McClaren trosser Rafa

Steve McClaren vil om nødvendig kreve at Steven Gerrard tar en smertestillende sprøyte for å få ham spilleklar til lørdagens kamp mot Israel. Dermed er han fullstendig på kollisjonskurs med Rafa.

Steve McClaren er klar til å trosse Rafael Benitez, og bedyrer at det om nødvendig vil bli satt en smertestillende sprøyte i Steven Gerrards tå for å få Liverpool-kapteinen klar til Englands EM-kvalifiseringskamp mot Israel på lørdag. Dermed er den "kalde krigen" mellom Liverpool og det engelske landslaget i full gang, og Benitez ser utvilsomt ikke med blide øyne på landslagssjefens siste uttalelser.

McClaren håper selvsagt at Gerrard skal bli helt skadefri i tide til kampen, slik at midtbanespilleren slipper å gå på banen etter å ha fått smertestillende midler sprøytet inn i kroppen. Han vil også konsultere med landslagets leger før han tar den endelige beslutningen. Men han legger ikke skjul på at det kommer til å bli satt en smertestillende sprøyte på Gerrard om dette viser seg å være siste utvei.

Benitez har tidligere uttalt at han forventer at England ikke tar noen sjanser med Gerrards helse, og spanjolen har gjort det klinkende klart at han ikke tillater at Gerrard spiller denne kampen ved hjelp av smertestillende midler.

Under en pressekonferanse ved det engelske lagets hovedkvarter i Hertfordshire i går, indikerte imidlertid McClaren at han kommer til å ignorere Liverpool-managerens ønsker i denne saken dersom han får legenes støtte.

- Vi kommer til å gjøre det som er påkrevd for å få Stevie spilleklar. Jeg må gjøre alt som står i min makt for at de beste spillerne kan spille og vinne for oss. Jeg har autoritet til å ta denne avgjørelsen. Det er min jobb, insisterer McClaren.

Landslagssjefen støtter seg også til det faktum at Gerrard selv har sagt at han ønsker å spille kampen, og viser til at Benitez selv tillot at det ble satt smertestillende sprøyte på Gerrard slik at han kunne spille Liverpools ligakamp mot Chelsea. Liverpool-kapteinen har imidlertid ikke spilt for sin klubb siden den tid, og holdningene til Englands landslagssjef opprører utvilsomt den sportslige ledelsen på Anfield.

Gerrard trente som kjent ikke for fullt i går, og det er ikke ventet at han er i stand til å gjøre annet enn løpetrening nesten helt frem til kampen.

- Vi står foran viktige kamper, og vi trenger de store spillerne. Vi trenger spillere som ønsker å spille. Jeg har snakket med Stevie, og han er bestemt på å spille kampen. Det kommer han til å gjøre. Vi har diskutert spillernes ansvar med dem.

- Vi vil støtte oss til de rådene legene gir når det gjelder Stevie, og vil også legge vekt på hvordan han selv føler det og hva han ønsker. Jeg er veldig, veldig sikker på at han kommer til å spille. Hele landet ønsker at han skal bli i stand til å spille kampen, og derfor vil vi vente i det lengste med å ta den endelige avgjørelsen. Mot slutten av uken vet vi mer.

- Vi vil ta Liverpool med på råd, og snakke med Rafa og hans medisinske stab. Vi ønsker ikke å gjøre noe uten at de er klar over hva vi gjør. Jeg har fortalt Rafa at jeg vil holde kontakten med ham på daglig basis, for å rapportere hvilke fremskritt Stevie gjør. Vi kommer ikke til å ta noen unødig risiko. Jeg vil rådføre meg med landslagets leger, som er like kvalifiserte som Liverpools leger. Jeg satser på at vi kommer til en enighet, og vi vil ikke gjøre noe som innebærer en stor risiko for spilleren.

- Når det gjelder smertestillende injeksjoner, er det greit når det ikke medfører noen fare. John Terry og Frank Lampard brakk tær og spilte ved hjelp av smertestillende sprøyter under preseason. Stevie spilte ved hjelp av en smertestillende sprøyte mot Chelsea for noen uker siden. Jeg vet det blir gjort på klubbnivå, fordi det er for smertefullt å spille uten, men du risikerer ikke å forverre en skade som dette om du tar en sprøyte, hevder landslagssjefen.

På direkte spørsmål om han vil trosse Benitez sin vilje i denne saken, svarte McClaren:

- Dersom jeg må. Vi får krysse den broen når vi eventuelt kommer til den. Vi liker dog ikke å gjøre slikt.

Lege advarer mot smertestillende sprøyter
En av Englands ledende idrettsleger advarer i dagens Guardian mot at man benytter smertestillende sprøyter for å få spillere kampklare.  Dr Mike Bundy, som har jobbet med det britiske friidrettslandslaget og det britiske rugbylandslaget, mener det kan medføre en risiko på lang sikt dersom Steven Gerrard tar smertestillende sprøyter for å kunne gjennomføre kamper.

- På kort sikt vinner du på å sette slike sprøyter, men på lang sikt innebærer det en helserisiko. Man risikerer at skaden forverres betraktelig dersom man spiller ved hjelp av slike smertestillende midler. Du løper helt klart en risiko, uttaler Bundy.

- Dersom det var bare en kamp igjen av sesongen, og det var for eksempel FA-cupfinalen, ville jeg anse det som en viktig nok kamp til at det er verdt å ta risikoen. Men da må spilleren også ha en lang hvileperiode etterpå.

- Når en fotballspiller spiller med en brukket tå ved hjelp av smertestillende midler, medfører det at injeksjonen gjør tåen nummen og spilleren føler ikke smerten i 2-3 timer. Omtrent på samme måte som en tannlege bedøver en pasient før man skal trekke en tann. Dersom tåen blir skadet på nytt, for eksempel ved at noen tråkker på bruddstedet, vil dette kunne medføre at skaden blir betraktelig forverret. Faren er at spilleren ikke vil kjenne dette før bedøvelsen har gått ut av kroppen. Generelt sett er det heller ikke bra for rehabiliteringen å løpe rundt med en brukket tå.