FA: - CL-plass tildeles de fire beste i Premier League

De fire beste klubbene i PL spiller i neste sesongs CL. FA vil jobbe for at Liverpool kan få en ekstra plass dersom de vinner årets turnering og faller utenom topp fire. Endelig beslutning fra UEFA ventes 17.juni.

FA bekrefter i dag at de fire beste klubbene i Premier League skal representere England i neste års Champions League, uavhengig om Liverpool vinner årets turnering eller ikke.  Turneringsreglementet for Champions League sier at en nasjon maksimalt kan delta med fire klubber, noe som har medført at FA har måttet ta stilling til om de skal melde på en eventuell Champions League-vinner eller om plassen skal tilfalle 4.plassen, uansett utfall av finalen. FA har altså valgt det siste, og velger å se bort i fra presedensen satt av det spanske forbundet i 2000. Real Madrid havnet da på 5.plass i La Liga, men fikk likevel forsvare sin tittel. 4.plasserte Real Zaragoza måtte som følge av dette, spille UEFA-cup.

 

Det engelske FA har kommet med følgende pressemelding i saken.

 

”Avgjørelsen følger en anbefaling fra et møte i Professional Game Board i kveld, og anbefalingen har fått sin tilslutning fra The FA Main Board. Denne vil ikke bli endret uansett utfall av Liverpools Champions League-finale i Istanbul 25.mai.”

 

”Likevel, The FA tror også at dersom Liverpool vinner i Istanbul samtidig med at de ikke kommer blant de fire beste i Premier League, så vil en ekstra plass bli satt av til dem i neste sesongs Champions League.

 

”Dette er til sist en sak for UEFA, men The FA vil fortsette å jobbe med saken på høyeste nivå.”

 

FA gambler dermed høyt på at England likevel kan komme til å få fem plasser i neste års turnering, selv om turneringsregelmentet begrenser antall engelske lag til fire. UEFA-president Lennart Johansson har sett positivt på å gi en friplass til tittelforsvarerern, men talsmannen William Gauillard mener at en regelendring ikke er aktuell før 2006/07-sesongen.

- Man kan ikke endre reglene så sent i sesongen. For fremtidige sesonger, la oss si 2006/07, kan eksekutivkomitéen endre reglene. Men for neste sesong forblir de som de er.

 

UEFA må i så fall ha vært lite føre vare, fordi turneringsregelmentet for kommende sesonger pleier å vedtas hvert år i mars/april.

 

- FA Premier League har fire plasser, og det vil være urettferdig å fortelle en annen nasjon at de har mistet en plass, fortsetter William Gauillard, som umulig kan ha studert ”Access List for 2005/06”, der det er avsatt en plass til tittelforsvareren uten at det går på bekostning av de nasjonale kvotene.

 

Står UEFA på sitt og nekter å gi en femte plass til England hvis Liverpool går seirende ut av Champions League, kan det altså bety at de røde blir den første og siste klubben som ikke får delta som tittelforsvarer i turneringen! En endelig beslutning fra UEFA vil trolig ikke komme før etter selve finalen. Og vinner Liverpool den, vil en avgjørelse kunne tas på det neste møte i eksekutivkomitéen 17.juni.