Klubben må betale £21.5M i årlige renter

Tom Hicks og George Gillett Jr låner £298M for å finansiere oppkjøpet av Liverpool FC. Klubben blir ikke belastet med avdragene, men må betale renteutgiftene.

The Guardian kaster i dag litt mer lys over hvordan Tom Hicks og George Gillett Jr finansierer sitt oppkjøp av Liverpool FC. De to amerikanerne låner totalt £298M fra the Royal Bank of Scotland, noe som vil bety at klubben må betale £21.5M i renter hvert år.

I artikkelen forfattet av journalisten David Conn sies det at de to amerikanske forretningsmennene ikke vil belaste klubben med gjelden på samme måte som landsmannen Malcolm Glazer gjorde da han påførte Manchester United £660M i gjeld da han tok over styringen på Old Trafford i 2005. Finansanalytikere mener imidlertid at selv om Liverpool slipper unna avdragene, så må klubben være med å betale de årlige rentene som påløper som følge av dette lånet. Alternativet virker å være at Hicks og Gillett får utbetalt et så stort utbytte hvert år at det dekker rentene og vel så det.

Lånevilkårene har på ingen måte blitt hemmeligholdt. Dette har nemlig blitt sendt alle Liverpools aksjeeiere. I dette dokumentet går det frem at de to forretningsmennene låner £185M for å betale for selve overtakelsen av klubben med tilleggskostnader. I tillegg har duoen lånt £113M for å refinansiere klubbens nåværende gjeld, samt å betale for forberedende arbeider til klubbens nye stadion. Noe av disse pengene virker også å være øremerket spillerkjøp.

I tillegg til dette vil Hicks og Gillett Jr låne nye £200M for å bygge den nye storstuen i Stanley Park, men detaljene for dette lånet er ikke offentliggjort ennå. Det første lånet på £298M er det altså Hicks og Gillett som står personlig ansvarlig for.

Dokumentet som aksjeeierne har mottatt bekrefter også at David Moores lånte klubben £10M i august i fjor. £2M av dette var fra hans personlige formue, mens £8M kom fra et familiefond. Disse pengene ble brukt til å kjøpe Dirk Kuyt.

Rick Parry sier til avisen at klubben sannsynligvis ikke ville ha tålt å ta opp nye banklån på det tidspunkt.

- Vi hadde nådd en grense med hensyn til vår kortsiktige gjeld, og kostnadene for å følge opp stadionplanene steg også raskt. Det var en fantastisk gest av David å låne klubben disse pengene, siteres han.

I forbindelse med oppkjøpet vil Moores få tilbakebetalt dette lånet i sin helhet. Dette kommer altså i tillegg til de £89.615M som Moores nå vil få utbetalt for sine 17 923 aksjer. Aksjer han i sin tid kjøpte for ca. £12M.

Eierselskapet til Hicks og Gillett vil bli basert i skatteparadisene Cayman Islands og amerikanske delstaten Delaware. Selskapet Kop Investment LLC er registrert i Delaware, en stat som opererer med svært lave skatter for slike selskaper. For eksempel er det ingen skatt på inntekter for selskaper av denne typen. Selskapets fysiske kontorer vil imidlertid bli lagt til Hicks sitt hovedkvarter i Dallas, Texas.