GRIPENDE 10-ÅRS MARKERING (Kopite nr. 8/98-99)

Kl. 15.06, 15 april 1999, var det stille på Merseyside. Hele byen Liverpool minnet de 96 som mistet sine liv på Hillsborough for ti år siden. Markeringen av tragedien et decennium tidligere ble både vakker, verdig og gripende på samme tid. The Kop var fylt til randen av etterlatte, overlevende, representanter fra Liverpool FC, og andre som ønsket å vise sin respekt.

Dommer Ray Lewis blåste i fløyta seks minutter over tre, nøyaktig slik han gjorde da han stoppet kampen mellom Liverpool og Nottingham Forest i Sheffield for ti år siden. Det eneste en kunne høre var et og annet hulk og lett barnegråt. Foran setene hvor de etterlatte hadde sine plasser var 96 lys tidligere blitt tent, samtidig med at hvert navn var blitt lest opp.
Etter ett minutts stillhet leste de geistlige, og Phil Hammond, som mistet sin sønn på Hillsborough, fra teksten. Bønner ble holdt og det fantastiske gospelkoret "The Love and Joy Gospel Choir" stod for sangen.

Formann i Hillsborough Family Support Group, Trevor Hicks, holdt deretter en lang og kraftfull tale på vegne av familiene. "De dro til Sheffield for å se på en fotballkamp", sa Hicks, "men det at de likte vår nasjonalsport kostet dem livet og ødela tilværelsen for tusener av andre." Trevor Hicks la til at han hadde flere ganger sagt at Hillsborough ikke var en, men to tragedier - en på den dagen det hendte og 10-års perioden som har etterfulgt. "Noen folk, mange i autoritære posisjoner, sier høflig at vi skulle la 10-års dagen bli slutten på dette. Andre er mer direkte og sier rett ut at de er luta lei av høre om Hillsborough. Andre er igjen enda mer rett fram og sier at de er lei av oss som fortsetter å holde på med dette. Jeg vet jeg snakker for mange når jeg sier, 'vi er enige', i hvert fall til en viss grad. Vi er også luta lei av dette. Vi ønsker å komme videre med våre liv, hvor ødelagte de enn er. Vi ser fram mot å få litt fred og ro."

Formannen slo også fast at det kan ikke finnes noen tvil om hvem som er årsaken til tragedien. "Det positive som har skjedd er at fotballen har nydt godt av dette. Fansen har nydt godt av det. Det er blitt sikrere å gå og se på fotball. Kanskje vi har oppnådd noe likevel." Hicks understreket også at familiene til de etterlatte ville fortsette sin kamp for rettferdighet. At man hadde ikke kommet til bunns i søken om rettferdighet og at man var fast bestemt å ikke gi seg før det var skjedd.
Til slutt ba Trevor Hicks alle om å reise seg og synge, slik det aldri var blitt sunget tidligere, for å vise de menneskene som ikke hadde ansikt, men makt, i etablissementet om at vi aldri vil glemme de 96. De som var tilstede gjorde slik det ble bedt om, aldri har "You'll Never Walk Alone" blitt synget med mer følelse.

SANNHETEN KOM FREM
Det var interessant å lese, eller ikke lese, det som stod i norske og engelske aviser på 10-års dagen for Hillsborogh. Norges største avis, VG, hadde ikke et eneste ord verken om markeringen eller historien! Dagbladet hadde en liten notis hvor man siterte Stig Inge Bjørnebye, for øvrig tatt fra supporterklubbens Internett side. I England var det naturlig nok en stor sak, og også flere norske aviser og blader hadde fyldige og gode reportasjer om tragedien. Felles for alle var at urett var blitt gjort og at de 96 ikke hadde fått den rettferdighet som de hadde krav på. Det var heller ingen tvil om at det var de med ansvaret for sikkerheten, da i første rekke politiet, som må stå til rette for hva som skjedde. Kampen har vært hard, og mye står fortsatt igjen, men i det minste synes det i hvert fall som om man har maktet å få ut sannheten til folket.

