FA benekter at de har endret kvalifiseringsreglene

Det engelske fotballforbundet insisterer på at de IKKE har gjort endringer i kvalifiseringsreglene for deltagelse i Champions League.

FA bestemte i går at de fire beste lagene i Premier League skal representere England i neste års Champions League, uavhengig av om Liverpool vinner årets turnering og samtidig ender utenfor en topp fire plassering.

 

På FAs hjemmesider kunne man i går lese en artikkel (nå fjernet) datert 10.mars 2004 som fortalte at Champions League-vinneren var automatisk kvalifisert som tittelforsvarer, og hvis de også endte svakere en nummer fire i Premier League, så måtte klubben på 4.plass spille UEFA-cup. Det vil si samme prosedyre som ble benyttet da Real Madrid vant Champions League i 2000, men havnet på 5.plass i La Liga.

 

FA benekter nå at dette var en riktig regeltolkning.

”Dette var ikke noe formelt standpunkt tatt av FAs styre. Nettsidene til FA publiserte simpelthen en tolkning av rettingslinjene publisert fra UEFA. Dette bør ikke forveksles med kvalifiseringsreglene for neste sesongs Champions League. Grunnet tvetydighet i UEFAs regler søkte FA avklaring fra UEFA, som ønsket at FA skulle ta en avgjørelse. Dette ble formelt debattert to ganger av FAs styre og fra Professional Game Board for å utarbeide en klar politikk, som ble annonsert på torsdag.”

 

Så kan man saktens spørre seg hvorfor FA ikke valgte å følge de samme retningslinjene publisert fra UEFA som det spanske FA brukte i 2000. Dessuten er det kritikkverdig at kvalifiseringsspørsmålet først tas opp når det gjenstår to ligakamper av sesongen 2004/05. England har tross alt hatt fire representanter i Champions League siden 2002/03!

 

FA vil imidlertid jobbe for en automatisk plass for Champions League-vinneren. Det er kun de tre øverste nasjonene på UEFAs ranking som diskrimineres på denne måten. En nasjon har nemlig kun lov til å delta med fire klubber. Kommer Champions League-vinneren fra en nasjon med færre enn fire deltagende klubber, så er det avsatt en ekstra plass til tittelforsvareren. Kvoteregelen på maksimum fire klubber henger igjen fra den tiden man hadde 2.gruppespill (fire grupper med fire lag), hvor lag fra samme nasjon ikke kunne møtes.