Refleksjoner: Steve McManaman tilbake

Steve McManaman fyller 32 år i dag. Det sammenfaller med returen til Anfield. Men det er ikke sikkert at The Kop synger bursdagssangen...

Kirkdale-fødte Steve McManaman var egentlig Everton-supporter, men det var Liverpool-spiller han skulle bli. Ligadebuten kom mot Manchester City i 1991, og 19-åringen scoret Liverpools mål. 

Som teknisk begavet midtbaneelegant nøt McManaman en høy stjerne hos Liverpools supportere gjennom nesten hele 90-tallet. Han hadde trøye nummer 7 og tilnavnet "Macca". På Merseyside er det omtrent så høyt du kan komme.

Riktig nok vant han bare en FA-cup og en Ligacup. Dessuten møtte han tidvis kritikk for sin ballbesittende stil. Han ødela lagets framdrift, ble det hevdet. Men uansett var det lite eller ingenting som tydet på at McManamans bånd til Liverpools skulle brytes med det første.

Ikke før i 1999. Da gikk Steve McManaman fra Liverpool til Real Madrid i en overgang som har blitt stående som skrekkeksempelet på hvordan Bosman-dommen kan utnyttes. Spillerne hadde fått mer makt mellom hendene, og McManaman utnyttet det til fulle. Tilbake satt Liverpool med en slikk og ingenting, samt en ekkel smak i munnen. Det var denne smaken som snart skulle gi McManaman tilnavnet "McMoneyman".

- Saken var allerede avgjort da jeg kom til klubben. Derfor ønsket jeg ikke å straffe McManaman. Men jeg hadde kanskje gjort det med en annen spiller, har dagens manager Gerard Houllier uttalt om overgangen.

Selv om han opplevde å score i Mesterligafinalen mot Valencia, kan ikke McManamans Spania-opphold karakteriseres som altfor vellykket. Lite spilletid sørget for det. Med et år igjen av Madrid-kontrakten ble den gamle Liverpool-helten derfor solgt tilbake til England sist september. Nok en gang gikk han på fri overgang. 

Klubbvalget falt på Kevin Keegans Manchester City. Under Sven Göran Erikssons ledelse synes 31-åringen (32 i morgen) samtidig å ha mistet sin før så sikre plass på det engelske landslaget. Sånn sett kan det virke ut som McManaman har tatt ett skritt fram og to tilbake.

Men det er ikke sikkert at han ser det sånn selv. I Manchester City bør han ha gode sjanser til å få spille jevnlig, og etter rapportene å dømme nyter stjernene stor frihet under Keegans ledelse. Dessuten ble han gjenforent med sin skolekamerat og Liverpool-kamerat, Robbie Fowler.

Det første halvåret av McManamans opphold i Manchester har vært preget av skader. Det gjorde blant annet at han mistet det første møte med gamleklubben Liverpool. Til morgendagens kamp meldes han derimot klar til dyst, og kan få sitt første gjensyn med Anfield - på 32 årsdagen sin.

Dagens Liverpool-kaptein Steven Gerrard har selv bare spilt en håndfull kamper sammen med med McManaman. Han oppfordrer likevel supporterne til å ta godt imot sin gamle helt. 

- Jeg kjenner McManaman som en kvalitetsspiller. Han hjalp meg også da jeg var fersk på laget. Samtidig kjenner jeg til de kontroversene som oppstod da han forlot klubben, men forhåpentligvis vil han få en god mottakelse under kampen i morgen, håper Gerrard.

Så gjenstår det å se om The Kop tar kapteinen på ordet.