Snarlig avgjørelse om Speedy

David Fairclough tror at Liverpool først vil få avslag i søknad om arbeidstillatelse for Mark Gonzalez, men at man står sterkere ved en appell enn forrige gang.

Liverpools legendariske super-reserve David Fairclough har selv vært involvert i juryer som avgjør om spillere utenfor EU skal få arbeidstillatelse i engelsk fotball.  I dag sendte Liverpool FC nok en søknad om at Mark Gonzalez skal få spille på Anfield, etter at man i fjor fikk avslag for den 21-årige vingen fra Chile.

Fairclough er ikke uenig i daglig leder Rick Parry, som hevder at Liverpool nå har en bedre sak å presentere, men den tidligere angriperen tror likevel at det i første omgang vil bli gitt avslag på søknaden.  Han sier samtidig til liverpool.no at det ikke bør gå mange dagene før det kan bli en avklaring i saken.

David, kan du forklare litt hva som skjer i behandlingen av en slik søknad?
- Det er klubben som presenterer en søknad, og denne blir behandlet og stemt over av seks personer.  Det er tre tidligere spillere, samt en representant hver fra Premier League, det engelske fotballforbundet og spillerforeningen.  Klubben kan be om at man får en ny jury, dersom man tidligere har hatt en søknad inne, og det vil jeg tro at Liverpool har spurt om.  Altså nye personer i forhold til forrige søknad.

Det har vært mye snakk om at Chile nå er blant de 70 beste nasjonene?
- Det er forskjellige kriterier som er satt til grunn for godkjenning av en slik søknad.  En av dem er at du skal ha en gjennomsnittlig plassering blant de 70 beste landene på rankingen til FIFA over de to siste år.  Chile er for øyeblikket blant de 70 beste, men ikke over de to siste sesongene.  Det at man nå er nr.64 tviler jeg på om vil ha noen innvirkning.

Hva betyr det i praksis?
- Det at man ikke oppfyller et slikt kriterie er ikke nødvendigvis avgjørende.  I praksis vil jeg imidlertid tro at det først medfører et avslag, men det er også mulig å godkjenne en søknad hvis man anser spilleren som et ”eksepsjonelt talent”.  En vanlig prosedyre vil være at Liverpool får avslag siden spilleren ikke oppfyller de fastsatte krav, men at man kan appellere fordi klubben mener at man kan dokumentere at man har et spesielt talent.

Hva tror du selv om dette?
- Jeg vil være enig med de som mener at Liverpool har en bedre sak denne gangen, uten tvil.  Gonzalez har vært mye i mediabildet, og man kan lettere dokumentere at han har hatt en god sesong på utlån til Real Sociedad.

Du snakker om mulig appell, kan dette dra ut i tid?
- Det burde det ikke gjøre.  Jeg vil anta at søknaden om arbeidstillatelse vil være ferdig behandlet i løpet av neste uke.  Skulle svaret bli negativt vil Liverpool ha tre dager på seg til å legge inn en appell.  En appell vil kunne bli avgjort hurtig.

Norske Liverpool-supportere kan treffe David Fairclough i Oslo i helgen.