TIL SAK 5.JULI
HFSG var 21.mai igjen i Sheffield for å prøve å stoppe at alle de legale utgiftene til de saksøkte polititjenestemennene David Duckenfield og Brian Murray skal bli dekket av offentligheten. Dette ble imidlertid avslått og Clarence Swindell, formann for politimyndighetene, sa: "Ut fra situasjonen, mente myndighetene at det var riktig å tilby støtte til de tidligere tjenestemennene."
Phil Hammond, viseformann i HFSG, sa at han var lamslått over avgjørelsen, men samtidig ikke overrasket. Hammond sa videre: "Det er mulig å søke om slik støtte, og de skulle i tilfelle gjøre det slik som alle andre må det. De skulle ikke ble særbehandlet. Nå har de fått inn midler som gjør at de vil prøve å tyne familiene for det de har av penger til rådighet. Det setter en veldig farlig presendens."
Samme dag ble også nær sagt alle bevis bli overgitt av politiet. Dette er materiale som tidligere ikke har vært tilgjengelig for andre enn myndighetene selv. Bl.a. er det flere opptak fra videokameraene på Hillsborough. Disse er nå så gamle at det faktisk er et problem for HFSG å få tak i maskiner som kan gjengi disse, da slikt gammelt videoutstyr bare blir kassert. Trolig må man til Amerika for å få tak i det rette utstyret!
Saken mot Duckenfield og Murray starter mandag 5.juli og dette er altså noe man har sett fram til i lang, lang tid. Viseformann Phil Hammond sier også at pengene nå er i ferd med å renne ut og at man ser på mange muligheter for å få inn den nødvendige støtten. Popkonserter er en mulighet og siden "Simply Red" i andre halvdel av august skal holde en konsert i forbindelse med testimonialåret til Alex Ferguson prøver man nå å få en artist til å bruke den samme scenen, enten dagen før eller etter. Dette for å spare penger.

"BOIKOTT" I SHEFFIELD
Ca. 1200 Liverpoolsupportere løste inn billett til den siste bortekampen mot Sheffield Wednesday. Totalt var 7500 plasser satt av for tilreisende fans, og dermed må en kunne si at den kampanjen som ble satt i gang med oppfordring til å boikotte kampen i hvert fall ble en delvis suksess. Aksjonen ble holdt i protest mot den manglende vilje og evne av Sheffield Wednesday til å samarbeide og være ettergivende i årene etter Hillsborough. Liverpool FC og Hillsborough Family Support Group valgte og ikke støtte boikotten da man i Sheffield til slutt hadde gått med på å sette opp en minneplakett utenfor stadion og også fordi det ble gjort et arrangement i forbindelse med kampen. Det gikk bl.a. ut på at det skulle bli lest noen ord av den lokale biskopen før ett minutts stillhet, og at 96 roser skulle bli plassert på hvert sitt sete bak det ene målet.

ASSOSIERT MEDLEM AV HFSG
For en årlig medlemsavgift på £5.- kan du nå melde deg inn som assosiert medlem av Hillsborough Family Support Group. Det er til inntekt for den kampen som gruppen kjemper for å skaffe rettferdighet til de som mistet livet på Hillsborough 15.april 1989.
Ved innmelding vil du bli oversendt en kort historie av kampanjen som er blitt ført. Du vil også få tilsendt et nyhetsbrev hvert kvartal hvor det blir informert om utviklingen. Margaret Aspinall i HFSG sier at det er imponerende mange Liverpoolsupportere i Skandinavia som allerede har tatt kontakt og ønsker å bli støttemedlem.
Kontakt; Hillsborough Family Support Group,
Central Buildings,
41, North John Street,
Liverpool L2 6RR

STØTT HILLSBOROUGH FAMILY SUPPORT GROUP
Vi har pr. 20.mai mottatt kr 45.222. på vår innsamlingskonto for de etterlatte. Dette synes vi er flott og vi vet at Hillsborough Family Support Group også er imponert over det hjertelaget og engasjementet som er vist. Viseformann Phil Hammond ønsker å takke alle personlig for de bidragene som er sendt.
Men, vi gir oss ikke helt med dette! Aksjonen vil gå videre i hvert fall til og med kampen på Ullevaal 29.juli.
Støtt Hillsborough Family Support Group ved å gi et bidrag på konto nummer 1594.23.79916.
Kontoens navn: Hillsborough, c/o Torbjørn Flatin, Bjørneveien 17, 3617 Kongsberg
(Ta gjerne kontakt på telefon 32 72 12 21, eller e-mail - [email protected])