Kommer LFC til enighet med Gillett?

Støvet begynner å legge seg etter 48 dramatiske timer. Brått og uventet gikk DIC-avtalen ut av vinduet. Klubben nå jobber konstruktivt mot George Gillett vedrørende oppkjøp. Vil de komme til enighet?

Det har vært er par urolige døgn for alle som lever med fingeren på pulsen til Liverpool Football Club. Nesten uten forvarsel forsvant en angivelig meget lukrativ oppkjøpsavtale da Dubai International Holdings på dramatisk vis i går ettermiddag annonserte at de trakk seg ut. Da hadde DIC gitt styret i klubben en deadline etter tirsdagens styremøtet i London, en frist David Moores & Co utvilsomt har følt seg presset av, men som de likevel ikke kunne forholde seg til.

Det var den direkte bakgrunnen for at DIC offentliggjorde at de ikke lenger kommer til å kjøpe Englands mestvinnende fotballklubb gjennom tidene. Språkbruken og tonen mellom de to partene i dag er ikke til å ta feil av; noe har skjært seg totalt på oppløpssiden. Spørsmålet er imidlertid hvem som trakk seg først og hva som nå skjer videre med investeringsplanene?

Vi supportere tenker på fotball og Liverpool med hele vår sjel og hele vårt hjerte, Det spillet som foregår nå vil aldri kunne forenes med våre motvier eller motivasjon for å følge LFC gjennom motgang og medgang. Rent umiddelbart var det nok mange som måtte ned i kjelleren for å hente nye krefter da DIC kom med sin overraskende pressemelding. I mange år har situasjonen på Anfield vært uholdbar. Vi har manglet finansielle muskler. Formannen har altfor lenge messet om at han ikke er riktig mann til å ta klubben videre. En uholdbar situasjon for en så stor klubb med så store ambisjoner. Det har i det hele tatt vært en kritikkverdig prosess, som har tatt for lang tid, og som har medført at vi i flere sesonger ikke har hatt den dynamikken og slagkraften vi burde hatt på flere områder.

 

Det var nok hovedårsaken til at mange følte gårsdagens annonsering fra DIC som et slag i ansiktet.

 

Mens klubbens PR-maskineri, som siden november har solgt oss ”arabiske netter” og ”verdens 5. rikeste mann”, nå må snu 180 grader, er det også interessant å se på hva som gikk feil og hvorfor all oppmerksomhet nå er rettet mot George Gillett jnr?

Verdisetting av en fotballklubb er og blir kompliserte saker med mange ukjente faktorer. Spesielt med den historien og det grunnfjellet Liverpool F.C. har i England, Europa, ja i hele fotballverden. Kortversjonen er at DIC, etter å ha brukt svært lang tid på å gjennomgå bøkene på Anfield, har hatt mange innvendinger undervis og til slutt kommet med et tilbud som ligger betydelig lavere enn det styret forventet. I forbindelse med oppkjøp aktiviseres en del formelle regler. Det går bla både på pris og helhet når det gjelder selve avtalen. Men mest det første - altså pris. Når en amerikaner angivelig er villig til å betale det mange beskriver som en overpris, endrer automatisk bildet seg. Det er ikke uvanlig å betale mer enn den reelle prisen i forbindelse med oppkjøp. Et styre er faktisk forpliktet til å akseptere det tilbudet som er best for klubben. I verste fall kan de risikere å bli saksøkt av sine aksjonærer.

I spillet rundt oppkjøpet har George Gillett kommet på banen med full tyngde, kanskje invitert inn i varmen igjen av sentrale aktører rundt LFC da tvilen rundt DIC forsterket seg? Amerikaneren skal ha tilbudt rundt £5000 eller omtrent £1000 mer per aksje. Med andre ord en betydelig høyere sum. I tillegg rapporterer lokalpressen på Merseyside at Chief Executive, Sameer Ansari, ikke har klart å få frem den samme entusiasmen hos de største investorene og eierne av DIC som forventet. LFC skal ha vært bare én av flere ”tunge” prosjekter de vurderer. Den lange tiden det tok å gjennomføre ”due dilligence”, samtidig som stadig nye ”problemer” dukket opp, en etter hvert merkbar lunken interesse og til slutt mindre penger på bordet fra araberne, skal være hovedårsaken til at LFC tirsdag kveld ba om mer tid. Den tiden var DIC ikke villig til å gi og trakk seg dermed ut.

DIC vil alltid hevde at Liverpool Football Club ble overpriset og at de ikke ville inngå kompromisser på det området. Liverpool vil peke på at de faktisk aldri mottok et formelt bud fra araberne og har en betydelig investor i George Gillett jnr å forholde seg til. Spørsmålene knyttet til amerikaneren er imidlertid mange. Hvor sterkt står han finansielt? Hvordan bli å utnytte eierskapet sitt? Og kanskje det viktigste: Vil han opprettholde sitt opprinnelige bud nå som en vesentlig konkurrent er borte?