- Rafas rotasjonspolitikk er en myte

Diskusjonen omkring den såkalte rotasjonspolitikken til Rafael Benitez har nådd nye høyder den siste tiden. Liverpool-spaltisten Paul Tomkins mener imidlertid det hele er en myte.

Spaltisten Paul Tomkins er blant de som forsvarer Rafas rotasjonspolitikk. Forfatteren har i den forbindelse lagt frem en del interessant statistikk på liverpoolfc.tv.

Tomkins innleder med å påpeke at det er vanskelig å definere hva som er rotasjon eller ei. Noen ganger blir spillere hvilt, andre ganger er de suspenderte eller skadet. Men de kan også være satt ut av taktiske årsaker. Tomkins poengterer at bare den sportslige ledelsen vet hvorfor  en startoppstilling ser ut som den gjør, og bare de vet hvordan spillerne har prestert på trening.

- Rotasjon blir kun nevnt etter poengtap, aldri etter seire, poengterer Tomkins.

- I 2006/07 ble Rafa kritisert for ikke å ha brukt samme lag to ganger etter hverandre i 99 kamper på rad, men ingen av kritikerne sjekket hvor mange av disse kampene som ble vunnet. Alle tror også at Rafa roterer mer enn noen andre managere, men det er ikke sant, hevder Tomkins.

- Manchester United vant ligaen i fjor etter at Alex Ferguson hadde gjort totalt 118 forandringer på lagoppstillingen i løpet av sesongen. Noe som er 3,11 forandringer per kamp. Sesongen før det vant Chelsea etter at Mourinho også gjorde 118 endringer i lagoppstillingen. Og faktisk gjorde også Benitez akkurat samme antall endringer i 2006/07, nemlig 118. I 2005/06 gjorde Rafa 119 forandringer fra kamp til kamp. Så hvorfor forteller mediene oss at Rafa roterer mer enn sine rivaler?

Tomkins poengterer at dette kun gjelder startoppstillingene i Premier League, og hvor mange ganger det er forandret på disse fra kamp til kamp. Det er altså ikke tatt hensyn til rotasjon i andre turneringer Liverpool deltar i.

- Konklusjonen er at selv om Benitez sine startoppstillinger er vanskelige å spå, så er hans lagoppstillinger fra ligakamp til ligakamp mer stabile enn han får kreditt for.

- Jeg tror ikke vi kan skylde på rotasjon om Liverpool ikke vinner ligaen. Det er riktig at Alex Ferguson beholdt det eksakt samme laget i fire kamper på rad da de vant ligaen i fjor, noe Benitez aldri gjorde, men det er verdt å merke seg at Manchester Uniteds resultater i disse fire kampene var betydelig dårligere en deres snitt for sesongen, og atskillig dårligere enn i de ni kampene hvor han gjorde hele tre forandringer på laget i forhold til forrige kamp. Så for Ferguson slo det langt heldigere ut å gjøre tre forandringer enn å gjøre ingen.

- Det er også verdt å merke seg at Benitez hadde best poengsnitt i fjor de gangene han hadde gjort fire forandringer på laget. Liverpool tok i snitt 2,5 poeng i de fem kampene. Det ville ha gitt hele 95 poeng over en hel sesong.

Det har også blitt hevdet av Rafas kritkere at spanjolen roterer mer på sine nøkkelspillere enn sine rivaler. Dette er også en myte som Tomkins avliver.

- Sannheten er at Jamie Carragher, Pepe Reina og Steven Gerrard spilte nesten alltid når de var skadefrie. I alle fall frem til slutten av sesongen, da Liverpool ikke hadde noe å spille for i ligaen og Rafa begynte å prioritere Champions Legue. Finnan, Alonso, Riise og Kuyt startet også majoriteten av ligakampene.

- Gerrard startet faktisk 92% av ligakampene, og var alltid på banen i ligaen når han var skadefri med unntak av tre av de fire siste kampene. Pepe Reina startet også 92% av ligakampene. Verken Manchester United eller Liverpool hadde spillere som startet samtlige ligakamper i fjor, men ser vi begge lags tropper under ett var Gerrard og Reina nærmest, fulgt av Carragher som var med i 89% av startoppstillingene. United hadde ingen spiller som startet i mer enn 87% av samtlige ligakamper. Begge lag hadde seks nøkkelspillere som startet i flesteparten av ligakampene (over 76%). Chelsea hadde bare fire slike, men de hadde jo langtidsskader på Petr Cech og John Terry.

- Liverpool hadde også seks spillere som startet i 50-75% av ligakampene, mens United hadde bare fire. Chelsea hadde også seks. Konklusjonen er at mens Chelsea og Manchester United bare hadde ti spillere som startet majoriteten av ligakampene, så hadde Liverpool 12.

- Vi kan ta midtstopperne som et eksempel på dette. Agger og Hyypiä startet begge 23 ligakamper, mens Carragher startet 34. Benitez brukte totalt 26 spillere i ligaen, Ferguson 25. Begge lag hadde også 10 spillere hver som startet mindre enn 25% av kampene. Når det gjelder spissene, så roterte Benitez i virkeligheten bare mellom tre, Kuyt, Crouch og Bellamy. Før de tre siste kampene, som ikke betød noe, startet Robbie Fowler bare tre kamper. Ferguson roterte på sin side mellom fire spisser, Rooney, Saha, Solskjær og Larsson.

- Mitt poeng er ikke å bevise at Benitez tok ut det perfekte lag hver gang. Ingen manager gjør det. Ei heller å påpeke at rotasjonsopplegget er perfekt, eller fører til suksess hele tiden. Mitt poeng er at det er veldig vanskelig å måle og felle en dom over rotasjonsprinsippet, samtidig som jeg vil avlive myten om at Rafa roterer mer enn de andre managerne i toppklubbene. Vi bør også ta med i betraktningen at Chelseas tropp i fjor kostet om lag tre ganger så mye som Liverpools tropp, mens Uniteds tropp kostet omtrent dobbelt så mye, avslutter Tomkins.