Semifinale - best siden '66

England står stille foran dagens kvartfinale mot Portugal, og man håper å kunne hviske ut en historie om mange tårer og skuffende resultater i VM.

England er en stolt fotballnasjon, men siden man vant på hjemmebane i 1966 har det ikke vært så mye å skryte av når det er snakk om VM.  I 1974, 1978 og 1994 var man ikke engang med.  Utover det har det vært mange dramatiske episoder som alltid har gått ut over engelskmennene.

I 1970 ble den legendariske keeperen Gordon Banks syk foran kvartfinalen mot Vest-Tyskland, og en famlende reserve i form av Peter Bonetti bidro til at 2-0 ble snudd til 2-3.  Sir Alf Ramsey, trener med heltestatus etter ’66, vil også bli husket for å ha byttet ut Bobby Charlton for å spare veteranen i den kvelende heten i Mexico.  På stillingen 2-1 til England.

I Spania i 1982 tapte et England med Phil Thompson i midtforsvaret ikke en eneste kamp, men 0-0 mot Vest-Tyskland og Spania i mellomspillet var ikke nok til å gå til semifinalene.  En forsiktig Ron Greenwood ble etterpå kritisert for ikke å ha risikert de skadeplagede nøkkelspillerne Keegan og Brooking tidligere i den avgjørende kampen mot spanjolene.

Det er vel ingen som glemmer 1986, da Diego Maradona ved hjelp av Guds hånd og en fantastisk soloprestasjon senket ”the land of hope and glory”.  En sen redusering fra turneringens toppscorer Gary Lineker var ikke nok.

Stuart Pearce og Chris Waddle ble syndebukkene da Vest-Tyskland vant en dramatisk straffespark-konkurranse i 1990.  En husker også en gråtene Paul Gascoigne som pådro seg gult kort og ville stått over en eventuell sluttkamp.  Lineker utlignet til 1-1 i ordinær tid og ledet av Bobby Robson har man aldri vært nærmere.  Tyskerne fulgte opp med å slå Argentina i finalen i Roma.

Michael Owen ble verdenstjerne da han scoret mot Argentina i 1/8 finalen, men med David Beckham utvist kom argentinerne tilbake og vant på straffespark.  1998 ble dermed også en skuffelse.

En småskadet Owen sørget for at England tok ledelsen mot Brasil ved kvartfinalen i det forrige VM, men Rivaldo utlignet like før pause.  Ronaldinho sørget for ledelse tidlig i 2.omgang og denne gang var det David Seaman som felte tårer etter at frisparket seilet inn i det bortre krysset.