Hysèn etterlyser homsene i idretten

Den tidligere Liverpool-spilleren Glenn Hysèn talte de homofiles sak under en stor homofestival i Sverige. Han rettet skarp kritikk mot svensk idrett og lurte på hvor de homofile i idretten er.

Mye er sagt og skrevet om de homofiles vanskelige kår i idretten, både i Sverige, Norge og England. Glenn Hysèn, som spilte 72 kamper og scoret to mål for de røde mellom 1989 og 1992, var første taler under åpningen av årets Pridefestival i Sverige. Han brukte taletiden til å komme med knallhard kritikk, spesielt mot svensk idrett.

- Idretten fostrer oss til enslige flokkdyr med homofobi, sa han.

47-åringen, som i tillegg til spill i Liverpool også spilte i PSV Eindhoven, Fiorentina og IFK Göteborg, er i dag ekspertkommentator for Viasats kanaler.

Glenn kom ikke akkurat til sine egne da han talte på homofestivalen. Hysén har fra før ingen høy stjerne blant homofile. Derfor var det overraskende at nettopp han fikk æren av å innlede homofestivalen. Bakgrunnen er en hendelse på flyplssen i Frankfurt, hvor svensken slo til en ukjent mann som tok ham på skrittet. Han innledet med å fortelle om episoden.

- Det føles godt å være her selv om jeg allerede er tildelt rødt kort, forhåndsdømt og i tillegg blitt oppfordret til å ikke komme i dag. For å avslutte historien om svingslaget på flyplassen i Frankfurt, så var det ikke slik at jeg slo ned en homse. Jeg er ikke stolt av å ha fiket til ham, men jeg er stolt av at jeg har integritet og at jeg reagerte, sa Hysén som ba om å bli trodd på at han ikke er noen homofob.

Hysén gikk deretter over til å kritisere bransjens innstilling til idrettsutøvere med en annen seksuell legning enn den heterofile.

- Vi hevder at idretten er bra for ungdommer, alle ungdommer. Men hvor lett er det egentlig for en 16 år gammel fotballspiller å stå frem som homofil foran lagkameratene sine? Noen av dere har sikkert gjort det. Selv kjenner jeg ingen som har våget, sa Hysén til de fremmøtte ifølge Svenska Dagbladet.

Han oppfordret videre voksne innom idretten til å fostre unge gutter og jenter i et fordomsfritt miljø. Hysén stiller spørsmålstegn ved idrettens generelle holdning. Ifølge Hysén finnes det mange homofile utøvere som ikke våger å komme ut av skapet.

- Men hvor er homsene? Hvor er flatbankerne og transvesittene og alle biseksuelle landslagsspillere og eliteutøvere? Jeg garanterer at de finnes der, selv om mange er blitt utmattet og lagt opp etter noen år i garderobens verbale stank, sa Hysèn.