Hvem er Sjeik al-Maktoum?

Han er emiren av Dubai, og statsminister og visepresident i De Forenta Arabiske Emirater. Snart kan han være eier av Liverpool FC også. Sist oppdatert kl. 15.45

Sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum tok over som overhode i Dubai da broren ,Sjeik Maktoum bin Rashid al-Maktoum, døde av et hjerteinfarkt mens han var på offisielt besøk i Australia 4.januar i år. I tillegg til å bære tittelen emiren av Dubai tok han samtidig over som De Forente Arabiske Emiraters visepresident og statsminister.

Den nye emiren, som nå altså kan ta kontrollen med Storbritannias mest suksessrike fotballklubb i løpet av de kommende ukene, har fungert som forsvarsminister for De Forente Arabiske emirater og er en høyt profilert forretningsmann og oppdretter av rasehester.

Fakta om Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Hersker: Dubai

Formue: 88 milliarder kroner

Alder: 57 (født 1949)

Ble Dubais 10. hersker etter brorens død i januar. Er i ferd med å omskape det lille emiratet til en forretnings - og turistgigant. Emiratets bnp har vokst fra 8 mrd dollar i 1994 til forventet 40 milliarder dollar i 2006. Har også en del investeringer i utlandet. Nylig kjøpte Dubai London's Tussauds Group, en aksjepost i DaimlerChrysler og luftfartsselskapet Doncasters. I tillegg kommer eiendommer i USA. Kjøpet av P&O Group og budet på å håndtere seks amerikanske havner utløste en nasjonal strid i USA, og tvang Dubai til å trekke seg fra den amerikanske delen av avtalen i mars. Det er beregnet at en god del av sjeikens formue som for øvrig deles av to brødre, kommer fra regjeringens eierandeler i banker, aluminium og eiendomsselskaper. Sheikh Mohammed er også en hesteelsker og en dyktig rytter.

Han er den nest yngste av Sjeik Rashid bin Saeed Al Maktoums fire sønner. Fra fireårsalderen fikk Sjeik Mohammed privatundervisning i arabisk og islam. I 1955 begynte han sin formelle utdanning ved Al Ahmedia-skolen. I 10-årsalderen flyttet han til Al Shaab-skolen, og to år senere begynte han ved en ungdomsskole i Dubai. I august 1966 begynte han ved Bell Educational Trust sin engelske språkskole i Storbritannia.

Blant engelskmenn i Dubai går sjeiken bare under kallenavnet ”Sjeik Mo”. Hans ”seniorkone” heter Sheika Hind bint Maktoum bin Juma Al Aktoum. Han giftet seg med henne i 1979. Hans ”juniorkone” er Princess Haya bint Al-Hussein, datter av avdøde Kong Hussein av Jordan og halvsøster med den nåværende kongen, Abdullah II. Juniorkona giftet han seg med i april 2004. Sjeik Mohammed har 16 barn – sju sønner og ni døtre.

Al Maktoum og konene hans skal være meget interessert både i hesteløp (galopp) og kamelløp.