av 19 kamper med full pott. 18 kamper har endt uavgjort. På bortebane har Liverpool 11 seirer og 15 tap mot Saints, mens 9 kamper på sørkysten har endt med poengdeling.

I det første møtet denne sesongen vant Southampton 2-1 på Anfield, etter at de tok ledelsen etter 74 sekunder ved Brett Ormerod. Michael Svensson gjorde 2-0 i det 64.minutt, mens Emile Heskey reduserte for de røde 11 minutter senere. Denne kampen medførte et lite hyggelig jubileum for Gérard Houllier, da det innebar hans 50.ligatap som enerådende manager på Anfield.

Sist sesong vant Liverpool 1-0 på St. Mary’s. Dette var de rødes første ligaseier på over 2 måneder, etter å ha spilt 11 kamper på rad uten seier! Det var også Southamptons første hjemmetap i fjorårssesongen. Emile Heskey ble matchvinner etter 14 minutter. Det var også bare tredje gang Liverpool hadde holdt nullen på 26 besøk i Southampton. Det var forøvrig også bare andre gang på 199 kamper at Gérard Houllier ikke foretok et eneste innbytte.

Southampton har kun vunnet to av de ni siste hjemmekampene mot Liverpool, mens Liverpool bare har tapt 3 av de 19 siste kampene mot sørkystlaget (både hjemme og borte) etter at de tapte 4-2 på The Dell i 1994 (hat-trick av Matthew Le Tissier).

Liverpools største Premiership-seier over Southampton kom i januar 1999, da de røde vant hele 7-1. På 35 ligakamper i Southampton har lagene aldri spilt målløst. Faktisk har lagene kun spilt målløst 2 ganger (begge altså på Anfield) på 71 ligakamper. Den siste målløse kampen kom så sent som i mai 2000.

Lagene har møtt hverandre 23 ganger i Premier League. Liverpool står med 11 seire, 5 uavgjorte og 7 tap på disse. Disse 23 kampene har gitt 73 mål.

Ingen Liverpool-spillere har gjort hat-trick i Southampton, men Robbie Fowler står faktisk bokført med 2 hat-tricks mot Saints på hjemmebane.

Skulle Liverpool klare å hindre Southampton i å score i dag, blir det første gang at de røde har nektet Southampton mål i to kamper på rad på sørkysten.

På åpningsdagen i 1998-99 sesongen vant Liverpool over Southampton i Gérard Houlliers første kamp som manager sammen med Roy Evans. James Beattie debuterte for Southampton den dagen.

El-Hadji Dioufs to første mål i engelsk fotball kom mot Southampton i august 2002. Etter dette har senegaleseren faktisk kun gjort 1 ligamål på 46 kamper.

John Arne Riise gjorde selvmål i et 2-0 tap borte mot Southampton for to år siden, mens Harry Kewell scorte for Leeds i deres 3-2 seier på St. Mary’s forrige sesong. Jamie Carraghers siste ligamål kom mot Saints i januar 1999, mens Liverpools største seier på bortebane mot sørkystklubben lyder på 3-1. Dette skjedde både i 1988/89 og 1995/96. Southamptons største hjemmeseier mot Liverpool lyder på 4-1 fra 1960/61 og 1989/90.

Southampton har sjansen til å vinne begge ligakampene mot Liverpool i en og samme sesong for kun andre gang. Den eneste gangen det har skjedd var i 1960/61.

Forrige sesong endte Southampton på 8.plass, som er deres beste plassering i Premier League.

Michael Svensson gjorde sin debut for Southampton mot nettopp Liverpool, på Anfield, sist sesong. James Beattie har kun startet 1 av de 6 siste kampene for sørkystklubben. I løpet av disse 6 kampene har Kevin Phillips gjort 5 mål!

I desember vant Southampton 3-0 over sørkyst-rival Portsmouth, noe som tok de opp på fjerdeplass i Premiership. Etter det står laget bokført med kun en ligaseier på ti forsøk – hjemme mot Leeds i januar. Av 30 mulige poeng i denne perioden har Southampton faktisk kun karret til seg 7. De har imidlertid tapt bare en av sine siste fire kamper – mot Arsenal.

Southampton har sluppet inn bare 11 mål på hjemmebane denne sesongen. Kun Arsenal og Newcastle (9), og Chelsea (10), har sluppet inn færre. Og kun Arsenal, Chelsea og Manchester United har sluppet inn færre enn Southamptons 27 totalt sett denne sesongen. Southampton har ironisk nok også scoret kun 27 mål.

Paul Sturrock leder altså Southampton for første gang i dag, etter Gordon Strachans avgang. Sturrock fikk 20 landskamper for Skottland som aktiv spiller, og forlot manager-stolen i Plymouth for kun 10 dager siden. Han føyer seg inn i rekken av managere som gjør sin første kamp i sjefsstolen for sin nye klubb mot nettopp Liverpool de siste årene: Terry Butcher (Coventry 1990), Joe Royle (Everton 1994), John Gregory (Aston Villa 1998), Ruud Gullitt (Newcastle 1998), Glenn Roeder (West Ham 2001) og Peter Reid (Leeds 2003) er noen av disse.

Southamptons toppscorere denne sesongen er (ligamål i parentes): James Beattie 12 (9), Kevin Phillips 7 (6), Brett Ormerod 6 (5), Michael Svensson 2 (2).