- Vi kan ikke satse på alt

Assisterende manager og fysisk trener Pako Ayestaran med klare meninger om at Liverpool ennå har et stykke igjen til toppen, og at man ennå ikke er klare til å vinne ligaen.

- God stamme i laget
Robbie Fowler begynte å kalle det "Pako Hill" og bakken, eller bakkene, som Pako Ayestaran har konstruert på Melwood vil nok forbli hetende det selv etter at den spanske trenerstabel en dag forlater Merseyside.

- Hvert år prøver vi å forbedre fasilitetene, og denne bakken er en nå måte å gjøre det på. Faktum er at det er tre. En er på 34 meter og har en hellingsgrad på fem, den andre er 24 meter med en hellingsgrad på fem, mens den siste er 70 meter lang, sier Pako til Liverpool Echo.

Liverpool hadde i sin tid Ronnie Moran som innpiskeren, men mannen i trenerteamet som aldri var fornøyd og alltid synes å ha som mål å holde alle spillerne på tå hev. Pako Ayestaran er av samme støpning. En født skeptiker.

- Vi må forandre kulturen som omgir Liverpool, sier Ayestaran. - Vi har alle et ansvar, helt fra trenerstaben, spillerne, styret og til supporterne.

- Forandringen som jeg snakker om er mentalt. Jeg er ikke sikker på om Liverpool er klar for forandring, og dette kan bli vårt største hinder på veien framover.

- Alle må akseptere at det er for mange kamper i England, men alle sier samtidig at alle turneringer er viktige. Jeg er ikke enig i det. Dersom vi forventer at de samme spillerne skal starte i hver turnering, da kan vi ikke få suksess. Vi ville være i stand til å få mer ut av alle spillerne i de viktigste kampene dersom det ble en erkjennelse for at en klubb på Liverpools størrelse ikke kan se på alle turneringer som like viktige.

- Det ville vært fantastisk for styret om det var tilfelle at du kunne starte alle kamper med de samme 11 spillerne, da hadde vi ikke behøvd å bruke penger for å få en tropp på 23 mann.

- Noen spillere har hatt et for stort press for lenge. Vi ble fortalt at Steven Gerrard i flere år hadde måttet ta på seg et for stort ansvar både på og utenfor banen. Det var ikke fair verken for han eller hans lagkamerater. Skal man ha suksess må du se på gruppen og ikke individene.

- Jeg tenker ikke på hvilke forventninger en skal ha foran denne sesongen, fortsetter Pako. - Det å ha et vinnerlag er en prosess. Hvis du må kjøpe seks spillere denne sommeren, da tror jeg ikke du ligger godt an til å vinne ligaen.

- Jeg har aldri sett et lag kunne gjøre en stor forvandling i løpet av et år. Selv da vi vant La Liga med Valencia det første året vi var der, hadde laget gradvis blitt forbedret i årene før.

- Manchester United vant ikke tittelen for det de gjorde det siste året, de vant fordi de hadde blitt bedre over tre år og nå kunne hente belønningen ved bare å kjøpe to eller tre spillere hver sesong.

- Først må vi selv selv være i en situasjon hvor vi selv kan se oss som vinnere i Premier League. Det er ambisjon nummer en, og jeg tror ikke vi er der ennå.

- Kan vi si at Liverpool har vært nære ved å vinne ligaen over de siste fem årene? Nei. Selvfølgelig kan vi ønske å tro at vi har vært nærme, men hvis en forventer at vi skal vinne denne sesongen mener jeg det er en stor feil.

- Av og til når du agerer ut fra høye forventninger tar du avgjørelser for å få hurtige resultater, mens du heller burde tenke over medium eller lang tid. Det kan også fremtvinge feil. Det er her hvor Manchester United har gjort ting skikkelig.

- Det at vi vant Champions League i vår første sesong økte forventningene, men vi var ikke et stort lag. Du må bare igjennom 11 kamper for å vinne den turneringen.

Pako avviser imidlertid hva sikkert mange føler, nemlig at han er i overkant negativ.

- Vi tenker alle positivt som en gruppe, insisterer han. ? Det er slik du får det beste ut av alle. Du kan også være sikker på at vi vil arbeide hardt, men jeg vet ikke om det er nok.

- Stammen i laget vårt er like god som noen andre i ligaen. Jeg vil ikke bytte den mot hva som er i Chelsea og Manchester United. Det er resten av troppen som vi må forbedre og som vil avhenge av hvor nærme vi kan komme, men nye spillere er nødt til å bli gitt tid.

- Vi er på veien dit vi ønsker å komme, men folk må erkjenne at det fortsatt er et stykke igjen.