Til domstolene! (Kopite nr. 7/98-99)

Høyesterett har nå avvist et forsøk fra polititjenestemennene med ansvaret for sikkerheten på Hillsborough om å gå i mot de etterlattes private søksmål. Advokater som representerte tidligere ”Chief Superintendent” David Duckenfield og Superintendent Bernard Murray hevdet at søksmålet var ”urimelig, galt og ikke lovlig”.

Det er dermed gitt grønt lys for de etterlattes anklager mot Duckenfield og Murray. Formann i Hillsborough Family Support Group, Trevor Hicks, sa etterpå at "Vi er fornøyd med dette etter at motparten i lang tid har prøvd å hale ut tiden. Vi er 90% tilfreds med hva som ble bestemt. Vi regner det som en 90% seier, men som alltid velger i fortsette med forsiktig optimisme."
Grunnen til Hicks, som mistet to døtre i Sheffield, sin noe dempede holdning var at familiene også hevdet at tjenestemennene helt bevist hadde drevet med en uthalingstaktikk med tanke på å tappe HFSG for midler før det private søksmålet kom til retten. Dette ble imidlertid avvist av dommeren. Likeledes er et vedtak blitt omgjort om at politiet i Sheffield ikke lenger kunne dekke de legale utgiftene til polititjenestemennene. HFSG greide å stoppe dette nylig, etter at tjenestemennene hele tiden var blitt gitt ubegrenset støtte fra myndighetene. Nå har imidlertid høyesterett sagt at de har lov til å få støtte, men at alle utbetalinger må vises i all offentlighet. En stor seier altså, og et par små nederlag som ytterligere forverrer familienes økonomi. Det var likevel en optimistisk viseformann og sekretær for HFSG, Phil Hammond, som vi snakket med. "Dette er en stor seier for oss. Jo, fortere saken kommer i gang dess bedre. Den vanlige mann har vært generøs mot oss tidligere og vil hjelpe oss igjen med å finansiere våre legale kostnader. Vi kommer til å holde flere konserter og fotballkamper for å skaffe midler."
19.april vil det bli bestemt prosedyre og datoer for den nevnte saken. Sannsynligvis vil man starte i retten i slutten av juni.
David Duckenfield og Bernard Murray vil bli anklaget for to tilfeller av uaktsomt drap og for å ha grovt forsømmet tjenesten. I tillegg er Duckenfield anklaget for å ha hindret rettsarbeidet ved å lyve og holde tilbake opplysninger i intervjuer og høringer. I det siste tilfellet virker det imidlertid tvilsomt om man når fram ut fra kommentarer i høyesterett.

10-ÅRS MARKERING
15.april 1999 er 10-års dagen for tragedien på Hillsborough. Seremonien vil starte kl 14.45 og begynner med allsang av hymnen "Abide with me". Alle de 96 navnene vil bli lest opp, og et lys vil bli tent for hver av dem. Kl. 15.06 markerer et geværskudd ett minutts stillhet både på stadion og i hele Liverpool by. Kenny Dalglish skal lese fra Romerbrevet og formannen til Hillsborough Family Support Group, Trevor Hicks, holde en tale etterfulgt av "You'll Never Walk Alone".
I mellomtiden vil det bli lest fra den hellige bok, det vil bli bedt bønn og det vil være allsang med et gospelkor. Det vil bli en verdig markering for de som mistet livet da de skulle følge sitt lag, Liverpool FC, i en semi-finale i FA-Cupen.
I helgas ligarunde vil alle arenaer markere 10-års dagen med ett minutts stillhet.

"BOIKOTT" I SHEFFIELD
Sheffield Wednesday har etter mye press og sterk kritikk gått med på å sette opp en minneplakett for de som omkom på Leppings Lane. Denne vil bli satt opp ved en bro om lag 100 meter fra selve stadion og vil ikke ha med navnene til de døde. Det var planlagt en helhjertet boikott av Liverpoolsupportere til kampen Sheffield W-Liverpool 8.mai, men etter utspillet fra Sheffield har HFSG og Liverpool FC bestemt at de ikke lenger vil oppfordre til en boikott men la hver enkelt bestemme om de skal reise på kampen.
Anført av den mer militante organisasjonen "Hillsborough Justice Campaign" er det imidlertid en rekke supportere som mener at dette ikke er godt nok fra Wednesday sin side. Det er også blitt mer enn antydet at man vil møte mannsterkt opp for å hevde sin sak utenfor Hillsborough 8.mai og sterkt oppfordre tilreisende Liverpoolsupportere om ikke å gå på kampen.

ASSOSIERT MEDLEM AV HFSG
For en årlig medlemsavgift på £5.- kan du nå melde deg inn som assosiert medlem av Hillsborough Family Support Group. Det er til inntekt for den kampen som gruppen kjemper for å skaffe rettferdighet til de som mistet livet på Hillsborough 15.april 1989.
Ved innmelding vil du bli oversendt en kort historie av kampanjen som er blitt ført. Du vil også få tilsendt et nyhetsbrev hvert kvartal hvor det blir informert om utviklingen. Margaret Aspinall i HFSG sier at det er imponerende mange Liverpoolsupportere i Skandinavia som allerede har tatt kontakt og ønsker å bli støttemedlem.
Kontakt;
Hillsborough Family Support Group,
Central Buildings,
41, North John Street,
Liverpool L2 6RR

STØTT HILLSBOROUGH FAMILY SUPPORT GROUP
Vi har pr. 10.april mottatt ca kr 22.000. på vår innsamlingskonto for de etterlatte. Vi takker alle for den varme støtten som aksjonen har mottatt og for alle de hyggelige henvendelsene vi har fått. Skandinaviske Liverpoolsupportere har igjen fått vist sin tilhørighet og sitt hjertelag.
Phil Hammond i HFSG ber oss også om å takke hjertelig for det bidraget som er gitt og sier han er rørt over den store oppslutningen.
Men, vi er ikke fornøyd med dette! Aksjonen går videre og vi lover at vi også etter hvert vil trekke ut signerte overraskelser til noen av bidragsyterne.

Støtt Hillsborough Family Support Group ved å gi et bidrag på konto nummer 1594.23.79916. Kontoens navn: Hillsborough, c/o Torbjørn Flatin, Bjørneveien 17, 3617 Kongsberg (Ta gjerne kontakt på telefon 32 72 12 21, eller e-mail - [email protected])