I dragens hule

Porto har aldri tapt mot et engelsk lag i ”dragens hule” - Estádio do Dragão. Samtidig har ikke Liverpool sluppet inn mål fra åpent spill denne sesongen. Ligger det et uavgjort resultat i lufta?

Liverpool har ikke vunnet en fotballkamp i Portugal på 23 år, og alle husker nederlaget mot Benfica for et par sesonger siden når de røde går til verket i dragens hule - Estádio do Dragão - i kveld. Gjestene fra Merseyside kan imidlertid skilte med en sisteskanse som ikke har sluppet inn mål på 10 timer med effektiv spilletid om vi ser bort i fra et par straffespark. Sist Pepe Reina slapp inn en scoring fra åpent spill var faktisk i Champions League-finalen i Aten!

- Pepe er en av de to beste målvaktene i verden, skryter manager Rafael Benitez.

- Folk sier han har problemer i visse deler av sitt spill, men jeg mener han er fantastisk. Han har tilpasset seg den engelske spillestilen, og vet når han skal ta ballen i fast grep og når han må bokse.

- Petr Cech er den andre av duoen som utgjør de to beste i verden. Det er kanskje to-tre andre som ligger i sjiktet like bak Reina, men ikke mange. Når du ser ham på trening hver dag, ser du hvor fantastisk han arbeider. Han har en veldig god holdning til det han holder på med, og har stor selvtillit. Han er mer moden, og han lærer noe nytt hver dag. Hans lagkamerater vet at han er en veldig viktig spiller for oss, uttaler manageren til The Independent.

- Det er vanskelig å si hvor mange poeng Pepe er verdt for oss i løpet av en sesong, men målvakten er alltid viktig for laget. Dersom man analyserer vårt lag, vil man si at forsvaret vårt er bra, men Pepe gjør det veldig mye bedre. Han kan gjøre en eller to tabber i løpet av en sesong, men det er normalt for en keeper. Manageren og de andre spillerne gjør også tabber til tider.

- Pepe kan gjøre hundrevis av redninger i løpet av en sesong, men det handler ikke bare om å gjøre redningene. De beste målvaktene i verden er ikke nødvendigvis de som gjør flest redninger. Det handler om å ikke tillate spissene på motstanderlaget å score, ved å lese spillet, styre forsvaret og gi medspillerne selvtillit også. Reinas lagkamerater vet at de kan stole på ham. De vet at han er en keeper i den ypperste klassen, og de har tro på ham.

Sist Liverpool spilte offisiell kamp mot Porto var i UEFA-cupen i 2000/01-sesongen. Da ble det 0-0 i Portugal, mens de røde vant 2-0 hjemme på Anfield. Porto har ikke tapt en europacupkamp på hjemmebane siden 2003, og har spilt 16 hjemmekamper i Europa siden den gang. De har heller aldri blitt slått av et engelsk lag i sin egen hule, og det har ikke manglet på de som har forsøkt. Ti ganger har de spilt mot engelske lag i Europa.