Tosh nær ved å bli manager

John Toshack forteller i dag om sin kjærlighet for de røde og hvordan han to ganger nesten ble ansatt som manager. Mange spillere i aksjon i kveld.

I et stort intervju med Liverpoolfc.tv sier John Toshack at han var nær ved å ta over på Anfield to ganger etter han la opp som spiller. Den nåværende landslagssjefen for Wales ankom Liverpool i 1970 og bygget seg raskt opp et nært og spesielt forhold til daværende manager Bill Shankly. 29. september er det 25 år siden Shanks døde og Tosh beskriver det som uvirkelig at den store skotten har vært borte så lenge.

- Jeg så nylig på en gammel tape fra tiden i Swansea. Shankly besøkte oss gjerne når vi spilte i området rundt Liverpool. Da vi vant i Preston og rykket opp til førstedivisjon var han også i garderoben. Med tekoppen i den ene hånden og alltid en kommentar på lur eller et innspill å komme med var han en stor inspirasjon for spillerne mine.

Toshack forteller om skuffelsen over å ikke ha blitt manager i sitt kjære Liverpool F.C. Det var veldig nære, spesielt da den første henvendelsen kom.

- Tidlig på 80-tallet var Paisley i ferd med å trappe ned og jeg fikk en henvendelse fra klubben vedrørende jobben. Jeg hadde et møte med dem og trodde alt var avgjort. Jeg fortalte til og med Swansea om tilbudet og de begynte å lete etter ny sjef. Da sesongen var over hadde imidlertid Bob bestemt seg for å fortsette – og jeg endte etter hvert i Spania. Ni år senere fikk jeg ny henvendelse fra Anfield om jobben. Det var rett etter Kenny forlot klubben. Jeg følte det imidlertid for vanskelig å kutte alle bånd til jobben i Spania og takket derfor nei.

Toshack forteller om sitt første møte med Rafa i Madrid i 1990. Benitez hadde på den tiden ansvaret for juniorlaget i klubben og virket alltid veldig metodisk og ambisiøs. Jeg traff han også da jeg ledet Madrid noen år senere. Da stod han på sidelinja under en treningsleir i Sveits og tok notater. Laget han bygget opp i Valencia var alltid vanskelig å spille mot. Straks de tok ledelsen var de nesten umulige å slå.

Den tidligere Liverpool-legenden var mannen som gav Alonso debuten i drakten til Real Sociedad. Faren til Xabi var sjef før Tosh ble ansatt i baskerklubben. Etter ansettelsen så han at Alonso var spesiell og bestemte seg raskt for å gi ham debut. – Han manglet litt fart, men hadde et meget godt fotballhode og vidunderlig pasningsfot. Alt han trengte var spilletid og mer rutine på et høyere nivå. Jeg husker godt en kamp mot Valencia. Vi vant 2-0 og Xabio var briljant på midten mot Baraja og Albelda. De var en av de få kampene Valencia tapte det året og det skulle ikke forundre meg om det var da Rafa fikk øyene opp for unggutten.

6 ”røde” landskamper i kveld
Det blir trolig Liverpoolspillere i aksjon i seks landskamper i kveld. Sjekk vår oppdaterte TV-Guide for mer info om avspark og hvilke TV-kamaper som sender hva.

Størst interesse blir det nok rundt Englands første landskamp med ny manager. De tre løvene spiller i kveld mot Hellas på Old Trafford. Steven Gerrard starter på høyrekanten, mens Peter Crouch spiller på topp. I tillegg vil manges øyne være rettet mot Dirk Kuyt når Nederland spiller mot Irland. Spissen har lenge blitt koblet til Liverpool vedrørende en overgang og det er ingen hemmelighet at Rafa har fulgt utviklingen hans lenge. Kuyt har før kveldens kamp 22 landskamper og kan bli rød innen 48 timer.