Echo spår utsatt byggestart

Chris Bascombe føler seg temmelig sikker på at det ikke blir byggestart i Stanley Park 2.april, og frykter nå konsekvensene av eventuelle utsettelser.

Chris Bascombe slår i dagens Liverpool Echo kategorisk fast at arbeidet med Liverpools nye stadion i Stanley Park ikke kommer til å starte som planlagt 2.april likevel. Dette altså på grunn av at den nye eierduoen, Tom Hicks og George Gillett Jr, har forlangt en ny gjennomgang av planene.

- Offentlig sier Liverpool FC at denne utsettelsen ikke volder bekymring, men det er ikke alle klubbens ansatte som er enige i det, skriver Bascombe.

I forbindelse med den planlagte oppstarten i Stanley Park har flere av Liverpools avdelinger blitt nødt til å flytte fra sine lokaler i diverse hus i Anfield Road. PR-avdelingen, ledet av tidligere spiller Brian Hall, har nå base i Dock Road, mens avdelingen som tar seg av utviklingen i lokalsamfunnet har fått midlertidige lokaler i bydelen Garston. Klubbens webside holder hoff i Bootle, mens fritidssenteret i parken også har kommet over på Liverpool FC sine hender og har blitt tømt.

- Utsettelsen blir hevdet å være midlertidig, men det er nå opp til George Gillett og Tom Hicks når spaden vil gå i jorda i Stanley Park. Duoen ønsker en større stadionkapasitet enn 61 000, enten med en gang eller en gang i fremtiden, slår Bascombe fast.

Han hevder at konklusjonen etter amerikanernes gjennomgang av stadionplanene vil foreligge ved slutten av inneværende måned, men sjansen for at de kan bygge den banen de ønsker seg med 76 000 seter i Stanley Park synes å være liten.

- Liverpool kan bare gjennomføre den nåværende planen med mindre endringer i henhold til byggetillatelsen. Det blir ikke omfattende endringer. Dersom dette ikke er godt nok for amerikanerne må hele prosessen starte på nytt igjen. Et eventuelt re-design av stadion vil få enorme konsekvenser. Dessverre virker det å være et enormt sprik mellom amerikanernes drømmer og realitetene, konkluderer Echo-journalisten.

Han slår fast at det ikke finnes rom for senere utvidelser slik de eksisterende planene er. Dersom de nye eierne ønsker å gjøre større forandringer må man altså begynne planleggingen på nytt, og man må ikke minst ta nye runder både med politikere og byråkrater. Bascombe tror det vil ta minimum to år å få en ny byggetillatelse for et større stadion, og det er ikke engang sikkert at man vil få aksept for den nye søknaden.

- Da må klubben i tilfelle begynne å se seg om etter en annen tomt, konkluderer Bascombe.

Han konstaterer også at forsinkelser i byggingen vil bli veldig kostbart for klubben. Stadion er i dag stipulert til å kose £180M. Dersom det går to år til kan man trolig plusse på nye £140M, samtidig som man også må kalkulere med tapte publikumsinntekter for disse to årene.

- Liverpool trenger desperat en ny stadion så snart som mulig, ellers vil de nye eiernes forhåpninger om profitt være dødsdømt, er domedagsprofetien Bascombe kommer med.

I fjor hentet Liverpool inn £32.7M i pubikumsinntekter. Dette tilsvarte 27% av klubbens inntekter. Til sammenligning tok Manchester United inn £71.3M i fra publikum i forbindelse med kamper, noe som tilsvarte 43% av deres inntekter. Det forklarer hvorfor Manchester-klubben har kunnet kjøpe enkeltspillere for £30M år etter år, og ikke minst hvorfor Liverpool ikke har gjort kunnet gjøre det. Arsenal venter for eksempel en økning på £35M i sine inntekter denne sesongen fordi de har flyttet til Emirates Stadium.