Platini vil unngå et nytt Aten

Michel Platni ønsker ingen repetisjon av kaoset i Aten, og foreslår nå flere billetter til genuine fans og at Champions League finalen skal gå på lørdag, på anlegg som tar minst 70 000 tilskuere.

I forbindelse med gårsdagens Champions League-trekning presenterte UEFA-president Michel Platini sine tanker og ideer om turneringens fremtidige format i et møte med representanter for Europas ligaer og klubber.

Platini foreslår forandringer både i Champions League og UEFA-cupen fra 2009. Det som imidlertid er mest gledelig er at UEFA-presidenten har innsett hvilken farsé årets finale i Aten var, og at han foreslår å sette i verk tiltak for å unngå lignende scenarioer.

Franskmannen foreslår nå at 75% av tilskuerne på store finaler skal være genuine fans, og han vil dermed redusere antall billetter som går til kommersielle partnere, sponsorer og VIP'er. I tillegg lanserer han tanken om å legge Champions League-finalen til helg, slik at flere familier og barn får mulighet til å gå på kampen. Platini talte også varmt for at finalen for fremtiden blir spilt på et stort moderne stadion som er konstruert for fotball, med en minimumskapasitet på 70 000 seter.

- Jeg så ingen barn som overvar finalen i Aten. Dersom finalen ble spilt på en lørdagskveld ville familier og barn også få sjansen til å dra på kampen, uttaler Platini til uefa.com.

Forslag til nytt Champions League-format
UEFA-presidenten lanserte også sitt forslag til nytt format i Champions League i Monaco i går. Får han gjennomslag for dette, vil det nye formatet gjelde for turneringen i perioden 2009-2012. Forslaget blir presentert for UEFAs eksekutivkomite i løpet av høsten.

Forslaget innebærer et gruppespill bestående av 32 klubber som nå. Det nye er at 22 klubber vil være automatisk kvalifisert for gruppespillet mot 16 i dag. De som vil komme rett inn i gruppespillet er tittelforsvareren, de tre beste lagene i de tre beste ligaene i Europa etter UEFA-rankingen, de to beste lagene i ligaene som blir rangert på 4-6.plass og serievinneren i ligaene som blir rangert på 7.-12.plass. Dette innebærer altså at seks lag til går rett inn i gruppespillet, og øker antallet garanterte plasser for lag for nasjoner som befinner seg "midt på treet". For Englands del betyr dette at de tre beste i Premier League går direkte til gruppespillet, mens klubben på fjerdeplass ikke kommer med.

10 klubber til får imidlertid plass i gruppespillet gjennom to kvalifiseringsruter. Det er foreslått at 40 ligamestre fra små nasjoner må gjennom 3.kvalifiseringsrunder, som gir 6 plasser i gruppespillet. Det er også foreslått at cupvinnerne i de 16 best rankete nasjonene får sjansen til å kvalifisere seg gjennom to kvalifiseringsrunder, der fire av disse klubbene får adgang til gruppespillet.

- Vi kommer ikke til å forandre formatet med 32 klubber i gruppespillet, men vi ønsker å oppgradere de nasjonale cupenes verdi, uttalte Platini.

- Vi har presentert dette forslaget for vårt strategiutvalg, og en endelig avgjørelse vil bli tatt på eksekutivkomiteens møte i november, avslørte UEFA-presidenten.

Forslaget er utvilsomt kontroversielt, og fikk Premier League-formann Dave Richards til å forlate gårsdagens møte i Monaco i sinne.

Platini har også foreslått å endre UEFA-cupen, der han ønsker et gruppespill som involverer 48 lag. Her vil tittelforsvareren selvsagt få plass, samt 10 lag som har deltatt i Champions League kvalifiseringen og 37 lag fra UEFA-cup kvalifiseringen. Forslaget innebærer at disse 48 lagene blir splittet i 12 grupper med fire lag i hver gruppe, som spiller seks kamper hjemme- og borte, akkurat som i Champions League. Gruppevinnerne og toerne går videre til cupspill, hvor de også vil møte de åtte lagene som ender på tredjeplass i sine grupper i Champions Leagues gruppespill.