25 år siden Bill Shankly døde

I dag er det 25 år siden Bill Shankly døde. Mannen som skapte det moderne Liverpool FC. Anledningen markeres med flere ulike tilstelninger på Merseyside i løpet av helgen.

I dag er det 25 år siden manager-legenden Bill Shankly døde. Shankly var en av de beste fotballmanagerne fotballøya noen gang har fostret, og får også æren for å ha grunnlagt ”det moderne Liverpool”.

25-årsdagen for Shanklys død vil bli markert på flere vis i Liverpool. På Anfield blir det for eksempel arrangert en mimrekveld i kveld, der man hyller den geniforklarte skotten. I morgen blir det satt opp et teaterstykke om Bill Shanklys liv i Bootle Town Hall, mens barnebarnet Karen Gill benytter anledningen til å lansere sin bok om bestefaren.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Shankly blir satt så stor pris på av Liverpool-supporterne. Han tok over en klubb i ingenmannsland i 2.divisjon i 1959 og forvandlet de røde til et av Englands beste fotballag. Under skotten vant Liverpool 2.divisjon i 1962, og det gikk ikke mange årene før man på Anfield kunne plassere ligamesterskapet i premiesamlingen. De røde gikk til topps i Englands øverste divisjon tre ganger under Shankly, i 1964, 1966 og 1973. FA-cupen ble også vunnet to ganger, i 1965 og 1974.

Shankly bygde fundamentet som gjorde etterfølgeren, Bob Paisley, til tidenes mestvinnende manager i engelsk fotball. Under Paisley vant som kjent Liverpool seks ligatitler og europacupen 3 ganger i løpet av ni sesonger.

Shanklys triumfer kom som en følge av hardt arbeid, et godt øye for spillerkjøp og en personlighet som savner sidestykke. Skotten var en utmerket motivator og innpisker, og styrte sine tropper med jernhånd. Historiene om managerlegenden er mange, og sitatene hans udødelige.

Ron Yeats var kaptein under Shankly i perioden 1961 til 1971. Han beskrev Shankly som en fantastisk psykolog etter bare en dag i klubben!

- Shankly fikk deg til å føle deg som verdens beste spiller, og dermed gikk du ut på banen og spilte som om du var det, forklarer Yeats til BBC.

Shankly forsto også raskt hvilken stor rolle supporterne spilte for Anfield-klubben, og snakket ofte om den hellige treenigheten – manageren, spillerne og supporterne. Skotten oppdaget raskt hvor mye fotballen betydde for folk på Merseyside, og at kampen om lærkula på mange måter var det som knyttet lokalsamfunnet sammen.

Da Shankly trakk seg som manager for Liverpool i 1974 skapte det nærmest landesorg hos den røde halvdelen på Merseyside. Shanks selv begrunnet avgjørelsen med at han ville bruke mer tid på familien, men mye tyder på at han i ettertid angret på denne avgjørelsen.

- Han ble aldri den samme mannen etter den avgjørelsen, forteller Yeats.

Shankly døde av et hjerteinfarkt sju år etter at han trakk seg fra stillingen som manager for Liverpool FC, 68 år gammel. I dag, 25 år etter, blir han fortsatt omtalt som en av de største managerne i britisk og europeisk fotball noensinne. For mange Liverpool-supportere vil han for alltid være den aller største.

RIP.


BILL SHANKLY OBE (1913-1981)

Født: Glenbuck, East Ayrshire

Liverpool-manager: Fra desember 1959 til juli 1974

Meritter: Ligamesterskap 1964, 1966, 1973; FA Cup- vinner 1965, 1974; Uefa Cup-vinner 1973