Spillere klare for finale

Dietmar Hamann håper å få ta del i morgendagens finalen. Sami Hyypiä sulten på gjentagelse av triumfen mot Arsenal i 2001. Djibril Cissé sikter mot startplass.

Dietmar Hamann har spilt i det meste som finnes av finaler. Bare i Liverpool har han vunnet FA-Cup (00/01), Ligacup (00/01, 02/03), Charity Shield (00/01), UEFA-Cup (00/01), Supercupen (01, 05) i tillegg til Champions League for et snaut år siden. Han var også sentral i et Tyskland som endte opp i finalen i VM 2002, der de måtte gi tapt for Brasil. Tyskeren fikk denne sesongen forlenget sin avtale med de røde i enda et år, da han fikk slippe til i over 30 kamper denne sesongen. Nå håper han å plukke med seg enda en medalje i det som blir den siste FA Cup-finalen i Cardiff. Sissoko og Alonso har ofte blitt foretrukket sentralt denne sesongen. Alonso er imidlertid ennå ikke erklært spilleklar etter sin ankelskade, noe som kan kreve en innsats fra Didi.

- Situasjonen vil ikke påvirke mine forberedelser. Jeg forbereder meg som om jeg skulle spille i morgen, kommenterer Hamann.

- Manageren vil velge det han mener er den beste elleveren, og jeg håper å være i den. Hvis ikke vil laget kanskje behøve meg utover i kampen.

- Du kan ikke ta noe for gitt i dette gamet, spesielt ikke når du spiller for en stor klubb. Alle finaler er spesielle. De fleste spillerne her har mange år igjen til å nå nye finaler, men du vet aldri når du får din siste. Det kan være når du er 24, eller det kan være når du er 32, som meg.

- Se på Teddy Sheringham. Han er 40 nå og på vei til en ny finale. Du må nyte begivenheten og sette pris på hva klubben din har gjort for å komme dit.

- Jeg får samme følelsen nå som første gang jeg nådde en finale. Dersom du ikke får sitringen i kroppen vil du aldri prestere på det nivået du skulle ønske.

- Vi slo ut Manchester United og Chelsea, så vi fortjener å være favoritter. Men da vi møtte de på Upton Park nylig, så vi at de var et sterkt lag. De spilte ballen bra mellom seg og har mye fart. De er et lag som kan angripe deg, så vi trenger å være på tærne. Noen ganger er det enklere å gå inn i en kamp som underdogs, fordi alle forventer at det andre laget vinner. Presset er på oss, men det kan vi håndtere.

- De fleste guttene har vært gjennom mange finaler. De tok del i kampen i Istanbul, så de trenger ikke råd fra meg. Når fløyten låter vil de være klare.

- Det er det det handler om i Liverpool. Du ønsker å skape en vane for suksess. Det har vært en flott sesong for oss, med over 80 poeng. Det har vært en stor forbedring fra i fjor – en seier på lørdag vil være nok et steg forover. Det handler om å bli vant til å vinne.

Selv om Alonso skulle bli klar og manageren skulle foretrekke ham og Sissoko, ville ikke Hamann bære nag til de to. Han mener de er et godt par på den sentrale midtbanen og fortjener sin spilletid. Han akter likevel ikke å gi seg på tap.

- Jeg vet hva jeg er kapabel til, og jeg er glad for å kunne bli enda et år. Jeg vil kjempe for plassen min neste år.

- Jeg spilte omtrent 30 kamper denne sesongen, og jeg har ingen grunn til å tro at det blir noe mindre neste år. Jeg hadde problemer med skade etter tapet mot Chelsea, uten den hadde jeg kanskje fått enda mer spilletid, undrer Hamann.

Med tanke på Momo Sissokos innsats i sin første sesong i England får Hamann nok konkurranse. Han har imidlertid ikke problem med å skryte av franskfødte Sissoko.

- Momo har vært veldig god siden han kom hit. Den engelske stilen passar ham meget godt. Han er en fysisk spiller, liker å takle og viker ikke unna for noen. Han har vært en stor suksess, og vi har mye i vente fra ham, spår den sympatiske tyskeren.

Hyypiä sulten på ny tittel
Siden Liverpool vant en dramatisk FA Cup-finale i 2001 etter å ha ligget under 1-0, har Hyypiä drømt om å gjenta noe lignende. Lysluggen har vunnet åtte vinnermedaljer i løpet av sine drøyt syv sesonger hos Liverpool. Men selv med de mange triumfene ser finnen tilbake på FA-triumfen for fem år siden med ekstra glede.

- Da vi vant cupen i 2001 i Cardiff var det en av de største dagene i mitt liv. Å ligge under 1-0 og oppleve at Arsenal dominerer kampen – og så komme tilbake med to mål fra Michael Owen, hvorav det andre ut fra ingensteder – det var noe helt spesielt.

- Jeg ville elske å oppleve det igjen, det er definitivt viktig for denne klubben å vinne trofeer hvert år, fansen forventer det og vi forventer det av oss selv.

I Champions League-finalen forrige sesong sto finnen frem som en koloss da AC Milan trykket på som verst. I morgen vil han trolig igjen danne midtstopperduo sammen med Jamie Carragher. Det vil gi West Ham nok å bryne seg på.

- På denne tiden i fjor gjorde vi oss klare til Champions League-finale, minnes Sami.

- Det er viktig for fremtiden til klubben at vi spiller i slike kamper. Vi må fortsette og sørge for å oppnå ting på dette nivået.

- Forrige sesong var det Champions League som sikret oss en vellykket sesong, denne gangen er det ikke like viktig fordi vi har spilt bra også i Premier League. FA-Cupen  ville imidlertid utgjøre en skikkelig bonus. Vi har forbedret oss siden sist sesong, da vi hadde så mange skader. Det var synd å måtte forlate Champions League, men man må innse at man ikke kan vinne hver sesong. Vi er uansett glade for hvordan det går for oss og klubben, nå må vi bare fortsette.

Djibril fra start?
Både i Champions League-finalens straffekonkurranse og i Super Cup-finalen mot CSKA Moskva scoret Djibril Cissé. I sistnevnte scoret han faktisk både utligningen til 1-1 og sendte de røde i ledelsen med sin scoring i ekstraomgangene. Nå håper han igjen å kunne bidra i en finale.

- Jeg scoret på straffe i Champions League og scoret to i Super Cupen, så hvorfor skulle ikke lørdag utgjøre et hat-trick? spør Cissé retorisk.

- Morgendagen er en stor begivenhet for meg. Jeg mistet finalen i Carling Cup på grunn av beinbruddet, så jeg ser frem til sjansen til å spille i morgen.

Etter å ha scoret begge målene i ligaoppgjøret mot West Ham forleden, har Cissé gode håp om å bli valgt fra start. Spesielt ettersom Garcia er ute med karantene etter sitt røde kort i samme kamp.

- Dersom jeg starter vil jeg være veldig fornøyd, men hvis ikke må jeg bare konsentrere meg om å være klar når sjansen kommer.