Hiddink tror Kewell har fokus på Kroatia

Australias landslagssjef Guus Hiddink tror Harry Kewell har lagt episoden med dommer Markus Merk bak seg, og at flankespilleren nå har fullt fokus på møtet med Kroatia i morgen.

Etter hva som trolig har vært de mest turbulente dagene i Harry Kewells karriere, tror Australias trener Guus Hiddink at Liverpool-spilleren har klart å bevare fokus og er klar til innsats når Socceroos møter Kroatia til avgjørende VM-kamp i morgen. Kewell slapp unna suspensjon etter den famøse utskjellingen av den tyske dommeren Markus Merk etter kampen mot Brasil, og både det australske fotballforbundet og spilleren selv innser at han har vært heldig. Kewell er nå tilbake i trening igjen, og forbereder seg til kamp på vanlig måte.

- Jeg tror Kewell er klar og vil gjøre en stor kamp mot Kroatia. Om det blir fra start, eller i form av et innhopp fra benken, vet jeg ikke ennå. Han har vist på trening at han er mentalt tilbake der han skal være. Fysisk mangler han litt kamptrening, og er således ikke helt på topp. Men med hans spesielle talent vil han uansett være en meget viktig spiller for oss mot Kroatia, uttaler Guus Hiddink til den australske avisen The Sydney Morning Herald.

- Jeg tror ikke den mye omtalte episoden med dommer Merk vil virke som en distraksjon i forbindelse med denne kampen. Slike ting skjer i kamper med høy temperatur. Det som skjedde etter kampen kom som en følge av ren og pur frustrasjon. Det som har skjedd i etterkant har ikke virket distraherende verken på meg eller laget. Saken har ikke vært noe stort tema på trening, og vil ikke influere på den kommende kampen i det hele tatt, legger han til.

Australias fotballpresident, John O’Neill, innrømmer at Kewell var heldig som slapp unna en famøse episoden uten å bli straffet av FIFA.

- Mot Kroatia må vi ikke fokusere på dommeravgjørelser. Vi må komme oss videre, og konsentrere oss om spillet. Vi må spille opp mot vårt beste mot et veldig bra kroatisk lag, og da må vi fokusere på det vi kan gjøre noe med, vårt eget spill. Vi er alle desperate etter å gå videre i VM, sier O’Neill til The Sydney Morning Herald.

- Vi må komme oss videre. Vi har ingen innflytelse på dømmingen likevel, og vi kan ikke fortelle FIFA hvordan de skal håndtere saker og ting. Jo mer vi klager, jo større er sjansen for at vi får et rykte som sytepaver. Det er vi ikke. Vi liker å holde oss til fakta. Mot Brasil gikk mange avgjørelser i vår disfavør. Men fokuserer vi for mye på slikt vil det bare slå tilbake på oss selv, slår han fast.

O’Neill avslører at Kewell slapp straff fordi dommeren forandret sin forklaring om hva spilleren hadde sagt til han. Det skal ha gått både på språkbruk og fortolkning av hva Kewell hadde sagt. Når dommeren fikk problemer med å huske eksakt hva som hadde blitt sagt, innrømte han selv at han hadde problemer med å huske hva som skjedde.

- Vårt syn er at dommeren kunne ha håndtert dette selv ute på banen. I stedet ble det en disiplinærsak der Kewell ville ha blitt utestengt i fra to til fire kamper om han hadde blitt funnet skyldig. Det er skremmende å tenke på.

O’Neill er ikke spesielt imponert over måten Kewell oppførte seg på i den nevnte situasjonen.

- Hele episoden var upassende, og vi fordømmer det vår egen spiller gjorde. Det hele var i strid med hvordan våre spillere skal oppføre seg, og også i strid med fotballreglene. Det vet Harry selv også. Han mistet rett og slett besinnelsen etter en kamp hvor sinnene allerede var satt i kok. Men du kan ikke la det gå ut over dommeren på den måten der uansett. Harry var veldig heldig om slapp ustraffet fra det.

Australia trenger for øvrig ett poeng fra kampen mot Kroatia for å gå videre til cupspillet i VM, forutsatt at Japan ikke slår Brasil med tre eller flere mål.