Rafa utdyper Gerrard-byttet

Rafael Benitez utbroderer ytterligere hvorfor han byttet ut Steven Gerrard mot Everton. Flere sure oppstøt mot dommeren fra de blå. Zenden ble matchvinner for Marseille.

Rafael Benitez har i løpet av helgen utdypet hvorfor han byttet ut Steven Gerrard og satte inn Lucas Leiva da tjue minutter gjenstod av lørdagens Goodison-derby. Til Liverpool Echo letter han enda mer på sløret omkring bakgrunnen til avgjørelsen som vakte slik oppsikt både blant supportere og media.

- Steven Gerrard er en fantastisk spiller, det er det ingen tvil om. Men vi spilte en kamp vi måtte vinne, og jeg måtte ta avgjørelsene. Dersom jeg mente at laget ville ha vært tjent med å bytte ut Pepe Reina, så ville jeg ha byttet ut Pepe Reina. Noen ganger må du være avventende, andre ganger må du foreta deg noe umiddelbart, og mot Everton følte jeg at jeg var nødt til å ta en slik avgjørelse, uttaler manageren.

- Steven ønsket selvsagt å fullføre kampen. Jeg prøvde å snakke med ham da jeg tok ham av, men han var skuffet, så jeg skjønte at det var lurt å vente med den praten. Så jeg får jeg forklare ham og analysere hvorfor jeg tok ham av i dag. Da vil han forstå hvorfor, for også han ønsker det som er best for laget, legger spanjolen til.

- I en kamp som dette er det lett å bli for lidenskapelig. Vi hadde ballen mye, men trengte å distribuere den bedre. Vi ga fra oss ballen alt for lett, og det skapte problemer med Evertons langballtaktikk. Lucas er en kvalitetsspiller. Vi trengte ham til å kontrollere kampen, ettersom vi spilte 11 mot 10. Vi behøvde å holde på ballen, og slå sikre pasninger. Dette er noe Lucas er veldig god til. Han var nær ved å score, og han er en veldig god og intelligent ung spiller som jeg har stor tro på.

Benitez forklarer også hvorfor valget falt på Gerrard og ikke Sissoko når Lucas kom inn.

- Sissoko gjorde en fantastisk jobb. Hadde han ikke mistet ballen så ofte ville han vært vår beste spiller i alle kamper, ettersom han løper mer enn noen annen, og gjenvinner flere baller enn noen annen. Han er veldig god til å dekke opp for sine medspillere. Han må bli bedre foran kassa, men jeg var veldig godt fornøyd med ham.

- Mascherano lå foran midtstopperne, så jeg måtte ta ut en spiller som lå lengre frem på banen. Jeg måtte altså ta ut spilleren som hadde frihet til å operere mellom leddene, og sette inn en spiller som kunne gå inn i samme rolle, men som samtidig var mer ballsikker.

Benitez kontrer for øvrig kritikken fra Everton-leiren, om at Liverpool hadde dommeren med seg, med å vise til tilsvarende kamp i fjor.

- Jeg synes straffesparkene vi fikk var soleklare, og jeg husker godt hva som skjedde i fjor, da vi burde hatt frispark i forkant av begge Evertons to første mål den gangen. Jeg så om igjen den kampen på DVD denne uken. Ingen snakket om dette i forkant av lørdagens kamp. Vi slapp inn tre mål, og de to som avgjorde kampen burde ikke ha vært godkjent. Nå scorer vi to mål på straffespark, som utvilsomt var korrekt idømt. David Moyes føler han har blitt bortdømt. I fjor var det jeg som satt igjen med den følelsen. Når det gjelder situasjonen mot slutten, så mener jeg fortsatt det ikke var straffespark. Når det gjelder taklingen til Dirk Kuyt, så synes jeg også at et gult kort var korrekt. Han var aggressiv i taklingen, men han var ikke borti spilleren. Han prøvde å stoppe et fremspill, og han gikk ikke inn i taklingen med intensjon om å skade noen.

Moyes blir straffet av FA?
Det spørs om ikke Everton-manager David Moyes nå kan vente seg et oppgjør med FA sin disiplinærkomité, etter at han i dag har fortsatt tiraden mot dommer Mark Clattenburg i pressen, og antydet at mannen i sort er partisk.

