- Tror ikke det blir Chelsea-tilstander

Chris Bascombe tror ikke det blir Chelsea-tilstander på Anfield selv om en av verdens rikeste stater får kontrollen med Liverpool FC.

En milliard-avtale med en av de rikeste stater på denne planeten representerer et utrolig hat-trick for styreformann David Moores og daglig leder Rick Parry, skriver Liverpool Echo i ettermiddag. Dersom den nå etter hvert mye omtalte avtalen med Dubai International Captial skulle gå i orden betyr det at Liverpool FC både får nytt stadion og penger til å styrke spillerstallen. I tillegg skulle det bety at økonomien i klubben er sikret for årtier fremover.

Echo karakteriserer Dubai som en av de rikeste og mest økonomisk stabile statene i verden, og øser over seg med superlativer over alliansen med emiren av Dubai.

For å sette ting i perspektiv sammenligner lokalavisen denne avtalen med det forrige økonomiske partnerskapet Liverpool inngikk. Granada kjøpte 9,9% av aksjene i fotballklubben for £21M i  1999. Medieselskapets formue og makt blir som en dråpe i havet sammenlignet med det emiren av Dubai kan vise til.

- Den nært forestående avtalen kan ikke sammenlignes med Roman Abramovich sin overtakelse av Chelsea. Russeren når ikke kongefamilien i Dubai til skuldrene engang. Lommene til disse karene er dype, og dersom deres ambisjon er å oppnå suksess på fotballbanen med Liverpool FC, er tidene da manageren måtte snu og vende på pennyen historie, skriver Chris Bascombe.

- Klubbens førsteprioritet er å bygge ny stadion, så folk skal samtidig ikke bli forledet til å tro at Dubai-gruppen vil skrive ut sjekker for spillerkjøp i hytt og pine. Jeg tror ikke vi får Chelsea-lignende tilstander på Anfield med det første. Supportere og rivaliserende klubber som forventer en serie spillerkjøp i £20M-klassen for verdens fremste fotballspillere har misforstått denne avtalen. Men noe penger vil nok også dryppe på manageren til å styrke stallen, legger han til.

- Dersom klubben får denne avtalen i havn i løpet av en tre ukers tid, kan Rick Parry og David Moores koste på seg å skåle i champagne i lettelse, triumf og tilfredsstillelse over en vel utført jobb, fortsetter Bascombe.

Han beskriver prosessen som Liverpool har vært igjennom med å tiltrekke seg de riktige investorene som smertefull, følelsesladet og kostbar! Formannen har vært nær ved å trekke seg ved to anledninger, og var på et stadium meget nær ved å selge sine aksjer til rivalen Steve Morgan. Morgan verdsatte klubben til £70M. Også den thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra og amerikanske Robert Kraft var lenge inne i bildet.

Interessen fra araberne skal først ha oppstått sent i 2005. Echo avslører imidlertid at så sent som i forrige måned skal den nord-irske forretningsmannen John Miskelly ha vært favoritten til å få tilslaget på Liverpool FC. Miskelly, som har vært Liverpool-supporter siden han var liten gutt, verdsatte klubben til £140M, og var forberedt på å betale £4,000 per aksje for å få kontroll over klubben. Belfast-mannen var også beredt til å skyte inn £80M i tillegg til dette for å få en ny stadion på plass og frigjøre midler for Rafael Benitez til å styrke laget. Andre rivaliserende bud skal også ha kommet inn, der budgiverne strakk seg til £4,400 per aksje, og dermed verdsatte Liverpool til £150M.

Parry og Moores møtte også George Gillett Jnr. Amerikaneren som eier det kanadiske ishockelaget Montreal, og som før eide basketballaget Harlem Globetrotters. Grunnen til at valget ikke falt på Gillett, skal i følge Echo være at amerikaneren ønsket å dele stadion med Everton.

Parry hadde stadig vært i kontakt med forretningsmenn i Emiratene. For eksempel skal Etihad Airways ha vært nær ved å bli Liverpools trøyesponsor for ett år siden. Denne avtalen skal ha kollapset i siste time. Parry fortsette å fri til de arabiske forretningsmennene, og årsaken til at fjorårets årsmøte ble utsatt med vilje var at han trodde at han hadde araberne på kroken.

Dubai er en av sju stater som utgjør de Forente Arabiske Emirater. Det ble funnet olje der i 1960-årene, men nå er det faktisk turismen som har overtatt som landets største inntekstkilde. Dubai City er lokalisert ved kysten i den persiske gulf, og er den byen som vokser raskest i verden akkurat nå. Staten har en strandlinje som strekker seg over 40 kilometer, og langs denne er det planlagt ulike forretningsprosjekter verdt milliarder av kroner.

Dubai International Capital (DIC) ble etablert i 2004, som det internasjonale investeringsselskapet til Dubai Holdings. Liverpool FC skal nå i prinsippet være enige om en avtale med DIC, der fotballklubben blir verdsatt til rundt £160M.