Araberne studerer regnskapene

En samlet engelsk presse rapporterer at Dubai International Capital skal fått tillatelse til å gå igjennom regnskapene til Liverpool FC med tanke på en overtakelse av klubben.

Liverpool FC kan bli å finne på arabiske hender om kort tid. Seriøse kilder som The Times, Guardian, Liverpool Daily Post med flere rapporterer i dag at et firma som eies av myndighetene i Dubai har tilbudt hele £450M for å ta over kontrollen på Anfield.

Dubai International Capital, som er investeringsselskapet til regjeringseide Dubai Holdings, skal nå være svært nære en avtale som blant annet vil medføre at man starter byggingen av Liverpools nye stadion i Stanley Park. Selskapet skal nå begynne å saumfare regnskapene til Liverpool FC, før en endelig avgjørelse blir tatt.

Dubai International Capital er også sterkt inne på eiersiden i andre britiske institusjoner, som turistattraksjonene Madame Tussauds og London Eye i hovedstaden, samt hotellkjeden Travellodge.

Liverpool Daily Post skriver at dersom DIC og deres daglige leder Sameer Al Ansari, etter å ha gjennomgått regnskapene, velger å fullføre handelen, kan en offisiell overtakelse av klubben skje i løpet av få uker. Det er likevel ikke ventet at en formell overtakelse vil skje på denne siden av nyttår.

Det er den styrtrike Al Maktoum-familien i Dubai som i realiteten står bak det arabiske selskapet, selv om selskapet blir omtalt som statseid. Det har ikke kommet frem hvor mye penger familien er villige til å bruke på å styrke spillerstallen, men det forventes at de vil spytte inn £200M i det nye stadionanlegget i Stanley Park alene. Liverpool har også en gjeld på £80M. Liverpool Daily Post skriver at araberne verdsetter selve klubben til rundt £170M.

Dette betyr at David Moores, som nå eier 51% av aksjene i Liverpool FC, gir fra seg kontrollen med klubben. Men det virker som Moores fortsatt kommer til å beholde noen aksjer, og det skal også ligge i kortene at han får fortsette som klubbens formann. Avtalen betyr med andre ord ikke at Moores-familiens over 50 år lange engasjement i klubben er over.

Liverpool Daily Post har også forstått det slik at Rick Parry vil fortsette som klubbens daglige leder, selv om araberne skulle ta kontroll med klubben. Lokalavisen beskriver DIC-leder Al Ansari som en ivrig Liverpool-supporter.

Richie Pedder i Liverpool FC Supporters Club uttaler til Daily Post at et oppkjøp synes uunngåelig, dersom klubben fortsatt skal være konkurransedyktig.

- Jeg tror denne avtalen blir en realitet. Vi trenger pengene, og dette synes å være den eneste veien å gå, siteres han.

Liverpools styre har brukt tre år i sin søken etter nye investorer, men tidligere forsøk på oppkjøp har aldri vært så nære som Dubai-avtalen nå synes å være. Daily Post skriver at Liverpools styre skal ha avslått et matchende bud fra den amerikanske milliardæren George Gillett Jr. I tillegg skal det også ha vært tre andre rivaliserende bud inne i bildet.

Dersom David Moores nå går med på å selge selve klubben for £170M, betyr det at han aksepterer en pris på rundt £4,500 per aksje. Verken styreformannen eller daglig leder Rick Parry vil være med Liverpools delegasjon som setter kursen mot Tyrkia i dag. Dette er høyst unormalt.

Liverpool FC har så langt avstått fra å kommentere oppslagene i britisk presse.