- Liverpool-spillerne snakket med dommeren hele tiden, så kanskje han ønsker å være venner med dem? Jeg har aldri vært borti svakere dømming, og det er spesielt ille når det skjer i en så stor kamp. Det er helt utrolig. Reiste ikke denne dommeren sammen med Liverpool til Asia Cup i sommer også?

- Jeg synes dommeren burde forklare sine avgjørelser etter denne kampen, men det klarer han neppe. Dersom vi hadde fått straffesparket vi skulle ha hatt mot slutten, ville han likevel ha gjort en god del feil, men å overse det straffesparket var hva som fikk begeret til å flyte over. Når det gjelder Kuyts takling, så har jeg sett den om igjen, og det er helt utrolig at han ikke fikk rødt kort på den. Han går inn med begge føttene høyt oppe i luften. John Obi Mikel ble utvist mot Manchester United for noe som på langt nær var så ille.

Også Everton-kaptein Alan Stubbs er frempå med en rekke sure oppstøt i dagens Liverpool Daily Post, etter å ha tapt Merseyside-derbyet.

- Dommeren hadde tenkt å gi gult kort til Tony Hibbert inntil Steven Gerrard går forbi ham. Da blir det plutselig rødt. Ser man på TV-bildene, vil man oppdage at dommeren er i ferd med å skrive Hibberts navn på det gule kortet, og så legger han det i lomma igjen og viser ham rødt i stedet. Det var skuffende, ettersom vi ledet 1-0 og kontrollerte kampen. Det første straffesparket endret kampen, fordi de tok over kampen etter dette og klarte å holde mye mer på ballen. Mot slutten trodde vi at vi likevel skulle klare uavgjort.

- Jeg synes pressen heller burde spørre dommeren enn meg hva som foregikk der ute. Sjokkerende er vel det riktige ordet for å beskrive dommerens prestasjon. Jeg synes uavgjort ville ha vært et riktig resultat, men å tape på den måten vi gjorde mot slutten var bittert. Dersom dommeren skulle ha tatt disse avgjørelsene om igjen, tror jeg han ville ha handlet annerledes. I den siste situasjonen har Carragher hendene rundt Joleon Lescott. Hva kan Lescott gjøre da? Benitez sa i et intervju at Lescott kastet seg ned, men om man ser situasjonen så er det åpenbart et soleklart straffespark. Dommeren var nær en rekke av disse situasjonene, men dømte aldri. Kuyt taklet med begge beina, og når en spiller gjør dette i lufta bør han bli belønnet med et rødt og ikke et gult kort. Regelboka sier at du skal sendes av banen for en slik takling. Dersom Phil Neville hadde vært en uærlig spiller ville han ha ligget og rullet i gresset etter en slik takling for å prøve å få Kuyt utvist, uttaler Stubbs, og ser ut til å ha glemt det faktum at Kuyt aldri var borti Neville.

Stopperen forteller også at Everton-spillerne aldri fikk noe respons fra dommer Clattenburg på alle protestene etter kampslutt.

- Jeg synes dommere burde forklare seg etter kamper som dette. Vi spillere må alltid stå til rette for våre feil i media. Men dersom dommeren skulle ha forklart seg etter denne kampen hadde vi trolig blitt på stadion hele natta!

- I store kamper som dette blir dommerne satt under press, og noen ganger blir de innesluttet og ønsker ikke å prate om kontroversielle situasjoner etterpå. Jeg må være fair, og si at Clattenburg normalt sett dømmer bra, men i denne kampen synes jeg han gjorde det meste galt. Dommeren kan komme med en unnskyldning til oss, men det forandrer ingen ting. Vi har tapt kampen. Alt vi ønsker er at dommerne skal dømme riktig. Hans dømming på lørdag bidro til resultatet.

- Jeg skjønner at Liverpool feirer dette resultatet. Jeg ville ha gjort det samme. De fikk med seg de tre poengene, men de var heldige.

Zenden matchvinner for Marseille
Den tidligere Liverpool-spilleren Boudewijn Zenden ble i helgen matchvinner da de rødes motstandere i Champions League-gruppen, Marseille, tok sin første hjemmeseier i ligaen for sesongen. Scoringen i det 74.minutt ble nemlig kampens eneste, i oppgjøret mot Lens. Dette var Zendens aller første mål for Marseille. Klubben ligger fortsatt helt nede på 17.plass av 20 lag, og har 10 poeng fra 11 kamper.